49
Пз зидентът Георги Първанов е стоял зад рекета срещу софийска таксиметрова фирма преди години, когато още е бил председател на БСП.

Това сензационно твърдение направи социологът Илия Божинов, бивш член на социалистическата партия. Навремето той е бил председател на борда на директорите на таксиметровата фирма, "за да ги спася от Алексей Петров", както сам каза пред телевизия Pro.bg.

Божинов и друг път е казвал, че е бил заплашван от бившата барета, че ще бъде убит, ако не престане да се занимава с такситата. Бил предупреден и от някогашния главен секретар на БСП Васил Калинов.

"Той също ме заплаши и каза да се оттегля от тая работа, защото Алексей Петров лично се бил договорил с председателя на партията Първанов. Натискът беше и по партийна линия, не само по мутренска", обясни Илия Божинов, който сега е лидер на партията "Българската левица".

Като лъжа Божинов определи казаното от тогавашния вътрешен министър в правителството на СДС Емануил Йорданов, че зад протеста на таксиметровите шофьори пред Народното събрание през март 2001 г.(след мистериозното убийство на 3-годишния Пепи) е стояла именно въпросната таксиметрова фирма.

Недоволството, според Божинов, тогава било провокирано не от неговата, а от друга голяма столична фирма за таксиметрови услуги.

"Алексей Петров няма никакво отношение към протестите тогава", категоричен е Илия Божинов. Бившият комунист и социалист е категоричен, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров не е рожба на БСП.

"Той е рожба на безпринципното отношение към властта. На всяка власт й трябва човек, който да върши работата подмолно. И Алексей Петров е бил идеалният човек за тази работа. Всяка власт е била близка до него и всеки се е възползвал от него", допълни Божинов.

Той е убеден, че нищо от сегашните обвинения срещу Алексей Петров, няма да бъде доказано, "защото рекет и заплашване са много трудно наказуеми след толкова години, те са като изнасилването. Защото говорим за неща, които могат да се кажат само очи в очи", обясни Илия Божинов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@