Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетите на двама депутати от ДПС
Митхат Табаков (л), Гюнай Сефер   
Източник: dps.bg
89

Главният прокурор Борис Велчев е поискал имунитетите на двама депутати от ДПС - Гюнай Сефер и Митхат Табаков, съобщи в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Сефер и Табаков до края на деня ще депозират писмено заявление, с което дават съгласие да бъде възбудено наказателно преследване срещу тях.

Двамата народни представители отсъстват от пленарната зала по уважителни причини, допълни Местан.

Сефер и Табаков са първи мандат народни представители в сегашния парламент.

Гюнай Сефер е бивш областен управител на Силистра, педагог по образование.

Митхат Табаков беше избран мажоритарно от Силистра. Той е бивш кмет на Дулово, лекар по професия.

Искането срещу Сефер е за образуване на досъдебно производство за престъпление по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс. Този текст от НК е за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Срещу Митхат Табаков се подготвя образуването на две наказателни производства. Едното е за престъпление по служба - чл. 282, ал. 1 от НК, а второто е за документна измама по чл. 212, ал. 5 от НК, престъпление по служба по чл. 282 ал. 2 от НК и за подкуп по чл. 302 "а" от НК.

Чл. 282, ал. 1 от НК е за престъпление по служба, при което длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Съдът може да постанови и лишаване от право да извършва определена дейност или пробация.

Чл. 282, ал. 2 от НК е за случаите, в които са настъпили значителни вредни последици или виновното действие е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение. Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена длъжност.

Чл. 302 "а" от НК е за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 30 години, глоба до 30 хил. лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност.

Става дума за

злоупотреби с милиони левове,

съобщи на пресконференция Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор.

Митхат Табаков е разследван в качеството му на бивш кмет на Дулово по два различни проекта. Единият е за изграждане на път, а другият - за водопроводна мрежа.

В двата случая е нарушен Законът за обществените поръчки, в двата случая са използвани фирми, близки или до Табаков, или до Сефер. По същото време Сефер е бил общински съветник в Дулово.

Първото дело, по което прокуратурата работи, е за изграждане на асфалтова настилка от село Окорш до главния път Силистра-Шумен. Подадена е поръчка към Министерството на финансите, свързана с изграждане на участък от 7.3 км.

Сключен е договор с фирмата "Булмекс", собственост на Зекир Дюнмез, като фактическата собственост е на Гюнай Сефер, а прехвърлянето на собствеността е станало преди сключването на договора, посочи Кожухарова.

Договорът за пътя е подписан от Митхат Табаков, тогава кмет на Дулово, но не за 7.3 километра, а за 3.12 километра. Исканата сума е 1 223 293 лева. "Булмекс" е получило 356 661 лева.

На 10 май 2006 г. Табаков е развалил договора с "Булмекс" заради забавянето на строително-монтажните работи. Обявявана е нова обществена поръчка, която отново е за 7.3 километра пътен участък и отново строително-монтажните работи е трябвало да започнат от самото начало.

Този път търгът е бил спечелен от дружеството "Гелек", собственост на Сефер. Приложена е същата схема с протоколите и "Гелек" е получило 373 хил. лева.

След приключване на работата на двете фирми са изградени едва 1.7 километра от пътя.

В протоколите се отчита, че двете фирми са поставили общо два пъти по четири сантиметра асфалтово покритие на пътя. Пътното съоръжение няма канавки, не е широко шест метра, както е трябвало, каза Кожухарова.

Все още по случая няма повдигнати обвинения.

За Табаков има данни, че по банковите му сметки са постъпили над 1 млн. лева. Според справка за мандата му 2004-2008 г. като кмет са му изплатени 73 211 лева като заплата. Средствата от около 1 млн. лева не са декларирани, не са обявени по никакъв начин, добави Кожухарова.

Другото производство е по сделка за водопровод в Дулово. Парите този път са по оперативната програма "Околна среда". Идеята е била да се изгради нова ВиК-мрежа на местата, където няма такава мрежа, а съществуващата да се подмени с нова.

Печели фирма "Джеми" с управител Зехир Мерт, тъст на Сали Табаков - брат на кмета Митхат Табаков.

Кожухарва заяви, че разследването е установило, че "Джеми" се е занимавало само с внос на автобуси от Турция и никога до деня на конкурса не се е занимавало със строително-монтажни работи.

Договорът между "Джем" и кметството е сключен на 8 юни. Превод на пари не се е осъществил, защото "Кантиери модерни - ГБС" обжалва решението за отстраняване.

По това дело Табаков ще бъде разследван за нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като двете фирми са отстранени неправомерно.

Неотдавна в. "Сега" публикува развитието на голяма обществена поръчка, тръгнала със скандал, в който бе намесено и името на Митхат Табаков.

Като кмет на Дулово той възлага

на фирма, ръководена от брат му Сали Табаков, поръчка за 18 млн. евро.

Става дума за обявена в началото на т.г. от община Дулово процедура за проектиране и изграждане на градска ВиК мрежа с пречиствателна станция.

Оферти подават трима участници: "Понс Одесос" ООД - Бургас, "Джеми" ООД - Варна, и сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД.

Проектът е за 18 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" на ЕС.

На 12 май тръжната комисия, съставена от четирима общински чиновници и външен експерт от списъка на Агенцията за обществените поръчки, се събира на първо заседание. Комисията преглежда документите, констатира, че формално всичко е наред, и се опитва да закрие заседанието и да насрочи ново, на което да бъдат отворени ценовите предложения.

От италианската компания обаче настояли офертите да бъдат отворени, огласени и вписани в протокола - за да е сигурно, че няма да има подмени. Избухва скандал.

Комисията обявява, че "Кантиери Модерни" - ГБС Русе, предлага 400 дни за изпълнение и 50 години гаранция за построените съоръжения, "Понс Одесос - съответно 540 дни и 50 години, а "Джеми - 1004 дни и 15 години.

На следващото заседание изненадващо тръжната комисия обявява, че пристигнал факс, че ГБС - Русе смята да се оттегли от участие, което напълно смайва италианците.

В крайна сметка "Кантиери модерни" - ГБС - Русе, и "Понс Одесос" са декласирани, тъй като са предложили "нереално" кратко време за строителство.

Комисията препоръчва на община Дулово да сключи договор с "Джеми" ООД. Ценовото предложение на тази компания е 34 651 510 лв. без ДДС, малко под тавана, определен за тази обществена поръчка.

Фаворитът "Джеми" ООД не е случайна фирма, отбелязва "Сега". Неин основен собственик е Захир Мерт - известен като доставчик на ученически автобуси от Турция, поръчани от Министерството на образованието. Дъщерята на Мерт е съпруга на Сали Табаков - брат на тогавашния дуловския кмет Митхат Табаков. Сали Табаков е търговски директор на "Джеми".

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 13 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 59 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата