24
Бш шият посланик на България в Белград - Георги Димитров, се оплака от държавата във "Фейсбук", но изглежда най-после ще освободи резиденцията в Белград и ще се прибере в София.

Георги Димитров е агент на бившата Държавна сигурност, беше секретар по външната политика на президента Георги Първанов който го прати посланик. Той е един от тримата посланици, работили за ДС, които спечелиха на първа инстанция дело срещу външно министерство заради незаконното според тях и съда предсрочно връщане в България. Министерството е обжалвало пред 5-членен състав на Върховния административен съд.

Междувременно правителството предложи, а президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на нов посланик в Сърбия. Той е Ангел Димитров, който беше първият български посланик в независимата Република Македания през 1994 г.

Ето как Георги Димитров, който не желае да разбере, че вече е само бивш посланик, се оплаква във "Фейсбук" от зам.- министъра на отбраната Августина Цветкова: "Днес, в резиденцията на българския посланик в Белград, се състоя прием по случай Националния празник на България. Присъстваха около 500 души. "Скъп гост" на тържеството бе заместник-министърката на отбраната Августина Цветкова, която беше специално поканена от мен да пристигне в Белград точно на този ден.

Благодарение до голяма степен и на мен, който потвърди преди доста време участието си в среща с министър Драган Шутановац, тя получи съгласието му да се види с него.

Днес реши обаче, че аз, т.е. посланикът на България, не съм й нужен на тази среща. И понеже няма кой да й каже, че тук тя не ми е началник, аз утре или ще се появя в приемната на министъра, или ще му се обадя да му обясня ситуацията.

Какво предлагате, приятели? А Цветкова, господи (ако те има), прибери си вересиите! ... Във външно й били казали, сега разбирам, че днес били пуснали нота до сръбското посолство в София, че аз вече не представлявам България. За какъв протокол ми говориш, Симе, за каква дипломация, Жуже? То държава няма".

От Министерството на външните работи незабавно е било наредено на Георги Димитров в кратък срок да освободи резиденцията в Белград.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@