17

П равителството отпуска 500 хил. лв. на дружеството на „Напоителни системи“, за да изведе от експлоатация 78 потенциално опасни язовира.

Това стана ясно след днешното извънредно правителствено заседание.

На него е бил разгледан доклад на министрите на околната среда, регионалното развитие, енергетиката, земеделието и вътрешните работи, във връзка с решаването на проблемите, свързани със собствеността и контрола на техническото състояние на язовирите. На заседанието са присъствали и прокурори, които са извършвали проверка на водни обекти в цялата страна, след наводнението в Мизия в началото на август.

Министърът на околната среда Ивелина Василева обяви, че от 2743 язовира – 268 са с неопределена собственост.

По думите ѝ са установени проблеми и законодателни неясноти по отношение на стопанисването и експлоатацията на тези обекти.

Областните управители ще имат ангажимента да контролират язовирите с неустановена собственост.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посочи, че от обявените за критични язовири 21 са под управление на системата на МЗХ от две държавни дружества – „Напоителни системи“ и „Земинвест“.

„От тези 21 язовира само 2 са в предаварийно състояние.

Предприети са мерки за временното им извеждане от експлоатация. Това е единственото възможно и правилно решение към момента“, заяви Танева.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че

техническият контрол и управлението на язовирите ще бъде възложено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Това ще стане с промени в Закона за водите, подготвяни от МРРБ и Министерството на околната среда.

Предвижда се операторите на язовирите - ВиК дружествата, „Язовири и каскади“, „Напоителни системи“ и общините, да изпълняват предписанията на единната контролна институция, свързани с осигуряване на безопасното стопанисване на язовирите.  

Предстои заседание на областните управители с вицепремиера Румяна Бъчварова, на което ще бъде предоставена информация за предприетите мерки по установяване на собствеността на язовирите и за предотвратяването на рисковете, стана ясно от думите на Павлова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@