Народното събрание избра министър-председател и правителство
Народното събрание избра министър-председател и правителство   
Източник: БГНЕС/Гергана Костадинова
55
Бк ко Борисов беше избран за министър-председател на България със 162 гласа "за", 77 - "против" и един въздържал се на днешното извънредно заседание на 41-вото Народно събрание (НС).

Гласуваха всичките 240 избрани в парламентарния вот на 5 юли народни представители.

Със същия брой гласове беше утвърден предложеният от Борисов състав на Министерския съвет.

Със 162 гласа "за" и 78 "против" беше утвърдена структурата на правителството.

За Борисов и министрите гласуваха всички депутати от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и "Ред, законност и справедливост".

Гласовете, с които беше избрано новото правителство, са с два повече от конституционното мнозинство от 2/3, необходимо за решения, като промяна на Конституцията, свикване на Велико народно събрание и др.

Структурата на Министерския съвет и неговият състав бяха предложени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В залата присъстваха президентът Георги Първанов, партиарх Максим. Заседанието се предаваше пряко по БНТ и БНР.

Основната цел на новото правителство е да гарантира и да осъществи европейското развитие на страната,

обяви от парламентарната трибуна кандидатът за министър-председател Бойко Борисов, който представи пред депутатите програмна декларация за приоритетите на европейското развитие на България.

Нашата политическа отговорност е да работим, за да отговорим на очакванията на над един милион избиратели, посочи Борисов. По думите му ГЕРБ няма сигурно парламентарно мнозинство, но това обстоятелство ще даде шанс да бъдат взети най-правилните решения.

Той призова политическите опоненти в 41-вото НС да бъдат честен и отговорен коректив на управлението.

Борисов заяви още, че ще изисква от членовете на кабинета и от всички държавни служители самовзискателност и дисциплина.

Основните принципи, от които ще се ръководи бъдещото правителство,

са честност към гражданите, отказ от корупция и от неправомерно обвързване с престъпни икономически интереси, откритост и последователност и отговорност към институциите на страната.

Борисов декларира воля екипът му да работи за повишаване доходите на българските граждани, за растеж и модернизиране на българската икономика, за ограничаване на бюджетните разходи, за разкриване на нови работни места като първи приоритет.

Като втори приоритет той посочи гарантирането на правовия ред, борбата с престъпността и ограничаването на корупцията.

Реформирането и подобряването работата на съдебната система е трети приоритет на ГЕРБ. Борисов изрази ясна политическа воля за справяне с корупцията по висшите етажи на властта. Новото управление ще работи за реформиране и подобряване работата на съдебната система, възстановяване на доверието на европейските ни партньори.

Без европейските средства не можем да излезем от кризата, каза още Борисов. Трета година България е член на ЕС и участник в европейската политика. Успоредно с това животът на българските граждани и работата на институциите остават далеч от стандартите на Европа. По думите му това не е преднамерено, а е резултат от управленията досега.

България получи кредит на доверие и бе приета за член в ЕС през 2007 г., но кредитът на доверие има своите граници, добави той. Основната цел на правителството на ГЕРБ е да гарантира и осъществи европейското развитие на страната. Нашата политическа отговорност е да отговорим на очакванията на гражданите, заяви кандидатът за премиер.

От първия ден ще започнем работа за гарантиране на финансовата стабилност в дългосрочен план, каза Борисов и обясни, че програмата на новото правителство предвижда подобряване условия за работа на бизнеса, модернизиране на икономиката, земеделието и туризма чрез въвеждане на модерна инфраструктура.

Подобряване на социалната сигурност на българските граждани, създаване на благоприятна и здравословна среда на живот за гарантиране на личното и обществено здраве ще осъществим чрез:

- активна социална политика и стимули за професионална активност на гражданите;
- стабилност на пенсионната система и реформирането й за устойчиво нарастване на пенсиите;
- подобрена организация на здравно-осигурителната система и здравеопазването;
- насърчаване на физическото възпитание на гражданите и стимулиране развитието на спорта за високи постижения;
- гарантиране и опазване на околната среда и водите на България

ГЕРБ има амбиции и готовност да гарантира съвременно европейско образование за децата и младите хора, условия за високи нива на развитие на българската наука и научните изследвания, възраждане на съвременната българска култура, опазване и популяризиране на националното културно-историческо наследство.

3а да постигнем резултати и повишим ефективността и успеха на нашето управление, ще завършим административната реформа и ще работим целенасочено за повишаване на административния капацитет на държавната администрация, като прехвърлим отговорностите пряко към Министерския съвет, заяви още Борисов.

В условията на демографска криза ще посветим нарочни усилия за да приобщим към мисията за европейско развитие на България всички български граждани. Това се отнася за живеещите в страната, независимо от тяхната религия, етнос и политически убеждения.

За живеещите извън границите ни българи ще провеждаме политика, която да им даде възможност да станат част от новите процеси в страната и да запазят националната си идентичност, култура и гордостта си от тях, подчерта министър-председателят.

Правителството на европейското развитие на България ще следва тези принципи в своята политика и тогава, когато ще полага усилия, за да печели парламентарна подкрепа за своите решения.

Пътят, по който тръгваме, няма да е лесен, каза още от парламентарната трибуна Бойко Борисов. Това няма да накара правителството на европейското развитие на България да се спре от пътя си. Ще провеждаме управление на откритост, отказ от корупция, упоритост и последователност до постигане на конкретни резултати, увери Борисов.

И завърши с думите: "Бог да е с нас и с България!"

След това започнаха дебатите по предложената структура и състав на кабинета и по програмната декларация.

Първи се изказа министър-председателят в оставка Сергей Станишев, който заяви, че

"Коалиция за България" ще гласува против предложението за новия кабинет.

В същото време той пожела успех на Бойко Борисов и неговото правителство.

Левицата гласува против, тъй като самият вот на избирателите й е отредил място в опозиционното пространство и хората, гласували за "Коалиция за България", са гласували за различна програма от тази на спечелилата партия, каза Станишев, който сега е председател на Парламентарната група на левицата.

Друг аргумент е, че ясно проличава десният характер на управляващото мнозинство.

Положително е, че бързо се стигна до формиране на новото правителство - днес, в условията на финансова и икономическа криза, страната се нуждае от силно, работещо правителство, от изпълнителна власт, която има ясна програма за антикризисни действия и устойчиво развитие на страната, посочи още Станишев.

Според него е добре, че Бойко Борисов лично поема отговорността, защото той е човекът в партията, който се ползва с най-голямо обществено доверие. Очевидно е, че днес правителството ще бъде избрано, при това с голямо мнозинство, и това ще дава политическа стабилност, отбеляза лидерът на БСП.

Той декларира, че "Коалиция за България" ще бъде национално отговорна и социално ангажирана опозиция, правителството и мнозинството се нуждаят от силна опозиция, защото това е необходимо и за тяхната ефективност, и за страната, заяви Станишев.

При избора на новите министри депутатът, който гласува "въздържал се", бе досегашният вицепремиер Меглена Плугчиева, уточни БГНЕС. Тя обяснила, че не може да се обяви против хора, които познава и цени, като Маргарита Попова и Йорданка Фандъкова.

"Синята коалиция" ще подкрепи ГЕРБ,

защото споделяме еднакви цели и принципи, като членове на Европейската народна партия и защото така БСП и ДПС ще отидат в опозиция и ще бъдат ревизирани делата им, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Той заяви, че коалицията подкрепя правителството и заради програмната декларация, която съвпада с повечето полотически приоретите на десните партии ДСБ и СДС.

"Синята коалиция" не е съгласна със становището на БСП, че страната е в добро здраве и с добра макроикономическа стабилност.  Има криза, защото не се събират достатъчно данъците, защото се закъсня с мерките срещу икономическата криза и не беше почтено да се крие финансовото състояние на страната.

Тройната коалиция не оставя страната в добро икономическо и финансово състояние, категоричен бе лидерът на ДСБ.

С 40% е намаляла консумацията на електроенергия за производство, на течни горива е намаляла с 30%, което е индикатор за състоянието на икономиката, подчерта Костов.

Осем години фабриката за илюзия бълваше лъжи. По-добре да се каже истината и да се знае, че ще бъде трудно, каза Костов. Той пожела на Борисов "да затвори фабриката за илюзии, която работеше в продължение на 8 години".

Депутатът Яне Янев заяви, че

"Ред, законност и справедливост" подкрепя безусловно правителство на ГЕРБ

и то няма да бъде правителство на малцинството. Той добави, че през първите шест месеца правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа, каквото и да се случи.

За разлика от нашите колеги от "Синята коалиция", които казаха, че не участват в управлението, от "Ред, законност и справедливост" казваме, че през тези шест месеца, когато даваме кредит на доверие, го даваме пълно и безусловно, и ще носим в парламента отговорност заедно с колегите от ГЕРБ, заяви Янев.

По думите му страната се нуждае от антикризисна програма, което може да се случи, само ако работи солидно парламентарно мнозинство.  

Председателят на "Атака" Волен Сидеров

заяви, че новото управление ще бъде стабилно и ще постави нов етап в българската история.

За първи път ще имаме управление от една партия, която ще бъде подкрепена от три парламентарни групи, без те имат свои представители в изпълнителната власт, посочи той. Според него започва нов етап в политиката - етап на политическото джентълменство.

Нима сме загубили вяра, че някой може безкористно да помогне за това България да върви напред, попита Сидеров.

Той отново увери, че "Атака" ще подкрепи кабинета, и призова досегашните управляващи да не се притесняват от това.

Не бяхте притеснени от подкрепата на партии, които бяха очевидно корумпирани и въртяха обръчи от фирми, допълни той. Нима "Атака" участва в ограбването на България - партията ни не е управлявала, не е участвала в корупцията и е против тази корупция, посочи лидерът на "Атака".

