Миков: Готов съм да свикам извънредно заседание за кабинет Орешарски във вторник
Михаил Миков - председател на 42-то Обикновено Народно събрание   
Източник: БГНЕС
123
Пд дседателят на парламента Михаил Миков е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник, на което да бъде гласувано новото правителство с премиер Пламен Орешарски.

"Готов съм да свикам дори извънредно заседание във вторник", каза Михаил Миков в интервю за предаването на БНР "Неделя 150".

Не виждам никаква пречка да подпомогнем по-бързото сформиране на изпълнителната власт. Да спрем коментарите кой ще бъде министър, кой не, ще стане ли, няма ли да стане.

Готов съм бързо да вървим по конституционната процедура за сформиране на правителство, каза Михаил Миков.

Кворумът е 121 депутати, постигането на решения е – половината плюс един, участвали в гласуването, обясни Михаил Миков.

В петък ще има парламентарен контрол.


Ще бъде сложно, тъй като въпросите са зададени към служебните министри, трябва да се види, дали на тях може да отговорят новите министри, или те ще трябва да се презададат.

Ако правителството бъде гласувано на редовно заседание в сряда, ще бъде изтекъл въпросът за задаване на въпроси за този парламентарен контрол, каза Миков.

Но мисля, че г-н Пламен Орешарски има разбиране по този въпрос, ще ми се изпълнителната власт да участва изключително активно в парламентарния контрол, каза Миков.

Той подчерта, че няма да се допуска известната досега практика – министри да бягат, да се крият, да взимат отпуска, да излизат в болнични, за да мине актуалността на въпроса, зададен на парламентарен контрол.

По думите му освен това

първото, което трябва да се случи е бърза реакция на полицията, на прокуратурата, максимално бърза реакция на съда в такива случаи с нападения над лекари.

Ако после има проблем със законодателното уреждане, НС е насреща. Но не бива казусите да се превръщат в законодателство. Не бива един закон да се сменя по 4-5 пъти годишно в зависимост от това какъв казус се е случил, защото това води до нестабилност на законодателството.

В предния парламент имахме случай, когато даден закон още не беше приет на второ четене, а вече беше внесено изменение на закона, така не се прави законодателство, категоричен е Миков. Той посочи, че внесените законопроекти от 41-ото НС остават в архива.

 Новото правителство, депутатите от новия парламент могат да повторят или с корекция могат да направят законодателна инициатива, коментира Миков.

За реформата в сектор "Сигурност"

Миков заяви, че законодателството, свързано с преструктурирането на службите с определени промени ще се движи като най-обща реформа за службите за сигурност. "Имам предвид НРС, НСО, устройственият закон. Доста работа се свърши по тези законопроекти и не бива изцяло нови да се правят. Кой знае какво ново няма да може да се реши. Не бива да си поставяме срокове, нека правителството в диалог със службите да погледне текстовете и в разумни срокове – месец, два - три да се свърши работата. Тук обаче има наистина една висока степен на готовност", заяви Миков.

Той смята, че трябва да има сериозна реформа към отваряне на системата на МВР за повече отчетност и контрол, преструктуриране вътре в системата, която да я направи по-ефикасна като възможност за действие, по-ефикасна система на правоохранителните органи като основна структура, събираща доказателства, които да издържат в съда.

"Това са стъпки, изискващи внимателен преглед на звената, които е необходимо да останат в МВР и разчет на финансите, защото всяка реформа може да се прави с финансиране. Не бива компромиси да се правят с реформата, а ще се намерят средства за тази реформа. Тези звена, които изпълняват административни услуги, могат да се преосмислят доколко са необходими а МВР.

Трябва в МВР ясно да се разграничат полицейските функции и административните функции по оказване на административни услуги. Полицейските функции да се разграничат ясно например от функция, която е например бедствия и аварии. Не да има отделно министерство за бедствията, но това в момента усложнява управлението на МВР, това обрастване със звена и структури", подчерта Миков.

