190
Ми истър-председателят Бойко Борисов заминава днес на двудневно официално посещение в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

Официалната визита започва утре с разговори между двамата държавници. По-късно правителствените ръководители заедно с членовете на делегацията ще посетят мемориала на жертвите от Холокоста "Яд Вашем".

Българският министър-председател ще има работен обяд по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Авигдор Либерман и ще разговаря с говорителя на израелския парламент - Кнесета - Реувен Ривлин.

Бойко Борисов ще разговаря с президента Шимон Перес и с лидера на опозицията и председател на партията "Кадима" Ципи Ливни.

Вечерта министър-председателят ще се срещне с българската еврейска общност в посолството в Тел Авив.

В състава на делегацията за Израел са вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съветници, депутати и духовни лица.

Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам.

Преди тази официална визита в Ерусалим и Тел Авив на официално посещение е бил само премиерът Филип Димитров - в средата на март 1992 г. Година преди това, на 27 август 1991-ва, на официално посещение у нас бе премиерът на Израел Ицках Шамир - по покана на министър-председателя Димитър Попов.

България признава държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г. През 1967 г., след шестдневната израелско-арабска война, България скъсва дипломатическите отношения с Израел, а през 1990 г. двете страни ги възстановяват.

В периода 1947-1950 г. в Израел се изселват около 50 хил. български евреи. Те са обединени в различни обществени, икономически и творчески общности.

След 1990 г. повече от 4 хил. израелци от български произход възстановяват българското си гражданство, този процес продължава и в момента.

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България, заема едно от водещите места в търговията й със страните от региона на Близкия изток.

Израел е активен участник в Барселонския процес и асоцииран член на ЕС от 1995 г., поради което пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г. не налага съществени изменения в нормативната база на двустранните отношения.

В отговор на предложение на израелската страна за подписване на двустранно икономическо споразумение, е връчен български проект на Споразумение за икономическо сътрудничество, съобразен с изисквания на ЕС. След съгласуване проектът е подписан на 25 март 2008 г. в рамките на визитата на президента Георги Първанов в Израел (24-27 март 2008 г.).

Към 31 декември 2007 г. в България са инвестирали 114 израелски компании. Броят на чуждестранните преки инвестиции в България от израелски физически лица към същата дата е 1525. За периода от 1997 г. до първото полугодие на 2009 г. размерът на привлечените инвестиции от Израел е 235,3 млн. евро.

По-големи израелски инвеститори в България са: "Барон турс" - в областта на туризма; "Костра девелопмент" - в областта на технологиите; "Офир хагай" и "Абротеа (Аштром) интернационал" - в областта на строителството; "Яаад пирзул (1984)" и "Рахити меир класик" - в областта на застраховането, "Голан" - в консервната промишленост, "Делта сокс" - в областта на производство на чорапи, "Лукскрафт Трейдинг ЛТД" - в областта на преработката и консервирането на плодове и зеленчуци, "Магнум индъстриз" - в областта на автомобилостроенето.

В областта на високите технологии в България работи телекомуникационната компания "Байнет България" - дъщерна на израелската "Байнет дейта комюникейшънс", която е част от "Рад Байнет груп", фокусирана върху три основни бизнес-области - телекомуникации, компютърни технологии и мрежи.

Има интерес за реализиране на израелски инвестиции и в леката промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост. През последните години стокообменът между двете държави се развива изключително динамично.

През 2007 г. делът на Израел в търговията на България с азиатските страни за периода е около 5 на сто. Обемът на двустранния стокообмен през 2007 г. възлиза на 153,4 млн. долара и бележи ръст 23% спрямо реализирания стокообмен през 2006 г. Салдото е положително за България.

Стокообменът за 2008 г. възлиза на 125,5 млн. долара, а през първото полугодие на 2009 г. продължава тенденцията на спад в търговията на България с Израел. Обемът на двустранния стокообмен бележи 38,6% спад.

Основни български експортни стоки са центруфуги - износ за близо 840 хил. долара, мебели, пръти и профили от мед, козметични продукти и др.

Във вноса от Израел са инсектицидите (на стойност над 3,5 млн. долара) и необработеното олово (над 2,6 млн. долара). България внася още телефонна и телеграфска апаратура, хранителни продукти, нефтени масла, плодови сокове и др.

Съществуват възможности за по-нататъшно оптимизиране и обогатяване на двустранния стокообмен. Като перспективни в това отношение са продукти като минерална вода, хранителни продукти, розово масло, трансформатори, метални изделия, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и други.

Успешно се развива сътрудничеството в областта на туризма между двете държави. От 1997 г. България участва редовно в туристическата борса, която се организира всяка година през февруари в Тел Авив.

По данни на граничната статистика израелските граждани, посетили България през 2004 г., са били 79 172, а през 2008 г. - 105 882. Българските граждани, пътували до Израел през годината, са 14 451.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@