24

Н ие като политическа сила подкрепяме желанието на Росен Плевнелиев европейските избори да бъдат съчетани с референдум, каза лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Бившият телевизионен водещ и настоящ политик, който доскоро бе един от най-шумните критици на президента и пледираше заедно с евроизборите да има не референдум, а президентски избори, днес заяви, че неговата формация е отворена за диалог и че спешно трябва да се проведе сериозен дебат. Ако искаме да правим референдум, времето за уточняване е много кратко, подчерта той.

Бареков каза още, че подкрепя и вчерашното изказване на президента, че всеки един избор трябва да бъде съчетан с референдум.

"Подкрепяме го, защото референдумът се оказа най-плашещата дума за българския елит и тя е повдигана много рядко. Да създаде кръгла маса, на която всички партии и институции да седнат и да уточнят реда на референдума", призова Бареков.

Той предлага 12 точки като теми за референдум, сред които данък "Богатство" за всички физически лица, които правят покупки на движими и недвижими луксозни вещи на стойност над 1 млн. лв.; намаляване размера на партийните субсидии; забрана на монополните дружества (ЕРП-та и ВиК) да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите; държавно субсидиране на обезщетенията за майчинство и въвеждане на допълнително стимулиране за раждане на второ дете в размер на 350 лв. на месец до 7 годишна възраст; свикване на ВНС; провеждане на операция "Чисти ръце", задължителен отказ на магистрати, политически лица и техните семейства от банкова тайна.

"Аз съм първият политик, който го направи. Обръщам се, г-да, не е толкова страшно и не боли, ако имате чиста съвест, каквато имам аз", каза още Бареков. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@