Обществените нагласи и очаквания към СДОТО

Трябва да има разкъсване на топлата връзка между оперативен работник и този, който изпълнява техническите функции по събирането на информация. СДОТО трябва да се изведе от МВР.

Но нека тези въпроси да ги решава правителството. Засилване на контрола с независима агенция и запазване на парламентарния контрол във вида, който беше досега. Трябва да има и постоянен контрол от Бюро за контрол върху СРС, добави Миков по въпроса за реформата в сектор "Сигурност".

Когато искаш да си конструктивна опозиция, трябва да участваш в работата на НС

Невинаги се случва това, което ти искаш, аз самият съм бил няколко пъти в опозиция, каза Миков. Политическата конфигурация в този парламент е и едно предимство затова, че решенията ще се вземат при необходимо много голямо съгласие. Криза по отношение на Инспектората на съдебната власт не е възможна, доколкото има в момента действащ главен инспектор.

Търсенето на съгласие за избор на нов главен инспектор е част от работата на 42-рото НС. Тази институция, както всички други не търпят вакуум, трябва да има приемственост, заяви Миков и добави, че по-малкото зло е да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов.

Миков подчерта, че всяка политическа сила трябва да си направи общите приоритети и да се направи обща декларация, за да се види общото намерение за работа. Ще е много добре и добър знак за истинска воля за възстановяване авторитета на институциите да се приеме такава декларация.

Веднага след сформирането на правителството, а пък и преди това, трябва да се изготвят контактни групи, които да влязат в консултации и да потърсят общите допирни точки между партиите в НС. Ние в КБ имаме такава нагласа и в скоро време ще се потърсят консултации с другите партии, увери Миков.

По отношение на работата по новия правилник за работата на НС

Миков каза, че идеите идват от очакванията на гражданите за един по-отворен парламент, за един постоянен диалог с гражданското общество. "Това трябва да намери място в правилника.

Другите въпроси, които трябва да намерят място в правилника, в поведението на правителството и в парламентарните групи, е едно стабилизиране на законодателството, а не постоянно по една и съща тема да излизат законодателни инициативи. Изключително важно е НС да направи опит да създаде свое звено за мониторинг, за наблюдение на правоприлагането.

Това е функция на изпълнителната и съдебната власт, но много често връзката между властите при реализацията на законодателната инициатива е бавна, мудна. Едно перманентно наблюдение на проблемите от правоприлагането може да даде добри изводи за реализиране на законодателна инициатива.

Много често приемаме закони, а след това хич не се интересуваме какво става с тяхното прилагане. Трябва да има нарочна комисия, има гражданки инициативи, които постъпват в НС и трябва да има специална комисия, в която тези граждански инициативи да бъдат разглеждани", категоричен е Миков..

Трябва да направим така, че работата на НС наистина да е съдържателна в смисъл на дискусия, на интерес към дискусията. В условия на криза трябва да се дават примери на солидарност.

Въпросът със заплатите на депутатите е един от щекотливите

Струва си да има един диалог с институциите, които зависят от това. Става дума за президент, премиер, главен прокурор. 18 ръководители получават заплата в зависимост какво е решило НС за своите възнаграждения, каза Миков. Той ще разговоря по този въпрос с представителите на парламентарните групи.

Ще има санкции за отсъствия от НС. Всеки депутат трябва да носи преди всичко лична отговорност.

Не споделям, обаче, разбирането за отношението към народните представители като към лоши ученици или недисциплинирани работници. Всякаква санкционна политика от порядъка трудови правоотношения или казармата не е подходяща за един народен представител, посочи Миков.

Той каза, че не е добре това, че не е попълнено ръководството на НС.

"Това тежи върху мен, Мая Манолова и Христо Бисеров, но трябва да се справим с тази ситуация. Имаме сериозна надежда, че ГЕРБ и "Атака" ще излъчат свои представители в ръководството на НС и в комисиите.

"Атака" вече даде свои представители в две комисии – едната по правилника, другата - времената комисия по правни въпроси", допълни Миков.


Коментари 123
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

123 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 32 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака