29
б борът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е огромна изненада, защото и аз съм в ситуацията на останалите хора, които се чудят какво става. Аз съм шокиран", заяви пред Агенция „Фокус" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Съдейки по публичните му прояви, и всичко това, което съм видял, ме озадачава, че той е предложен за тази позиция и то - предложен толкова драматично, каза Безлов.

Той смята довечера да се включи в протестите,

които се организират против назначението на Пеевски. Смятам да бъда в тази група от хора, които не са съгласни с това, каза Безлов.

По думите му е твърде сложно да се каже какви качества трябва да притежава шефът на ДАНС, но най-малкото - трябва да има опит в системата.

"Аз не се сещам да е имало хора на позиции на някои от службите ГДБОП, ДАНС, НСС, НСО, която искате служба от тези със специален статут, който да е бил извън системата. Вероятно трябват политически лица на равнище Министерство на вътрешните работи, но пък една специална служба да оглавяват лица, които са доста встрани от тази система, е малко повече от странно и то при създаването на такава супер структура с големи правомощия, с много опасения за баланс в нея", каза Безлов.

„При цялата тази история, която имаме с Пеевски като член на правителството на Сергей Станишев, и знаем колко критики имаше вътре в БСП, и включително хора, които са вътре в парламента имаха критични оценки за него, изненада е за мен. Най-голямата изненада за мен е, че БСП като партия, в която има някаква дискусия приема тази кандидатура", добави Безлов.

Според политолога Огнян Минчев мафията триумфално е поела държавата.

Той публикува във "Фейсбук" обръщение към всички съграждани с демократични убеждения. "Спрете да спорите за това КОЙ Е ВИНОВЕН. Ще имаме достатъчно време да се разделим отново в интерпретациите си за това кой е виновен и за какво. Днес мафията триумфално влезе начело на държавата. Отива си българската държава. Ако не предотвратим това - кой е ляв, десен, горен или долен няма да има НИКАКВО значение", отбелязва Минчев.

"Имам известен опит в публични спореове и виждам как клакьорите и платените оперативни работници на мафията шестват из форумите и поставят само ТОЗИ въпрос: КОЙ Е ВИНОВЕН? Повтарям, днес имаме нужда от подкрепата на ВСЕКИ, който иска българската държава да продължи да съществува. Всичко останало е въпрос на утрешния ден - и то само ако успеем да си свършим работата днес! Вън мафията от институциите на държавата!", пише той.

Ройтерс цитира политическия анализатор от Софийския университет Румяна Коларова, която казва, че е шокирана и че

това е най-скандалното назначение на лице, известно с връзкитеси с някои бизнес групировки.

"Колко психопата са необходими, за да бъде избран Делян Пеевски за шеф на ДАНС?", попита тя в профила си във "Фейсбук".

Политологът Иван Кръстев каза пред "Дневник", че решението Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС

има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз.

"Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение", добави Кръстев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@