ParaKids - как спортът носи Промяна за децата
Източник: ParaKids
0

Б оби е на 12 годни, има феноменална памет и обожава да програмира, особено компютърни игри. За него най-интересни са игрите, които помагат на другите. Учи се да програмира на Kodu Game Lab. Обича математиката, информационните технологии, както и да поправя неща - лесно би станал механик, ако пожелае. Говори английски някак от само себе си, умее дори да борави с Illustrator и Photoshop, подрежда дълги Powerpoint презентации за темите, които го вълнуват.

Боби страда от Аспергер (разстройство на експресивната реч със съпътстващи аутистични елементи в поведението), за което са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване. Той е едно от децата на ParaKids. С много търпение, труд и постоянство Боби все по-добре преборва затрудненията си, а спортът му помага да осъзнава, че може да се справи с всичко и да вярва в себе си :)

ParaKids предоставя спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Мисията на проекта е да прави спорта достъпен за всички, независимо от техните възможности. А визията е всяко дете да е двигателно активно и да има избор от разнообразни спортни дейности. В основата на проекта са Даниела Садикова - докторант по кинезитерапия в Национална Спортна Академия "Васил Левски", и Бояна Коцева - също възпитаник на НСА, защитила доктурантура, свързана с адаптирани ски и стратегия за устойчиво развитие на национално ниво. През 2016 г. проектът им става победител в конкурса за социални предприемачи на ПРОМЯНАТА, най-голямата социално корпоративна отговорност на Нова Броудкастинг груп. На следващата година получава и отличие от Министерството на труда и социалната политика в категория "Социални иновации, свързани със социалното включване".

Ето какво разказаха в интервю за Vesti.bg:

- Как се зароди идеята за ParaKids?

- В началото на 2016 се запознахме по време на изпит за прием на докторанти в НСА „В. Левски“ и още след първия ни разговор разбрахме, че ако обединим сили и знания може да създадем нещо много по-голямо от съществуващия вече спортен клуб Шарк, в който се провеждаха само занимания по адаптирано плуване. Това наше запознанство съвпадна с обявяването на конкурса ПРОМЯНАТА. Кандидатствахме и по време на Акселератора на програмата разширихме идеята си, за да достигне тя до това, което днес е ParaKids.

Източник: ParaKids

- Кое, според вас, беше решаващо, за да успеете да я реализирате?

- От изключително значение за създаването на ParaKids беше участието ни в конкурса ПРОМЯНАТА и естествено генераторът на идеи, експертно мнение и подкрепа, които получихме по време на Акселератора и след спечелване на конкурса. Целият екип, който застана зад нас и повярва в нашата идея ни даде нужната подкрепа, за да успеем да постигнем всичките си зададени цели.

- Кое оценявате като най-голям успех за ParaKids?

- Най-големият успех за ParaKids е това, че за три години успяхме да спечелим доверието на родителите. Смеем да твърдим, че всеки, който започне да посещава нашите дейности става част от една общност и има спокойствието да се довери на нашите треньори, да опита различни дейности, да участва в наш лагер или в еднодневно спортно събитие. ParaKids се наложи като марка за качество и предпочитана организация за работа с деца със специфични потрбности.

- Кое ви носи най-голямо удовлетворение в работата с децата?

- Нашите деца са малки герои с неограничени възможности. По цял ден обикалят от процедура на процедура, но колкото и да е трудно те не се отказват. Щастливи сме, че нашата работа е свързана с повече положителни емоции отколкото с болка и всяка детска усмивка е нашата най-голяма награда. Двигателният им напредък, първите стъпки, преплуваната дължина или медалът от състезание са малка част от подаръците, с които ни даряват. Да видиш усмивките им докато летят по снежните писти или се реят със уиндсърф навътре в морето е това, което пълни сърцето и ни дава сили и кураж да мечтаем заедно.

Източник: ParaKids

- Имате ли наблюдения как кризата с коронавируса и изолацията се отрази на децата, с които работите?

- Несъмнено изолацията се отрази негативно на нашите деца. Децата с двигателни затруднения нямаха достъп до активна рехабилитация и масово показателите им се върнаха до резултати, които имаха преди година. За децата с ментални затруднения беше изключително тежко да останат затворени и да им се обясни защо не е разрешено да играят и спортуват навън. Връщането обратно към нормален ритъм за някои беше по-трудно отколкото за други, а дисциплината и концентрацията бяха масов проблем. Отчетохме значително повишаване на теглото и понижаване на мускулния тонус на голяма част от децата. Можем ясно да определим, че изолацията остави дълбоки следи, които бавно и трудно ще избледняват с времето.

- Как се отрази този период на ParaKids, променихте ли нещо?

- По време на извънредното положение провеждахме всекидневна онлайн гимнастика. В началото стартирахме с идеята просто да се виждаме, за да не изгубят децата социалните си контакти, но в последствие установихме, че тази гимнастика макар и дистанционна оказва положително въздействие върху децата както двигателно, така и емоционално. След прекратяване на извънредното положение и отварянето на басейните имаше интерес онлайн тренировките да продължат, но в последствие установихме, че няма нищо по-хубаво от директния контакт.

Източник: ParaKids

- Какво се промени за вас след участието в ПРОМЯНАТА?

- ПРОМЯНАТА е конкурсът, който даде живот на идеята ни. Финансовата и менторската програма дадоха летящ старт за ParaKids и положиха стабилната основа на нашата организация. Медийната подкрепа също беше изключително важна, особено за стартираща организация каквато беше нашата.

- Какъв съвет бихте дали на бъдещите кандидати –  защо си струва да кандидатстват?

- На бъдещите кандидати искаме да кажем да бъдат смели в мечтите си. Естеството на конкурса този път е малко по-различно и кандидатите трябва да са доказани и с опит в областта в която работят, но ПРОМЯНАТА е шансът им да поискат това за което мечтаят. В една организация винаги има нужда от финансови средства, кадри, оборудване или технологии, които да помогнат за осъществяване на различни проекти, а конкурсът ПРОМЯНАТА е чудесна възможност за набавянето на всичко това. ПРОМЯНАТА е възможност, която не бива да се пропуска.

- Има ли нещо ново, върху което работите в ParaKids?

- Най-ценното, което ни дава екипът на ПРОМЯНАТА е стимулът да се развиваме. Може би това е и основната причина да изскочим малко от свои води и да се насочим към по-мащабни проекти. Щастливи сме, че до няколко седмици ще може да открием първата изцяло адаптирана площадка за деца с двигателни затруднения. Тя се намира в Специализирана болница за рехабилитация, база Ясен в Банкя и дори преди официалното си откриване се превърна в любимо място за всички деца.

Вторият проект по който работим в момента се нарича „ПараКидс – спортни облекла за специални деца“. Идеята се зароди по време на работата ни в басейна и трудностите, които наблюдавахме, че изпитват децата и родителите с двигателни затруднения при обличането на банските. Пилотният продукт, който в момента разработваме е цял бански костюм за деца с двигателни затруднения. Надяваме се в началото на следващата година да успеем да стартираме и този проект.

Седмото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с Фондация Reach for Change България, вече стартира. Досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца в цялата страна, а всяка година NOVA инвестира над 190 000 лв., за да може положителната промяна за децата на България да стане реалност.

През 2020 година, в условията на глобална пандемия, Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България инициират специално издание на конкурса. То ще се фокусира върху подкрепата на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко засегнати от COVID-19 кризата.

Организации с нестопанска цел, които имат доказано решение на проблем, пред който децата и младежите (0-24 години) са изправени в резултат на пандемията, могат да кандидатстват до 16 август, като попълнят онлайн формуляр на: www.nova.bg/promyanata.

В рамките на Специалното издание на ПРОМЯНАТА Нова Борудкастинг Груп и Reach for Change България обединяват усилия и ресурси с трима партньори: ING, Аурубис България и NN България. Те осигуряват финансиране за грантове за финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА на обща стойност от 60 000 лв.

На 18 септември 2020 г. ще бъдат избрани и обявени петте организации, които ще станат финалисти в конкурса. Три от тях ще получат пълно финансиране от по 17 000 лв., които да използват за директна подкрепа за деца и младежи, както и за заздравяване на своите екипи и организации и популяризиране на дейностите си. Две организации ще получат частично финансиране от 4000 лв, които да използват за своето организационно развитие и комуникация. Една от петте организации ще получи 1000 лв. специална награда присъдена от Детското жури на ПРОМЯНАТА.

В допълнение всички те ще получат значителна нефинансова подкрепа под формата на обучения в Акселератора на ПРОМЯНАТА, професионални консултации, достъп до мрежа от потенциални партньори и селектирани социални предприемачи и интензивна медийна подкрепа от Нова Броудкастинг Груп.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 49 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 50 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат