Борис Велчев: Аз лично подцених финансовите разследвания
Борис Велчев: Аз лично подцених финансовите разследвания   
Източник: ec.europa.eu
38
я я се, че голяма част от разследванията, които сме правили през годините, включително и по тежки дела за организирана престъпност, бяха половинчати", призна главният прокурор Борис Велчев.

Борис Велчев посочи, че съжалява, че ЕК е трябвало да ни повтори два пъти необходимостта да направим пълноценни финансови разследвания. "Аз лично подцених този проблем", призна главният прокурор.

В коментар на междинният доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и оценка Велчев каза, че "не се отиде до край, не се анализира имуществото на тия лица, не се направи необходимото да се установят подставените лица и това имущество да бъде съответно конфискувано".

Относно критиките за работата с измамите с еврофондовете, Борис Велчев каза, че прокуратурата е критикувана основателно за това, че не търси цялостната картина на престъпната дейност и не се търси отговорност на евентуалните длъжностни лица.

Той добави, че са предприети мерки да се направи така, че правилата, по които се отпускат европейските средства в България да не позволяват размиване на отговорността.

Борис Велчев заяви, че борбата с корупцията у нас не дава резултат. Длъжен съм самокритично да си призная, че след две години напомняне, тази година ще направим специализиран екип, каза главният прокурор.

В прокуратурата не всичко е наред, каза Велчев като добави, че той е готов да поеме организационната отговорност, а по определени дела отговорността трябва да поемат определени прокурори.

Главният прокурор посочи, че няма да прави оценки на доклада. По думите му в него са допуснати само някои статистически грешки като например за броя на оправданите магистрати.

Според Велчев най-важната препоръка в доклада е подобряване на прокурорската практика. Той посочи, че предстои да се обсъдят с неправителствените организации препоръките за прокуратурата от миналогодишния доклад на ЕК. "Амбицията ни е докладът на ЕК през юни по отношение на прокуратурата да бъде различен", добави Велчев.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че докладът е балансиран.

Не сме очаквали политическа оценка, каза Ковачева. Във връзка с една от препоръките на ЕК тя напомни, че Законът за конфискация ще бъде гласуван до Великден, но България не е съгласна комисията за конфискация да се самосезира.

Започват обсъждания на процедурата за номиниране на членове на ВСС, напомни министър Ковачева.

"Това е технически доклад и върху него не могат да се правят политически тълкувания. Докладът просто ни помага да се ориентираме, какво имаме още да направим.", заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Препоръките от доклада на ЕК от 20 юли 2011 г. продължават да бъдат отправна точка за нашите действия. През следващите месеци усилията ни ще бъдат насочени към постигане на убедителни резултати в изпълнение на препоръките по шестте области на наблюдение, подчерта той.

Николай Младенов допълни, че "вместо да правим големи заключения, е по-добре да се съсредоточим върху конкретните въпроси. Нашата цел не е просто добрият доклад, а да имаме добре функционираща съдебна система и повече справедливост в обществото".

Според зам.- министъра на вътрешните работи Веселин Вучков това е очакван доклад.

"Сверяваме си часовника. Важно е все повече полицаи да извършват качествени разследвания. Трябва да бъдат обучени още 4-5 хиляди човека в тази насока", допълни Вучков.

Настоящият междинен доклад е технически и актуализира по-съществените промени, настъпили в България през последните шест месеца по Механизма за сътрудничество и проверка. В резултат на значително подобрената координация между институциите на изпълнителната и съдебната власти през последните месеци докладът отразява в по-пълна степен осъществените мерки както и действията, които остава да бъдат предприети, се казва в коментар на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

"Отбелязвам по достойнство факта, че са отчетени огромните усилия на моите колеги съдии и участието им в програми за обучение, изготвянето на анализи и обзори на съществени въпроси на правоприлагането, както и работата по уеднаквяване на съдебната практика.

Съзнавам, че тези инициативи трябва да се доразвият, включително и чрез участие на външни и независими експерти, което ще позволи мерките да се основават на най-добрите европейски практики. С една дума - до месец юли ни очаква още много интензивна и професионална работа", е написал председателят на ВКС.

Според него докладът съдържа категорично послание за необходимостта от подобряване сътрудничеството и диалога между властите при осъществяване на съдебната реформа.

"Длъжни сме да го постигнем заедно и съобразно конституционните правомощия на отделните власти да продължим усилията във вярната посока. Само така ще отговорим на очакванията на българските граждани и нашите европейски партньори за укрепване на държавността и утвърждаване върховенството на закона", заключава Лазар Груев.

Бившият еврокомисар и неуспял кандидат за президент Меглена Кунева твърди, че днес "България получи най-негативния доклад, откакто е член на Европейския съюз.

 

В нейния коментар се казва: "Основните критики са за липса на воля за борба с престъпността и справяне с корупцията. Този път управляващите трудно ще успеят да припишат всичко на съдебната система. В доклада ясно се сочат техните отговорности. За първи път Комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата без досегашната политическа намеса.

 

За първи път се акцентира върху честността на изборите... Брюксел ни казва онова, което всички знаем: управляващите в България не искат промяна."

Сдружението на Кунева  "България на гражданите" призовава управляващите от ГЕРБ "да спрат с постоянните оправдания, да признаят съществуващите проблеми и да намерят поне малко смелост за истински промени".

За махане на Цветан Цветанов от правителството настоява ДПС. Според Христо Бисеров, зам.- председател на партията на Доган, "оценката, че има политическа воля, а няма резултати, всъщност означава скрито подсказване, че няма политическа воля".

Точно това разбиране на ръководството на ДПС било залегнало в доклада на ЕК, убеден е Бисеров.

Лютви Местан, друг заместник на Доган, допълни, че "Европа не я топли трайна политическа воля без конкретни резултати".

"Много се хвалехме, че сме оценени една идея по-добре от Румъния, само че днес позициите са разменени - Румъния е поощрена, а България е порицана, посочи Местан. Според него порицанието е в "резултат от поведението на определени министри, които вместо да търсят диалога между различните институции за ефективно противодействие на корупцията, правят всичко възможно да подчинят съдебната власт на собствената си воля".

Зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова  отправи апел към опозицията: "Всички трябва да работим заедно, за да изработим най-добрите правила и да постигнем в краен резултат спиране на отправяните обвинения и критики с постоянни препоръки за това, че съдебната система не е ефективна и назначенията не са прозрачни, че има корупционни елементи при назначенията на съдебните магистрати."

"Имаме много висока оценка за създаването на специализиран съд и прокуратура. Бяхме хулени и обвинявани в продължение на една година. Пречеше ни се от опозицията за създаването на това звено за борба с организираната престъпност. Сега имаме оценка от Брюксел, която смятам, че е много висока.

Очакваме резултати и те ще дойдат в юлския доклад на ЕК, когато за първите 6 месеца от дейността на тази структура, на това звено, ще има реален отчет за брой осъдителни присъди на фона на брой разгледани досъдебни производства", каза Фидосова.

Имаме положителна оценка за създадената независима комисия, която установява и разкрива конфликт на интереси, допълни тя. За по-малко от четири месеца тази комисия, при постъпили над 140 сигнала, се е произнесла по 25.

Повече от половината са с установен конфликт на интереси. В момента текат съдебни процедури по оспорването на решенията и очакваме произнасянето на съда по първите преписки за влизане в сила."

Фидосова е убедена, че промененото в Закона за съдебната власт, не е достатъчно. "Нашата воля и амбиция в рамките на следващите три месеца да внесем промени, върху които работим - за ясни, конкретни и прозрачни правила по отношение на избирането на членове на ВСС. Тази препоръка и тази критика я приемам", каза Искра Фидосова.

Направихме промяна в Наказателно-процесуалния кодекс -- с тези промени ние спряхме това циркулиране и връщане на дела от ВКС до инстанциите и това е оценено от ЕК. Висока оценка получиха и действията на МВР за създаване на специализирани звена в помощ на борба с организираната престъпност, каза още Фидосова.Чух от колеги да говорят, че за първи път в доклада на ЕК не се съдържа термина "трайна политическа воля за реформи", заяви Фидосова в отговор на нападките на ДПС.

Да, така е, защото терминът се съдържаше в предишните два доклада, каза тя. Тогава вземахме отношение по отделните препоръки, в които имаше отправени критики. Да, за първи път няма термина "политическа воля", но има нови : "започнаха действия", "предприети са поредица от действия". "За всички препоръки от юлския доклад миналата година ЕК дава своя прочит на свършеното. Имаме оценка от Брюксел, която смятаме, че е много висока", смята Фидосова.

Михаил Миков от БСП твърди, че според техническият доклад "няма сериозен напредък по основните теми".

Миков свърза документа и с актуалната ситуация в страната. Що се отнася до обществените поръчки наблюдателите от ЕС ще останат силно изненадани от приетия наскоро Закон за публично-частното партньорство и това няма как да убегне от юлския доклад на ЕК тази година.

Според Миков в него са нарушени основни правни принципи на европейското законодателство и на препоръките към нас. Фактът, че няма напредък в правосъдието и вътрешните работи прозира в това, че окуражаващите сигнали липсват в този доклад, категоричен бе той.

"Днес няма да искаме оставката на вътрешния министър", каза Миков в отговор на въпрос и това предизвика смях сред журналистите.

Като че ли европейските институции се затрудняват какви препоръки да дават на българските институции и като че ли се забелязва умора в тях от наблюдаваното у нас, е мнението на депутата от БСП Янаки Стоилов.

Междинният доклад на Европейската комисия влиза в графата на негативните доклади, заяви депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова.

Според нея "много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят към България от времето, в което имаме правителството на ГЕРБ. Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думите политическа воля, сега в този доклад липсват тези констатации, тоест от страна на Европейската комисия се прави констатация, че политическата воля се е изпарила (нещо, което и ние казвахме), че отказът от реформи няма как да доведе до ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност (както и ние сме критикували за липсата на воля и истинска реформа в частта съдебна власт).

Разчитаме в текстовете в доклада в частта за съдебната власт думи, които водят до конституционна промяна, защото реформиране из основи на съдебната власт не означава козметика, а означава поглед за това въобще как е конструирана съдебната власт по българската Конституция", заяви Михайлова.

И напомни, че "още в първия ден на този парламент сме предложили на управляващите от ГЕРБ да бъде направена такава конституционна промяна".

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви: "Този доклад слага знак за равенство между ГЕРБ и Тройната коалиция, защото, отпадайки думата за надежда, за политически очаквания, за политическа воля, всъщност ЕК, по нейния деликатен начин казва, че липсва каквато и да е реформа. Това практически връща нещата на нивото отпреди няколко години, заличава разликата, защото заличава очакванията".

Според него по един деликатен начин ЕК казва, че реформа не се прави, което е директно послание към министър-председателя.

"Тъкмо затова той вероятно днес предварително се оправда за очакванията от този доклад. Но вероятно ще се наложи да бъдат взети конкретни мерки и конкретни отговорници да бъдат намерени за липсата на тази реформа - отговорници в лицето на ръководещите съответните сектори в изпълнителната власт", заяви Гяуров.
Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Свят Преди 26 минути

Железопътният възел Лиман отваря пътя към големите градове Славянск и Краматорск

Ивет Горанова

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал

Свят Преди 32 минути

Българката загуби на финала от олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга от Украйна

.

Хумус: Разядката, за която се водят съдебни дела

Любопитно Преди 4 часа

Научете повече за произхода, съставките и споровете свързани с раздяката хумус

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Свят Преди 4 часа

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ изрази съжаление за "неудобството", причинено от публикуваната карикатура на Зеленски

Standard & Poor's

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

България Преди 5 часа

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Свят Преди 5 часа

Бившият президент на САЩ заяви това по време на годишното събрание на Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ в Хюстън, Тексас

Костадинов

Костадинов за еврото: Започваме консултации с партиите за свикване на референдум

България Преди 5 часа

"Възраждане", разбира се, няма да допусне предателите да унищожат българския лев", посочва Костадинов

Порошенко

Украинска депутатка: Порошенко се е опитал да напусне Украйна, но е бил спрян на границата

Свят Преди 7 часа

Бившият президент на Украйна се е опитал да напусне страната, за да вземе участие в Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс, информира депутатката Ирина Геращенко

Цветан Василев

Белград няма да предаде Цветан Василев на България

България Преди 7 часа

Това реши Апелативният съд в Белград

Зеленски

Зеленски: Украйна разруши мита за изключителната мощ на руската армия

Свят Преди 8 часа

"Сега Русия се опитва да окупира цялата държава, но ние се чувстваме достатъчно силни, за да мислим за бъдещето на Украйна, която ще бъде отворена към света", посочи Зеленски

Практичните новости в Chrome 102

Практичните новости в Chrome 102

Технологии Преди 9 часа

Управлението на табове ще стане още по-лесно

гръмотевици

Промяна на времето: Къде ще има гръмотевични бури

България Преди 9 часа

Предупредителни кодове за опасно време днес има за 14 области на страната

Бориславова след Коалиционния съвет: Темата за РСМ ще мине през НС

Бориславова след Коалиционния съвет: Темата за РСМ ще мине през НС

България Преди 18 часа

На съвета е била обсъдена и темата за актуализация на бюджета

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Свят Преди 18 часа

Военнослужещите са загинали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски