82

Б ойко Борисов напомни на руският посланик, че кирилицата е създадена по волята и с участието на българския цар Борис I Михаил.

Премиерът и Анатолий Макаров се срещнаха ден след като руския президент Владимир Путин заяви, че азбуката на Св. Св. Кирил и Методий е дошла в Русия от "македонската земя".

Изказването на Путин коментира и българският държавен глава Румен Радев. 

"Използването на историята като разменна монета в политиката невинаги води до желания резултат", заяви Радев, който днес участва в среща на страните-членки в НАТО. 

Корнелия Нинова: Изказването на Путин е неприемливо

От Борисов до Инджев, реакциите на думите на Путин

Путин направи изказването си по време на среща с македонския му колега Георге Иванов. Думите на руския държавен глава предизвикаха множество отрицателни реакции у нас, включително на премиерът Борисов и външният министър Екатерина Захариева.

Днес Борисов и Макаров са разговаряли по важни теми като АЕЦ "Белене", газовия хъб "Балкан", търговско-икономическите връзки и туризма, но не е бил подминат и въпроса за кирилицата.

Министър-председателят е напомнил, че

политиката на Борис I е довела добезспорен принос на България към европейската и световна култура.  

Борисов още е изтъкнал за големите инвестиции в реставрирането на Голямата базилика в старата столица Плиска, между чиито стени кирилометодиевите ученици Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

"Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура“, посочи и президентът Радев.

"24 май е наш общ празник. Ние го честваме и в Русия, и тук в България",

заяви Макаров, който още изтъкна, че е присъствал на всички празнични мероприятия по случай Деня на славянската писменост и култура.

"Русия винаги е била и ще бъде с България и в този случай също. Ние го празнуваме с вас", заяви Макаров.

"Ще правим всичко възможно нашите отношения да бъдат по-добри и ще се стремим към това“, каза още руският посланик.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@