45

„Европейската комисия ще прояви разбиране за искането на България за удължаване на срока за становището по антимонополното дело срещу „Газпром“, коментира Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ и министър на енергетиката в кабинета „Борисов 2“.

„Газпром” силно вдигна доставките на газ за България

България има 7 седмици да реши за „Газпром“

Европейската комисия нанесе удар срещу „Газпром”

„Природният газ е основна суровина, както за индустрията, така и за потребителите на страната. Трябва да се направи всичко необходимо и да се подготви становище, защитаващо българските интереси” заяви тя пред „Фокус”

„Стратегическите цели са по такъв начин да бъдат променени клаузите в договора, че да дават възможност цената на природния газ да бъде конкурентна в България и за още 7 държави-членки. Едно от предложенията на „Газпром“ е свързано с това в тази посока да бъдат използвани конкурентни цени по отношения на природен газ от Русия. Тук е добре да бъде поставен въпросът в едно становище и наша позиция по отношение на формулата, на база на която се определя цената на природния газ за България“, посочи Теменужка Петкова.

Тя допълни, че в понеделник ще се проведе среща, заедно със служебния министър на енергетиката Николай Павлов и служебният премиер Огнян Герджиков, по темата.

Петкова уточни, че те ще разгледат какво е направено в това отношение от служебното правителство и подчерта, че трябва да има публично обсъждане на българското становище.

Преди това на брифинг в Народното събрание ГЕРБ и „Нова република“ се обявиха за удължаване на срока за изготвянето на становището на България, след среща между Бойко Борисов и Трайчо Трайков.

Трайков посочи, че на срещата са обсъждани цените на горивата и акцизните складове и допълни, че лидерът на ГЕРБ е проявил желание тази тема също да бъде дискутирана и да се търсят решения в полза на българските потребители.

Междувременно Държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) обявиха, че са готови със своите становища по предложенията на „Газпром“, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия.

Трите български енергийни компании ще предоставят на 21 април в Министерството на енергетиката своите позиции.

Те ще включват оценки на ефекта от евентуалното приемане на ангажиментите, предложени от „Газпром“, върху договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ.

Обявеният от Европейската комисия срок за представяне на позициите на  заинтересованите страни по отправените от „Газпром“ предложения за предоговаряне на условията по действащите договори за доставка и пренос на природен газ, е 4 май 2017 г.

В случай, че предложенията на „Газпром“ бъдат приети от Европейската комисия, ще стартира процес на двустранни преговори между всяка от компаниите и руското дружество по търговските условия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@