34

Г ен. Стоян Тонев е починал, съобщи БГНЕС.  

63-годишният бивш директор на Военномедицинска академия е бил намерен безжизнен следобед във вилата си край Велинград, предаде БТВ, позовавайки се на източници в МВР. Според информация на полицията става въпрос за естествена смърт. Открит е от градинар, който работи в района.

Най-вероятно причината е масивен инфаркт. 

Ген. Тонев беше началник на ВМА в периода 2002 – 2013 г.

Източник: БГНЕС

През 2016 г. беше привлечен като обвиняем за нанесени щети за 16 млн. лева на Военномедицинска академия, докато е бил начело на болницата.

През февруари 2015 година заради този казус той си подаде оставката като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, и като като народен представител, избран от 13 МИР – Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

През 2008 г. получава наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време е заместник-кмет по здравеопазването в Столична община. Член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология.

Източник: БГНЕС

Роден е на 3 декември 1953 г. в град Кърджали.

През 1979 г. завършва медицина във Военномедицинския институт в Пловдив. От 1979 до 1981 г. е началник на медицинската служба на двадесет и пети изтребителен авиополк в Чешнегирово.

По-късно е началник на кабинет по кожни болести във Военната болница в Пловдив. Бил е главен асистент и началник на отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към Военномедицинска академия в София. От 1990 до 1992 г. е заместник-началник на клиниката, а от 1992 до 2002 г. и неин началник.

През 1991 г. защитава докторска дисертация и от същата година е доцент.

Специализира в САЩ, Франция и Чехия.

В периода 2002 – 2013 г. е началник на Военномедицинска академия. След това излиза в запас. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@