Барозу на Плевнелиев: България е готова за Шенген
Президентът Росен Плевнелиев разговаря в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу   
Източник: president.bg
102
Пд д президента Росен Плевнелиев председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изрази пълна подкрепа за приемането на България в Шенгенското безвизово пространство.

"Лично поставих този въпрос на заседанието на Европейския съвет през декември миналата година и се надявам оставащите резерви да отпаднат възможно най-скоро, заяви Барозу в централата на ЕК в Брюксел, където Плевнелиев е на първо посещение в чужбина като държавен глава.

Жозе Барозу подчерта, че Механизмът за сътрудничество и оценка, съгласно който всяка година Европейската комисия представя доклад за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, не трябва да се обвързва, нито по някакъв начин да е част от оценката за Шенген.

"България трябва да бъде оценявана обективно за Шенген и да получи положителна оценка.

Ние не сме съгласни докладът по Механизма да се използва като част от оценката за напредъка на страната по Шенген, защото това са различни теми", заяви председателят на ЕК.

Жозе Барозу оцени високо работата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и добави, че постигнатите от нея високи резултати са повлияли положително върху облика на страната ни в ЕС.

Росен Плевнелиев изрази признателността си пред Жозе Барозу за справедливата оценка към България през последните две години, която се съдържа в писмата на Европейската комисия, свързани с усвояването на структурните фондове.

Плевнелиев отново подчерта, че ще бъде прагматичен президент, който ще се стреми към постигането на конкретни резултати в областите, които е определил като свои дългосрочни приоритети. По думите му, естествено е България и Европейският съюз да имат общи приоритети.

Председателят Барозу отбеляза, че е впечатлен от проевропейската програма на българския президент. Той добави, че на неформалния съвет на европейските лидери в понеделник ще настоява за стимулиране на икономическия растеж в Европейския съюз.

Барозу очерта проблема с безработицата сред младите в ЕС, характерен и за България с равнище от 26 процента, макар да отбеляза, че други страни в Общността имат по-лоши резултати.

България е сред страните, чиито правителства полагат усилия да повишат своя капацитет в усвояването на средствата от ЕС и с това да се създаде допълнителна заетост, страната ви отбеляза напредък, заяви Барозу. Той допълни, че ръководителите на институциите на ЕС и на страните от Общността обсъждат как неусвоените средства да бъдат насочени към осигуряването на растеж.

Изключително съм доволен от това, че президентът говори за бърза и ползотворна реформа в българската съдебна система, важно е всички държавни институции да подкрепят напълно този процес и приветствам личната ангажираност на президента по този въпрос, посочи Барозу.

Росен Плевнелиев заяви, че още от първата седмица на своята работа като президент е дал категорична заявка с посещението си в Брюксел, че президентът и България ще имат активна и ясна позиция за повече интеграция и за Европа, която в тежки моменти взима адекватни решения.

"Повече Европа" за мен означава по-силна и по-развита България,

посочи президентът Росен Плевнелиев. Бях много впечатлен, че десетте приоритета от моята програмна реч са познати и анализирани много добре в европейските институции, добави той.

Горд съм, че ги обсъдихме, защото това са и европейски приоритети - балансирано развитие на регионите, конкурентоспособност, по-добра бизнес среда, енергийна ефективност, либерализация на енергийните пазари, отбеляза държавният глава.

На срещата си с председателя на ЕК президентът е защитил позицията, че кохезионната политика, която дава своите плодове у нас, не е само политика на сближаване, а и на растеж. Европа има нужда не само от "тежко рязане" и устойчиви публични финанси, а и от политика на растеж и заетост, заяви президентът Плевнелиев.

Когато България има проблеми, те няма да се крият; проблемите са за това, за да се решават. Не сме перфектни, но се подобряваме, ставаме все по-ефективни и това среща подкрепа, заяви той.

По-късно

председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че ще посети Хага, за да говори за България и Румъния

с холандския премиер Марк Рюте.

Както е известно Холандия е единствената страна в ЕС, която блокира приемането на България и Румъния в зоната.

На пресконференция Ромпой заяви, че ще включи въпроса в дневния ред на Европейския съвет през март, ако дотогава не бъде постигнато споразумение.

За България е много важно да постигне напредък в областта на корупцията и организираната престъпност, в укрепването на правосъдната система и върховенството на закона, напомни Ромпой. Той добави, че на срещата с българския президент е било обсъдено разширяването на ЕС към Западните Балкани.

На среща с българския държавен глава

генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен даде много висока оценка на България като страна съюзник на пакта,

но подчерта, че не е искал увеличаване на българското участие в Афганистан.

България е важен член на НАТО, има водеща роля за сигурността в Югоизточна Европа, осигури ценна помощ за мисиите в Афганистан, Косово, както и при защитата на хората в Либия, посочи Расмусен. Имате принос в обсъждането как да направим нашата организация по-умна и ефективна, добави той.

По думите на ръководителя на НАТО, нашата страна вече помага за постигането на целите на алианса, като участва с осигуряването на тежкотоварна авиация и наземно разузнаване.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че се среща с Расмусен в първата работна седмица на новия президент на България, както и на рождения ден на генералния секретар на пакта.

"Дадох категорична заявка за активна позиция и ясна посока, България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но

искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани,

заяви президентът. Доверието, доброто партньорство и добрата комуникация са в основата на общия ни успех, България иска да бъде добър партньор на регионално ниво", посочи той.

Дойдох със заявката да имаме добра комуникация на всички нива, това е в основата на успеха, отбеляза президентът. Той допълни, че нашата страна желае да участва активно във взимането на решенията на предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго през май.

"Регионът, в който живеем, в миналото бе символ на напрежение. Историческа задача на България е да превърнем този регион в място не на граници, а на мостове, на стабилност, мир и просперитет", заяви президентът.

Европейският парламент и неговият председател не само разбират и подкрепят България, а са дълбоко съпричастни със ситуацията у нас.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с председателя на ЕП Мартин Шулц (група на социалистите и демократите, Германия).

Мартин Шулц уточни, че българският държавен глава е първият президент на държава от ЕС, който разговаря с него на родния му немски език. И се пошегува: "Трябва да призная, че не успях да отговарям на български, може би колегата Андрей Ковачев (евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ) трябва да ме научи да говоря Вашия език".

Председателят на ЕП отбеляза, че разговорът с българската делегация е обхванал три основни теми - сътрудничеството по въпроса със следващия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г., събитията в България и разширяването на Шенген. Знаете, че ЕП подкрепи с голямо мнозинство две резолюции за приемането на Вашата страна в Шенгенската зона, напомни Шулц.
Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 21 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 2 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа