39

Износът на муниции от България за режима на либийския лидер Муамар Кадафи през 2009 г. не е ставал по време на правителството на ГЕРБ, каза тази сутрин пред Би Ти Ви външният министър Николай Младенов.

От изявление на икономическия министър Трайчо Трайков по-късно стана ясно, че през 2009 г. България не е изнасяла оръжие за Либия.

Вчера лондонския вестник "Гардиън" публикува журналистическо разследване с данни коя държава калко е спечелила от сделки с оръжие, с което сега режимът на Кадафи избива собствения си народ.

Според публикацията България е продала на режима на Муамар Кадафи през 2009 г. муниции и капсул-детонатори на обща стойност 3,73 млн. евро.

През тази година България беше управлявана последователно от две правителства заради парламентарните избори - едното с премиер Сергей Станишев, другото начело с Бойко Борисов.

Младенов подчерта, че според официалните данни има държави, които са изнасяли оръжия и муниции на значително по-голяма стойност от България.

Според статистиката най-голям износ на оръжия за Либия от ЕС е осъществен през 2009 г. - за 343.7 млн. евро. За последните пет години най-много е изнесла Италия - за общо 276.7 млн. евро, като само през 2009 г. е продала на Либия въоръжение за 111.8 млн. евро - военни самолети и електронно оборудване.

Вторият по големина доставчик е Франция с 210.15 млн. евро общо за периода 2005-2009 г. Тя е изнасяла и химически и биологически оръжия за Джамахирията.

"Гардиън" уточни вчера, че след като през октомври 2004 г. пада оръжейното ембарго срещу Либия страните от ЕС са издали за 5 години експортни разрешителни за оръжие за 834,5 млн. евро.

Всяка оръжейна сделка в България би трябвало да се вписва в специален регистър, описващ необходимите подробности, включително крайния получател.

Според годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение през 2009 г. от България за Либия са изнесени бойни припаси и взривни вещества за 3.73 млн. евро. Това е станало с едно разрешително, но не е записано кога е издадено то и на коя фирма. Докладът е публикуван на сайта на министерството на икономиката и е подписан от министър Трайчо Трайков.

Днес Трайчо Трайков заяви, че фактите показват, че на 5 март 2009 г. е дадено разрешение за износ на оръжие на стойност около 4 млн., но този износ така и не е реализиран.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@