2

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма "Региони в растеж" Деница Николова подписаха договора за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната.

Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“ на обща стойност 163,5 млн. лв. Предвижда се по него

да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ

в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Министър Петя Аврамова подчерта важността на подписания днес проект в подкрепа на развитието на системата на спешната медицинска помощ. Той ще се изпълнява на територията на цялата страна и обхваща 237 обекта от системата на спешната помощ.

Срокът за изпълнението му е 36 месеца.

Министър Ананиев подчерта, че проектът ще доведе до преструктуриране на системата на спешната медицинска помощ, ще повиши ефективността от функционирането ѝ, ще подобри качествата на медицинската дейност в спешните случаи и ще позволи приближаването възможно най-близко до пациентите с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ.

„Изпълнението на този проект ще ни позволи да направим и преструктурирането на болничната помощ“, каза здравният министър. Той уточни, че

първите 280 нови линейки се очакват до края на годината:

„Приключи обществената поръчка. Имам вече класиран победител. Надявам се още утре, понеже имаме среща с победителя в обществената поръчка, да сключим договор“.

Относно това, че Фонда за лечение на българите зад граница и Фонда за лечение на деца ще преминат към Националната здравноосигурителна каса, министърът каза: „В момента уточняваме дали да запазим обществения съвет към фонда за лечение на деца“. Той е категоричен, че това което са получавали децата няма да бъде по-малко.

Ананиев коментира и създаването на новата агенция.

„Ние правим преструктуриране в системата на Министерство на здравеопазването, което не означава, че увеличаваме администрацията в системата. Новата Агенция за медицински надзор всъщност ще работи на базата на функциите на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантации. Това, което искаме да създадем, е по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности. В самия закон, който сме подготвили, са конкретизирани функциите на тази агенция“, заяви Ананиев. Той добави, че по този начин се вдигат нивото на отговорност на хората, които ще работят, като са конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват.

Мъж с температура, вместо бебе с гърч - сигнал до 112

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@