Покрай Дунав: Нашествие на комари
Източник: Антон Станков, БГНЕС
32

Оттеглянето на високите води на река Дунав ще доведе до създаване на условия за развитие на голямо количество комари, обяснява пред БТА Валери Георгиев, държавен експерт в отдел "Биологично разнообразие" на дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По думите му след оттеглянето на водите се образуват много временни водоеми и локви, в които има идеални условия за развитие на насекомите.

Ако за много от населените места в страната проблемът с комарите зависи от влажността на въздуха, за крайдунавските райони той е постоянен и всесезонен.

За да бъде ефективна борбата с насекомите са необходими няколко масови третирания с препарати в рамките на годината, извършени съвместно с общините на румънския бряг на реката.

Това затруднява дунавските общини, както от финансова, така и от организационна гледна точка.

Комарите

Комарите са най-многобройни при топло и влажно време, а във влажна среда са активни денонощно. Насекомите могат да се размножават навсякъде, където има сладководни водоеми. Обилните валежи и високите температури създават допълнително добри условия за тяхното размножаване.

Опасни са само женските комари, които хапят не за да се хранят, а за да осигурят от кръвта на ухапания необходимите вещества за снасяне на яйцата си, коментира експертът.

За целта само при женските са развити челюсти и смукателен апарат, които са еволюционно приспособление, осигуряващо продължаването на рода им. Мъжките насекоми са "вегетарианци" през целия си живот.

Ориентацията на комарите се осъществява не по светлината, а по топлината, която излъчват техните гостоприемници. Осезателните им органи са много чувствителни и имат способността да засекат топлинни промени от няколко хилядни от градуса. Така и в най-тъмната среда те могат да намерят гостоприемник, от когото да смучат кръв.

Блатата са най-подходящата среда за развитие на насекомите, защото предлагат разнообразна среда, в която ларвите им могат да се хранят с микроорганизми и да се крият от хищниците.

В новообразуваните малки водоеми след оттеглянето на високите води няма естествени "врагове" на техните ларви, което обикновено е причината за масовата поява на комари, отбеляза експертът на МОСВ.

Ухапването

Комарите са кръвосмучещи насекоми, което създава опасност от пренасянето на различни зарази, посочи Георгиев.

Най-опасни са маларийните комари (род Anophеles), които пренасят причинителя на маларията (Plasmodium malariae), но в нашата страна регистрираните случаи на това заболяване са единични и обикновено са "внесени" от страни с разпространение на болестта, отбеляза той.

Ухапването от комар обикновено е безболезнено и не е опасно, но води до мъчителни състояния и дискомфорт на ухапания. Ако ухапаното място бързо се подуе и увеличи, е възможно да е признак на алергична реакция.

Разчесването на ухапаното място може да доведе до възпаление и образуването на раничка, която да причини повече неприятности.

Предпазване

Най-удачният начин за индивидуално предпазване от комарите е ползването на репеленти - препарати, които отблъскват насекомите, без да ги унищожават.

В аптечната и магазинна мрежа се предлага разнообразие от репеленти - във вид на спрей, лосион, крем или мокри кърпички с препарат.

За целта се използват и електрически изпарители на препарати против насекоми или ароматизиращи спирали.

Използването им при малки деца трябва да бъде пестеливо и съобразено с възрастта им, тъй като може да доведе до алергични реакции или дразнене на дихателните пътища, предупреждават специалистите.

Удачно при тях е използването на безшумни машинки против насекоми на основата на ултразвук или етерични масла като лавандула например.

Поставянето на мрежи на вратите и прозорците предпазва сградите от масово навлизане на насекомите. На много места с широко разпространение на комарите се практикува и цялостно пръскане на помещенията с препарат.

За защита на открити площи се използват електрически лампи против насекоми, които излъчват светлина, която привлича комарите.

Общинските решения

За справяне с проблема в крайдунавските райони обикновено се практикува обработка с препарати на откритите площи, зарибяване на водоемите с рибата гамбузия, която се храни с ларвите на комарите, както и извършване на хидромелеоративни мероприятия за пресушаване и отводняване на блатата и застоялите водоеми.

Използването на химически препарати за унищожаване на насекомите убива или пречи на развитието на хищниците, които се хранят с комари, като водните кончета, рибите, жабите и птиците, отбеляза експертът на МОСВ.

По думите му отводняванията и масовото отравяне на насекомите води до рязко намаляване на хранителната база на тези видове, което причинява и тяхното постепенно изчезване от района.

Най-щадящо е разселването на гамбузията, което не вреди на околната среда, коментира специалистът.

Силистра

За да има добър резултат пръскането против комари са нужни поне три обработки годишно, а само една от тях струва около 30 000 лева, е мнението на специалисти от Силистра. Към момента в бюджета на Силистренската община за борба с комарите са осигурени 37 000 лева, съобщи главният секретар на общината Людмил Стоянов, цитиран от кореспондента на БТА в града.

В Държавния архив на Силистра се пазят любопитни документи за мерки за борба с комарите отпреди 66 години. От 2 до 350 лева са плащани в Силистра през 1944 г. за убити комари, сочат документи от силистренския държавен архив. За 10 убити комара са плащани 2 лева, за 100 комара - 25 лева, а за 1000 комара - 350 лева, като изискване е било убитите насекоми да се предават между памук и лигнин в близката станция против малария или на околийски лекар за изплащане на полагащото се възнаграждение.

Седмица за избиване на комарите е била обявена от 23 до 30 април 1944 г., сочат още документите от архива.

Русе

Към момента в община Русе са осъществени три успешни наземни пръскания с препарати срещу комарите, но са необходими между 40 000 и 50 000 лева за още едно пръскане, е заявил кметът на Русе Божидар Йотов, цитиран от кореспондента на БТА в града.

По думите му четвъртата акция се налага тъй като при очакваното изтегляне на високите дунавски води ще се образуват огромни влажни пространства, които при високи температури са естествен развъдник на комарите. За събиране на средства общинската администрация е обявила дарителска акция от фирми, по която до момента са събрани над 16 000 лева.

Видин

Кметът на Видин е разпоредил спешна обработка на площите в общината, съобщава кореспондент на БТА в града. В общината се наблюдават рояци от комари, причина за които са обилните валежи, високите температури и високите води на Дунав.

Първото третиране с препарати в общината е осъществено в средата на май. До началото на юли са извършени обработки срещу ларви на комари в районите "Майски лес", рова около крепостта "Баба Вида", рововете по ул. "Михаил Трети Шишман". Третирани са и част от заблатените места около видинската Гребна база в посока Фериботен комплекс. Извършена е и аерозонна обработка на целия град, включително и на ромския квартал "Нов Път".

До края на лятото предстои извършването на още обработки за ларви и аерозонни обработки срещу насекомите.

Правителството

Проблемът с третирането на комарите в крайдунавските общини е в полезрението и на българското правителство и е обсъден на последното му заседание за миналия месец, става ясно от изнесената стенограма.

По думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов са направени съответните експертизи за възможността чрез Комисията по бедствия и аварии да започне пръскане срещу комари във всички общини, които са по поречието на река Дунав.

"Това, което в момента планираме, е да синхронизираме действията си заедно с румънската страна по едно и също време да се направи пръскането. Според Цветанов сумата, която в момента се прецизира е от порядъка на около 500 хиляди лева.

"Ще подпомогнем общините с тези пари, макар че това си е изцяло работа на кметовете. В случая ще бъдем солидарни с тях заради хората", заявява и министър-председателят Бойко Борисов.

Планира се пръскането да се осъществи синхронизирано с румънската страна - около 10 юли, става известно от стенограмата. 

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 4 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 32 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той