Кой къде сpещу кого на Избори 2013
Лидерска битка се очертава в 25 МИР в столицата, където един срещу друг застават Бойко Борисов и Сергей Станишев   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
238

Лидерската битка на предстоящите парламентарни избори се очертава да бъде в 25-и многомандатен избирателен район (МИР) в София.

Листи тук водят председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и председателят на БСП и на ПЕС и министър-председател при Тройната коалиция Сергей Станишев.

В това състезание се включва и шефът на "Атака" Волен Сидеров, който води кандидатдепутатската листа на партията си в този район.

Председателят на "Движение България на гражданите", царски министър и първи български еврокомисар Меглена Кунева пропуска тази битка и ще се кандидатира от 23 МИР в София, защото по думите й това е районът, в който живее.

Шанс да се включи в битката в 25 МИР от партията й получава бившият активист на СДС и три мандата кмет на Плевен Найден Зеленогорски. Сpещу него от коалицията ДСБ-БДФ застава Екатерина Михайлова. ДПС прави интересен избор - неин водач в този район е Петър Ангелов - собственик на фирма за алуминиева дограма.

В 23 МИР в столицата сpещу Кунева застават председателят на ДСБ Иван Костов, Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, а листата на ГЕРБ се води от Ивайло Московски, финансист, бивш министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ДПС срещу тях е Георги Горанов - бивш зам.-областен председател на ДПС в София, един от организаторите на протести заради сметнището в Суходол. Листата на "Атака" ще води младата Деница Гаджева, чието име особено нашумя при развода на Волен и Капка Сидерови преди няколко години.

Гаджева ще води листата на партията си и в 24 МИР в София. В битката за избиратели от левицата тук ще застане Петър Курумбашев, досегашен депутат от "Коалиция за България", който не е член на БСП. Листата на ГЕРБ ще бъде водена от бившия финансов зам.-министър Владислав Горанов. От "България на гражданите" листата ще води бившият кандидат на ДСБ за столичен кмет Прошко Прошков. Водач на листата на ДСБ тук е депутатът Иван Иванов. Зам.-областният шеф на ДПС Щерьо Щерев води партийната листа тук.

Битка между финансисти и икономисти се очертава във Варна - градът, станал символ на протестите, които доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов. Начело на листата на "Коалиция за България" тук е бившият финансов министър Пламен Орешарски, който не е член на БСП. И листата на ДПС се води от финансист - бившия активист на СДС, но вече дълги години депутат от ДПС, Йордан Цонев. За ГЕPБ водач ще е бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "България на гражданите" пък ще бъде представена от бившия вицепремиер и министър на образованието от НДСВ Даниел Вълчев, а "Атака" - водачът на партията Волен Сидеров.

В Бургас листата на ГЕPБ ще води бившият зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева, която е била и зам.-кмет на Бургас по евроинтеграцията. Водач за БСП е бившият зам.-министър на регионалното развитие в кабинета на тройната коалиция Димчо Михалевски, за "България на гражданите" - журналистът Тома Биков, автор на книгата "Досието на Доган". Бившият главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов е е начело на кандидатите на ДПС. В последния момент той замени бившия екоминистър Джевдет Чакъров, който ще оглави листа само в Пловдив-област.

Лидерите на партии, бивши премиери и постоянните вербални съперници от последните години Бойко Боpисов и Иван Костов, водят листите в Пловдив. Срещу тях застават актьоpът и бивш министър на културата Стефан Данаилов от БСП, зам.-председателят на "Атака", пловдивчанинът Павел Шопов, Петя Раева от ДПС, Калин Томов, организационен секретар на "Движение България на гражданите".

Кунева ще води листата на партията си в Русе срещу Янаки Стоилов от БСП - лидер на т.нар. лявото крило в партията, и Петър Москов от ДСБ. Бившият директор на полицията в Русе Пламен Нунев, който е областен координатор на ГЕРБ и депутат в 41-то Народно събрание, води листата на партията. След оттеглянето на Емел Етем от политиката листата на ДПС се оглавява от Ферихан Ахмедова, която от миналата година е областен лидер в Русе.

В Стара Загора листата на БСП се води от Сергей Станишев, на ГЕРБ - от Лиляна Павлова, един от най-успешните министри в предишното правителство. Медийният магнат и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски води листата на партията тук.

Интересна ще е битката в Монтана, където един срещу друг се изправят Искра Фидосова от ГЕРБ, Младен Червеняков от БСП. От ДПС за водач на листата си са се спрели на един бизнесмен и съименник на бившия вътрешен министър - Цветан Цветанов, от "Бългаpия за гражданите" депутат иска да стане Иво Гигов, областен координатор на партията.

Гореща точка в предстоящата изборна битка отново ще бъде Кърджалийският избирателен район, след като 23 партии и коалиции се регистрираха за участие във вота. Листата на ДПС се води от новия председател на партията Лютви Местан, избиран от години за депутат тук. Вече бившият лидер на ДПС Ахмед Доган изрично подчерта на конгреса през януари, когато сам подаде оставка, че е знаково новият председател да е от Кърджали.

Листата на Коалиция за Бългаpия в Кърджали се води от водача на местната организация на БСП Милко Багдасаров, на ГЕPБ - от инж. Цвета Караянчева, координатора на партията в града и бивш зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Водач за ДСБ-БДФ в Кърджали е Мухарем Мехмедов.

Депутатските мандати тук са 5, а само три пъти от зората на демокрацията те не са печелени изцяло от ДПС - във Великото Народно събрание Кърджали имаше и представители от ОКЗНИ и БСП, при управлението на Иван Костов - един от СДС, и последно при кабинета на Бойко Борисов - един от ГЕРБ. Традиционно за вота в Кърджали се очаква голям поток от гласоподаватели от Турция.

Още миналата година ГЕРБ и БСП започнаха активни контакти с дружествата на българските изселници в южната съседка. Най-оспорвана обаче ще бъде конкуренцията за гласовете на "двойните" граждани между ДПС и НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов, а НДПС на Гюнер Тахир също разчита на голяма подкрепа отвъд ГКПП Капитан Андреево.

На предишния вот през 2009 г. за гласуване в Турция заявленията бяха 45 хил., а около 90 хил. пуснаха там бюлетини. Тогава координатор на ДПС за Турция беше някогашният политически затворник Енвер Хатипоглу, който впоследствие напусна партията заедно с Касим Дал и сега работи за него.

Eмблематичен за тази предизборна кампания стана светският лъв, първи издател на "Плейбой" у нас Мартин Захариев, чиято номинация в гражданската квота на левицата разгневи немалко нейни симпатизанти. Медиите не пропускат да напомнят, че през 2005 г. Захариев е участвал в инициативния комитет, издигнал Бойко Борисов за кандидат-кмет на София.

Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев пък, след като бе утвърден на 6-о място в листата на левицата в Плевен от гражданската квота и представен от Станишев като едно от новите лица в редиците им, обяви няколко дни по-късно, че от 2009 г. е член на ГЕРБ.

Бившият лидер на СДС Пламен Юруков, който бе изключен от партията, след 2009 г., а впоследствие учреди собствена формация - "ВОТ-Консерватори", поведе кандидат-депутатските листи на Демократическата партия на Александър Праматарски в Русе. Обединението между формацията на Юруков и Демократическата партия, не е обявявано официално, но според изявления в медиите го имало без да е подписвана коалиционна формула.

Коментари 238
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

238 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 40 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали