37

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разбра българската позиция за шистовия газ.

Това заяви външният министър Николай Младенов пред Би Ти Ви след посещението на г-жа Клинтън в България.

По думите на Младенов обсъжданите теми са тези, които се появиха и в медиите.

Външният министър обясни, че посещението на Клинтън не е било спешно, а е обявено наскоро, защото такава е практиката в администрацията на САЩ.

Клинтън разбра нашата позиция за шистовия газ, не се е опитвала да ни убеждава, каза той.

По думите на Младенов в Европа ситуацията с шистовия газ е различна от тази САЩ заради чувствителното по въпроса обществено мнение, както и защото според някои специалисти пластовете в почвите били различни.

Той обясни, че в Европа този вид добив тепърва ще се проучва подробно от експерти.

С Хилари Клинтън обсъдихме българските енергийни проекти, разказа още министърът.

Ядрената програма ще се обсъжда на по-късен етап, за което има обещание от Клинтън, каза още Младенов.

Не е обсъждано участие на България в евентуална война с Иран

Относно падането на визите за българите при пътуване за САЩ, външният ни министър разкри, че имаме да изпълним още много критерии.

Предстои разрешаването на няколко задължителни технически въпроса, и ако ги покрием имаме по-голям шанс за безвизово пътуване.

Уорлик: Решението за шистовия газ е във ваши ръце

Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, каза американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред БНТ.

Той допълни, че в САЩ също има красива природа, но посредством новите технологии и подходящите регулации са успели да постигнат напредък по отношение на разработването на шистовия газ и провеждането на сондажи.

Джеймс Уорлик поясни, че САЩ няма да упражняват натиск, а българите трябва да разгледат обективно нещата, защото когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове.

В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата.

В САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ по принцип паднаха стремглаво надолу, а вие тук в България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ.

Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение", каза още посланикът.

По думите на Уорлик България е готова за безвизов режим със САЩ, но решение за това трябва да вземе конгресът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@