41

За следващата година на тези, които получават минимална работна заплата, ще им бъде върнат данък общ доход – т.е. няма да плащат годишен данък, заяви Йордан Цонев в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Данъкът ще се събира и декларира, а в края на годината се връща на даденото лице", допълни още депутатът от ДПС.

По думите му от това ще се възползват между 250 000 и 400 000 души.

"Осигурени са парите за животновъдите и зърнопроизводителите. С лекарите също се сключи споразумение. Зъболекарите искаха с 10 млн. да се увеличи тяхната част от НЗОК – това също се случи. Парите за ваксини пък отиват към Здравното министерство. Всички искания на браншовите организации бяха удовлетворени", категоричен бе депутатът от ДПС.

Йордан Цонев коментира и казуса с бившия вече депутат от ДПС Христо Бисеров.

"Малко говорим за казуса Бисеров, защото малко знаем. За ДПС този случай е приключен, Христо Бисеров напусна ДПС, предпочете да отговаря пред съда като частно лице. Бисеров е от хората, които не се поддават на никакъв шантаж. Преценил е, че и за него, и за партията, и за целия политически живот е по-добре да се яви в съда от свое име", коментира още Цонев.

Относно версията, че чужди служби са прихванали сигнала за Христо Бисеров, Цонев коментира, че това не е сериозно, въпреки че много харесвал филма "Теории на конспирацията".

"Бисеров води много скромен начин на живот. Не си купува скъпи автомобили. Той е затворен тип", заяви Цонев.

Митингът на властта в събота

Водещите на сутрешния блок попитаха депутата от ДПС колко е струвал митингът на властта в събота, но Цонев заяви, че не може да каже точна цифра, тъй като сметката още не е приключила.

"С държавни пари е – затова винаги съм защитавал субсидиите за партиите", категоричен бе Йордан Цонев.

На въпрос възможно ли е хора, които не знаят името на премиера, да го харесват, Цонев отговори, че е възможно просто да не могат да произнесат името му.

Цонев коментира ситуацията за подслушванията, както и информацията, че ще бъдат дадени повече пари за тях, отколкото по времето на ГЕРБ.

"В момента строим нова сграда, голяма част от парите са за сигурност. Цветлин Йовчев гарантира, че за подслушвания ще бъдат дадени три пъти по-малко отколкото при ГЕРБ".

Според Цонев, ако 36-те ИТ компании са от кръга на Саша Безуханова и Прокопиев, призивът от тях за оставка на кабинета е абсолютно политически.

"Не можем да накараме правителството да работи като служебен кабинет, а това ще стане, ако се насрочи дата за предсрочни избори. През май ще отидем на европейски избори. Резултатите там ще покажат – ако ДПС и БСП спечелят повече от половината от местата в Европарламента, тогава става ясно, че ние сме водещата политическа сила. Ако партиите, които не са в мнозинството спечелят над 50% от гласовете, тогава ще насрочим нови дати за предсрочни избори. Ако тогава нямаме подкрепа – отиваме на избори, ако имаме – сядаме и почваме да говорим", добави той.

Цонев сподели и причините, които стоят зад изказването на министър-председателя Пламен Орешарски, че държавни служители, които участват в антиправителствени протести, ще бъдат уволнявани.

"Засечени са много служители, които излизат в работно време и се включват в организации срещу правителството. В ОП "Околна среда" има доказателства, че някои служители укриват документи и саботират работата. Доказано е, че има такива случаи. Няма да цитирам имена, но самият аз съм виждал такива неща и в министерствата", завърши Цонев.