Българското общество е жадно за възмездие за всички, които се подиграваха с българската демокрация и поставиха народа на колене, заяви Волен Сидеров.

ДПС ще бъде конструктивна, но много ясна и силна опозиция

на кабинета и на управляващото мнозинство, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Лютви Местан.

Въпросът е какво ще получите срещу подкрепата на партиите, извън ДПС и БСП, попита в изказването си Местан. ДПС знаела "да крепи", дори когато основният субект на властта е разколебан.

Поведението ни е предвидимо, посочи Местан. В ДПС били наясно, че ГЕРБ не се нуждае от тяхната подкрепа.

Да бъде огласена цялата истина за управлението на тройната коалиция настоя в изказването си съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

Бившият финансов министър, сега депутат от БСП

Пламен Орешарски изрази съмнения в готовността на новото правителство

да предложи какъвто и да било стабилизационен план в условията на криза.

От парламентарната трибуна той посочи, че до момента България се представя достойно в сравнение с повечето страни от ЕС, в т.ч. с всички страни от региона, защото за целия мандат кабинетът на Сергей Станишев е водил благоразумна фискална политика, а от края на миналата година са предприети и антикризисни мерки.

Орешарски предупреди, че от днес пред новото правителство стои нелеката задача да продължи същия тип политика. Не съществували аргументи, че ще успее. Според него в икономическия екип на кабинета на ГЕРБ липсвали идеи.

Докато не кажат какво ще правят, аз ще запазя своя скептицизъм, каза той.

След гласуването премиерът Борисов и министрите се заклеха и подписаха клетвени листове.
  
В началото на заседанието Иван Алексиев от листата на ГЕРБ положи клетва като народен представител на мястото на Тодор Йосифов, който сам поиска да бъде отзован като депутат.
Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
- Искам да живея 240 години! - Защо? - Ами от малък мечтая да живея в собствена къща. Като си сметнах заплатата и извадих всички…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учени установиха, че индийският вариант на коронавируса се предава по-бързо

Учени установиха, че индийският вариант на коронавируса се предава по-бързо

Теми в развитие Преди 5 часа

Британския учени смятат, че скоро индийският вариант ще доминира във Великобритания

Агджа с версия кой стои зад атентата срещу папата

Агджа с версия кой стои зад атентата срещу папата

България Преди 8 часа

За мен това е дълг - да повторя, че България няма никаква връзка с атентата срещу папата, категоричен е Али Агджа

Национална агенция за приходите

Новият шеф на НАП Румен Спецов няма участие във фирма

България Преди 10 часа

Спецов е продал фирмата си през 2016 г.

Без карантина за българи в Германия, какво се изисква

Без карантина за българи в Германия, какво се изисква

България Преди 10 часа

За влизане в Германия е необходима регистрация в електронна система

Зоран Заев

Заев очаква новото българско правителство да придвижи Северна Македония към ЕС

Свят Преди 11 часа

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност"

Китайски космически апарат успешно кацна на Марс

Китайски космически апарат успешно кацна на Марс

Любопитно Преди 13 часа

Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета

ВОЛЯ: Обединението на патриотите е правилен ход. "Атака" постави условия

ВОЛЯ: Обединението на патриотите е правилен ход. "Атака" постави условия

България Преди 14 часа

Предстои до дни ръководството да излезе с официално решение

Напрежение в Разлог след боя на младежи в заведениие

Напрежение в Разлог след боя на младежи в заведениие

България Преди 15 часа

Около 100 души се събраха пред Районния съд, където се решават наказанията на петимата задържани

"Терминал "Семейство" в "Темата на NOVA"

"Терминал "Семейство" в "Темата на NOVA"

България Преди 15 часа

Възможно ли е да се замести майчината ласка – тази неделя след централната емисия новини

МВнР започна организацията на предсрочните избори зад граница

МВнР започна организацията на предсрочните избори зад граница

България Преди 15 часа

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, Великобритания вече е отговорила положително

Нова фракция в БСП поиска оставката на лидера Корнелия Нинова

Нова фракция в БСП поиска оставката на лидера Корнелия Нинова

България Преди 15 часа

По-рано днес бяха избрани членовете на предизборния щаб на БСП

Джони Деп – холивудският пират

Джони Деп – холивудският пират

Любопитно Преди 17 часа

Любопитни факти, които може би не знаете за него

7-те най-опасни храни в света

7-те най-опасни храни в света

Любопитно Преди 17 часа

Само няколко хапки от тях могат да ни убият

Христо Гаджев: В държавата започва тих преврат

Христо Гаджев: В държавата започва тих преврат

България Преди 18 часа

"Започна вчера с уволнението на главния секретар на МВР", коментира той

Гърция отвори за туристи, опашка от автомобили на "Кулата"

Гърция отвори за туристи, опашка от автомобили на "Кулата"

Теми в развитие Преди 20 часа

За влизане в страната се чака около час