Групата на ЕНП с декларация за нападението над Ахмед Доган
Групата на ЕНП с декларация за нападението над Ахмед Доган   
Източник: ЕПА/БГНЕС
63

"Европейската народна партия категорично осъжда опита за посегателство срещу председателя на ДПС Ахмед Доган. В същото време ние заставаме твърдо зад правителството на премиера Бойко Борисов", това се заявява в декларация на групата на ЕНП, която е най-голямата в Европейския парламент, разпространена от пресцентъра на ДПС.

"Уверени сме, че службите за сигурност и правоохранителните органи в България ще направят всичко необходимо, за да разследват този грозен инцидент. България е страна-членка на Европейския съюз и службите й за сигурност многократно са оправдавали и доказвали заслуженото доверие на евроатлантическите партньорски служби", заяви председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол.

Групата на ЕНП осъжда всички опити за политизиране на инцидента с Доган.

"Призоваваме този криминален акт да не се използва за предизборни цели. Убедени сме, че нивото на демокрацията в Република България е на европейско равнище. Правителството на премиера Бойко Борисов и ПП ГЕРБ винаги са отстоявали най-свещения избор на всеки - изборът на вероизповедание. Независимо от различията с други политически партии, ГЕРБ никога не си е позволявал да използва религията и етническия мир за постигането на политически цели", коментира Жозеф Дол.

Ако българските опозиционни партии пренесат дебата за инцидента в Европейския парламент, Групата на ЕНП категорично ще защитава българското правителство, посочва той.

"Припомняме на европейските либерали, че посегателствата срещу политици за съжаление не са изолирани случаи нито в Европа, нито по света. Затова подобни криминални деяния не трябва да се използват за вътрешнополитически и партийни спорове на европейско ниво", заявява още Жозеф Дол.

В интервю за БНР тази сутрин Антония Първанов, евродепутат от групата на либералите, изказа мнение, че е

"невъзможно да се размине без дискусии в Европарламента подобен инцидент, в случая даже имаме два инцидента" -

нападението над Ахмед Доган и насилието върху нападателя.

"Ефектът ще бъде върху България. Ще има измерения в различни посоки – ще има отражение върху тежката тема за Шенген, ще има отражение върху настроението на страни, в които има изграден евроскептицизъм и по-скептично отношение към българи и румънци, ще има отражение и към доверието в партньорски отношения по редица теми, ще има отношение дори и към възможността на България да се гледа като стабилна страна, с която може да се работи и да се координират действия по теми, свързани с трафика на хора, със сигурността на европейските граждани и т.н. Ефектът от тези два инцидента ще е дългосрочен", коментира Първанова.

Днес в Народното събрание парламентарните групи не постигнаха съгласие за обща декларация

за нападението над Ахмед Доган.

В изявление от паламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Ангел Найденов припомни, че "Коалиция за България" осъди опита за покушение срещу дългогодишния лидер на ДПС.

Това беше нападание с изключително тежки последици за България и за българския политически живот,

страната ни попадна във фокуса на информационния поток именно с тези сцени на насилие, посочи Ангел Найденов и добави, че случилото се не може да бъде омаловажавано.

Това в някаква степен е покушение срещу демокрацията и срещу всеки един от българските граждани, каза той.

За щастие, осъждане и отхвърляне бяха първите реакции на основните политически партии, за съжаление, след това наблюдаваме опити този тежък инцидент да бъде омаловажаван и дори да се проявява злорадство, коментира Ангел Найденов.

Той посочи, че сцените на насилие след обезвреждане на нападателя са отвратителни. Саморазправата е недопустима, но отхвърляйки това насилие, нека да не подменяме тезата, да не поставяме покушението в ъгъла, забравяйки неговите опасни последици, призова Найденов.

От левицата изразиха удовлетворение, че нападението над Ахмед Доган е включено като точка в дневния ред на заседанието на КСНС. След като до този момент нямаме като първа крачка в търсенето на отговорност оставката на НСО, силно се надявам, че това ще стане на заседанието на КСНС, посочи Ангел Найденов.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България призова компетентните държавни органи и служби да предоставят възможно най-бързо и пълно цялата информация за инцидента.

ДПС излезе с нова декларация от парламентарната трибуна, като Лютви Местан повтори оценката, че нападението над Ахмед Доган е опит за ритуално показно политическо убийство на дългогодишния лидер на ДПС. По думите на Местан покушението трябва да се осмисли като посегателство не срещу един лидер, а срещу демокрацията като висша ценност.

ДПС се разграничава от опита да се разместят позициите на нападателя и жертвата,

заяви Местан. Според ДПС действията на делегатите трябва да се осмислят като обезвреждане на един потенциален убиец, който, освен пистолет, е носел и хладни оръжия.

Неприемлив е опитът да се героизира един потенциален убиец, посочи Лютви Местан и апелира към всички политически сили да не допускат дори косвено поощряване на агресията към политическото различие.

Животът на политически лидер, а и на който и да е български гражданин, не може да бъде разменна монета за петте минути слава, за които мечтае един потенциален убиец, категоричен е Местан. По думите му са несъстоятелни опитите политическо покушение да се представи като вътрешноетнически проблем заради етническата принадлежност на нападателя. Той припомни, че израелският премиер Ицхак Рабин е убит именно от екстремист от еврейски произход заради политиката си на толерантност.

Нито етническата принадлежност, нито криминалното минало на нападателя на Ахмед Доган са основание да се подмени толкова бързо основната квалификация на деянието - от опит за политическо убийство до съвършено различна хипотеза - хулиганство и заплаха за убийство.

Според Местан именно подмяната на квалификацията на деянието е създала напрежение и предпоставки за героизиране на един потенциален убиец. Докато обвинението срещу него беше опит за убийство, българското общество беше достатъчно солидарно в оценката си, но някой прибързано подмени основната теза с хулиганство, смята председателят на ДПС.

Честан призова членовете и симпатизантите на Движението да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, каквито могат да дойдат от "тъмните среди", коитол според Местанл стоят и зад покушението върху Доган.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 19 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.