Юнкер: Западните Балкани не отговарят на условията за влизане в ЕС
Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов   
Източник: БГНЕС
30

Н а този етап нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на всички условия за влизане в ЕС, заяви в София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той участва тук в среща с премиера Бойко Борисов и лидерите от държавите от Западните Балкани. Заедно с Юнкер в София бяха Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, и Йоханес Хан, европейски комисар отговарящ за политиката за съседство и преговори за разширяване.

Открих нещо много важно по време на това посещение - че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно, за да работим в тази посока. Виждам същото от нашите партньори, те имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяване към ЕС, каза Юнкер.

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в ЕС

Борисов разкритикува Запада за политиката на Балканите

Тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят на всички критерии и условия за присъединяване, но на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези държави. Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото, отбеляза Юнкер.

Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят,

категоричен бе председателят на ЕК.

Трябва да обхванем комплексността на този регион, ЕС е един голям пазар с много положителни ефекти за икономиката и също ценности, които не бива да изчезват от нашия обхват и скоро тук в София ще има среща на върха на държавите от Западните Балкани и ЕС, и разбира се, ще говорим за разширяване, присъединяване. Но според мен основната тема ще е проблемите на миграцията и също ще трябва да отделим завишено внимание на икономическата ситуация на региона. Ще трябва да говорим за свързаността на региона. Между отделните държави ще трябва да се споразумеем за прилагането на тези 155 принципа, които управляват икономическата интеграция на региона и условностите, по които сме се споразумели в Триест. Бих желал по време на срещата в София да уточним как точно ще работим така, че този регион да подобри своята свързаност", подчерта Юнкер. Убеден съм, че мястото на Западните балкани е в ЕС, каза още председателят на ЕК.

Досега резултатите от Българското председателство са много добри. Има неща, които се случват и медиите като че ли малко ги подценяват. Тази нощ се постигна споразумението между парламента, съвета и председателството по съдържанието на директивата за командированите работници, и под Българското председателство и благодарение на доброто управление на Българското председателство, на усилията на нашите български приятели, постигаме много напредък и по реформата на системата Дъблин.

България ни впечатлява с качеството на работата си и надявам се, че това няма да изненада гражданите на тази държава. Българите могат да се гордеят с начините, по които техните лидери водят председателството, добави още Юнкер.

Регионът на Балканите е неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз,

заяви от своя страна.премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов благодари на Юнкер и на Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, защото с тази си обиколка те са се уверили „колко отвратителна е свързаността на Балканите“.

На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция, защото всички тези въпроси за свързаността са общи, подчерта Борисов. Амбициозната задача сме си поставили до срещата в София през май да имаме лот по лот как ще бъдат финансирани връзките, за да знаем кога проектите ще бъдат готови, уточни той.

Изключително важно е да продължи работата и на спецслужбите, на прокуратурата и на други институции, смята Борисов. Той подчерта, че е доволен, че сутринта са били създадени условия за срещи между Белград и Прищина.

България не само участва през тези два месеца, но има и финализирани проекти, каза премиерът. С тази си обиколка Юнкер допринесе и там, където малко се говори за Западните Балкани , там поне да бъдат чути, каза той.

Ние, което правим под егидата на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция. Искаме в нашия регион да има сигурност, заяви Борисов.

Борисов отбеляза, че Юнкер и Федерика Могериниавител с тази си обиколкате са се уверили

„колко отвратилена е свързаността на Балканите“.

На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция, защото всички тези въпроси за свързаността са общи, подчерта Борисов. Амбициозната задача сме си поставили до срещата в София през май да имаме лот по лот как ще бъдат финансирани връзките, за да знаем кога проектите ще бъдат готови, уточни той.

Изключително важно е да продължи работата и на спецслужбите, на прокуратурата и на други институции, смята Борисов. Той подчерта, че е доволен, че сутринта са били създадени условия за срещи между Белград и Прищина.

Двамата отбелязаха решителните действия и силна политическа воля от страна на правителствата на страните от региона за постигане на видим напредък по пътя към членство в ЕС. Премиерът Борисов акцентира върху необходимостта от съдействие от ЕК за проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

По-рано днес Борисов имаше срещи с премиерите на Черна гора и Албания и с президента на Косово Хашим Тачи.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович поздрави българския си колега и правителството за успешното провеждане Българското председателство на Съвета на ЕС и благодари за усилията на България за поставянето на Западните Балкани в центъра на обсъжданията в Европа. Той се съгласи с мнението на премиера Борисов, че заедно с изпълняването на изискванията за членство в ЕС, трябва да се започнат и важните инфраструктурни проекти за свързаността в региона.

Акцентът на срещата с албанския премиер Еди Рама беше поставен върху важността на проекта за коридор №8, който да свързва Черно море с Адриатика. Двамата изразиха единодушие, че изграждането на железопътната инфраструктура, магистралата между София, Скопие и Тирана и полагането на дигиталната свързаност с изграждането на 5G мрежа и широколентов интернет, трябва да се осъществява паралелно, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Трябва да се възползваме от момента и да се съсредоточим върху реалното изграждане на коридори между нашите страни – транспортни, енергийни, дигитални“, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с косовския президент Хашим Тачи, съобщиха от правителствената пресслужба. Той подчерта, че се откриват възможности с хибридно финансиране, чрез подкрепа от различни финансови институции и други донори, да се инвестира в изпълнението на конкретни проекти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 37 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието