39

Б ившият кмет на Гърмен и съпартиец на Делян Пеевски в ДПС Ахмед Башев заяви в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ, че не знае къде се намира колегата му.

„Не знам къде е Делян Пеевски. Но се притеснявам за един от бизнесите му.

Ликвидирането на един от бизнесите на г-н Пеевски, свързан с тютюнопроизводството, обрича на мизерия почти целия Благоевградски регион, където хората отглеждат тютюн”, заяви Башев.

Той обяви, че през годините благодарение на „Булгартабак” не е оставал нито един килограм неизкупен тютюн. „Към днешна дата има 50 тона неизкупен тютюн”, каза Башев.

„Нашият регион загива, хората плачат,

тютюнът е по таваните и мазетата”, коментира бившият кмет.

Два дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че депутатът Делян Пеевски напуска страната, в нито една медия няма коментар от самия депутат.

Ето и цялото изказване на премиера Борисов:

„Пеевски си отиде. Пеевски напуска страната. И много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава после какво ще им дойде да говорят. Защото той е много удобен за всички. Защото ако искаш да кажеш нещо за някой просто казваш Пеевски и считаш, че то се е изчерпало. Вече си казал лошото. Какво ще говорят после, не знам“.

Башев коментира и предстоящата конференция на ДПС.

Г-н Доган е лидерът на ДПС.

Трябва да се избере обаче оперативен ръководител на ДПС. Очаквам Доган да застане с повече ангажименти, с повече контрол в партията, защото той олицетворява ДПС”, заяви Башев.

До предстоящата конференция се стигна след събитията в партията от Бъдни вечер насам, когато Лютви Местан беше изключен от партията, а Четин Казак, Мушен Риза и Мустафа Карадайъ бяха избрани за съпредседатели на ДПС, заемайки мястото му. Бившия лидер последваха тримата депутати Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".

Малко след това към тях се присъедини и областният лидер на ДПС през последните 20 години в Кърджали Бахри Юмер - знакова фигура в ДПС и един от съоснователите му. Разгневен, той произнесе фразата: "Не може да си седиш в Сарая и да режеш глави", визирайки почетния председател на партията Ахмед Доган. Към тях се присъединиха и депутатът от ДПС и бивш министър на спорта в кабинета на Пламен Орешарски - Мариана Георгиева, както и Венцислав Каймаканов.

Последваха критики за това, че Местан е предал българските национални интереси, както и в ислямизъм, а самият той трябваше да се "крие" със семейството си в посолството на Турция.

Самият премиер Бойко Борисов призна, че е имал телефонен разговор в турския си колега с молба да се намеси в случващото се в редиците на ДПС. "Много маски паднаха, че има интерес за влияние във вътрешната ни политика от Турция", зави Борисов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@