133

Премиерът Бойко Борисов е политикът, дал най много обещания от началото на управлението на ГЕРБ досега.

Той е обещал на избирателите си 228 неща, а към момента е изпълнил 27 от тях. Частично реализирани са девет, а за 47 се смята, че са неизпълнени.

Това съобщиха днес Асен Генов и Константин Павлов - създателите на сайта politikat.net, който съхранява обещанията на политиците у нас и следи дали ги изпълняват.

За целия период на управление на ГЕРБ от 27 юли 2009 г. до днес са дадени общо 541 обещания.

Политиците дават най-много обещания за пътно строителство и магистрали, показва статистиката на сайта.

Най-много от тях са за инфраструктура - 85 на брой, за данъци - 42, еврофондове - 21, метро - 8, пенсионно осигуряване - 7, шистов газ - 4. Обещанията на Борисов са почти 50% от общия брой.

Изпълнени към този момент са 11% от дадените обещания на управляващите.

За останалите обаче още не може да се твърди какво ще бъде развитието им, тъй като мандатът на управляващите все още не е приключил.

Сферите, в които премиерът е давал обещания, са пътища и инфраструктура, промени в законодателството, строежа на метрото, борбата с престъпността.

След него се подрежда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков с 47 обещания. До този момент той е изпълнил 4, не е успял - 5, а останалите все още са в движение.

Третото място в класацията за обещания е за другия вицепремиер Цветан Цветанов. От общо 26 дадени обещания, той е изпълнил едно (регистъра с дарителите в МВР), продължава да работи по 5.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заема четвъртото място с девет обещания, две от които изпълнени и три не. От организацията са се обърнали към всички министерства за поетите и изпълнени от тях обещания и са получили отговори само от четири - на финансите, на вътрешните работи, на културата и на образованието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@