Пращаме трети самолет до Триполи, 21 се върнаха през Букурещ
Пращаме трети самолет до Триполи, 21 се върнаха през Букурещ   
Източник: ЕПА/Румънското външно министерство
25
На 28 февруари, понеделник, правителственият самолет "Еърбъс 319" ще извърши нов полет до Триполи за евакуация на български граждани, съобщиха от външното министерство.

Във връзка с това МВнР призовава желаещите предварително да заявят намерението си в българското посолство в Триполи и да се явят на летището към 10 ч. местно време.

Сборният пункт е в лявата част на терминала пред ВИП-зоната, където ще има и представител на мисията ни в либийската столица. Българските граждани трябва да носят със себе си задграничен паспорт, вода и лека храна.

Комуникациите в Либия са възстановени, работят мобилните оператори и стационарните телефонни линии.

МВнР призовава настоятелно българите, които все още се намират в страната, да използват всички възможности за евакуация през следващите дни.

Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, се очаква в близко време значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация.

МВнР призовава още онези, които не желаят да напускат Либия, изрично да информират за това българското посолство в Триполи.

Двайсет и един български граждани бяха евакуирани от Либия

с румънски военен самолет, който кацна тази сутрин на букурещкото летище "Отопени".

Повечето от тях са работници от химическия комбинат "Абу камаш" на 120 км от столицата Триполи. Всички са в добро здраве.

Други осем техни колеги засега са отказали да напуснат обхванатата от бунтове и насилие страна.

В групата от общо 68 души има и граждани на Румъния, Сърбия и Словения.

Таксита на русенска фирма превозиха повечето от завърналите се българи до родината им.

Фирмата, която извършва транспорт на пътници по маршрута Русе-Букурещ-Русе, е получила обаждане рано тази сутрин да изпрати коли до румънската столица, за да прибере българите по родните им градове.

Сам управителят на фирмата Явор Любенов закарал двама мъже до Враца.

Всичко е наред с тях, но са уморени от дългия път,

разказва той споделеното от пътниците. "Първо са кацнали в Малта, където румънският самолет е презаредил. Около три дни е било пътуването им до Букурещ заради контроли, проверки, забавяния по границите".

Повечето българи идвали от Триполи, а друга част - от Бенгази. По думите им те не са имали проблеми и не са чули нито един изстрел. Прибирали се, защото ситуацията все повече се усложнявала.

Голяма част от фабриките прекратили работа, тъй като били спрени доставките на материали, изчезнали и хранителните продукти от магазините.

Някои от българските граждани работили в сферата на строителството, други - в химически завод за производство на сплав за материали за алуминиева дограма, имало и инженер.

Сред завърналите се има само три жени

Българите са от Враца, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Видин, Велико Търново и София.

Украински самолет евакуира днес от Триполи в Киев 34 души, сред които шестима българи, съобщава местното електронно издание "Подробности". Сред останалите 28 пътници на борда са 13 украинци, осем сърби, двама хървати и един румънец.

Това е четвъртият самолет, изпратен от Украйна, за да прибере нейни граждани от обхванатата от размирици Либия.

По информация на турския кризисен щаб фериботът "Искендерун" на турските военноморски сили, с който се евакуират и български граждани от Либия, ще пристигне тази вечер в 23,30 ч. българско време в пристанище Мармарис - вместо утре сутринта, както бе плнирано. Корабът е ускорил движението си и ще акостира още тази вечер в турското пристанище.

Вчера нает от китайското правителство ферибот евакуира двама българи в Малта. Корабът "Рим" пристигнал на острова с над 220 души на борда. На него се качили 2216 китайски работници, 20 хървати, девет малтийци, четирима виетнамци и двама италианци.


Британски военни самолети извършиха дръзка операция като на кино вчера по евакуирането на 150 петролни работници от лагери в либийската пустиня южно от Бенгази и транспортирането им до Малта, откъдето да се приберат у дома.

Машините навлезли в либийското въздушно пространство без разрешение и с участието на специални части. Форин офис не разкри националността на хората на борда на военните самолети.

Операцията била извършена в пълна секретност, а на работниците било казано "да си мълчат". Британците първо се приземили в Нафоора в Източна Либия, преди да се разделят на две групи, за да евакуират работниците от Уафа и Амал в петролните полета.

Успехът е глътка въздух на британското правителство,

засипано с критики през последните дни за неадекватните му усилия да евакуира британците, блокирани в Либия, предаде Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън бе принуден да се извини, докато по телевизията граждани разказваха за отчаяните си усилия да се измъкнат от страната.

Някои компании обаче, опитващи се да евакуират служителите си, изразиха недоволство, че операцията не е била по-добре координирана с тях, така че служителите, намиращи се близо до сборните пунктове, да могат да пристигнат навреме. Шеф на една от тях се оплаква, че трябвало да натовари около 450 души на автобуси без достатъчно вода и храна за шестдневното пътуване.

В Либия е имало около 500 британци, така че в страната може би остават още няколко стотици.

Два германски военни самолета са излетели вчера от Либия


със 133 чужденци на борда, съобщи външното министерство в Берлин без повече подробности за мисията. Сред тях има германци и граждани на европейски страни.

Около 100 германци все още остават в Либия, като около половината са блокирани във вътрешността.

След "Венизелос" вчера, днес в пристанище Хераклион трябва да акостират двата гръцки ферибота "Олимпик чампиън" и "Хеленик спирит", наети от Пекин, с евакуирани китайци и други чужденци. Те вече направиха един курс през седмицата.

Със специален полет на френските военновъздушни сили вчера от Либия са репатрирани общо 122 души, сред които 28 френски граждани и 94 граждани на други страни.

Сред тях бе и целият персонал на френското посолство в Триполи начело с посланик Франсоа Гуйет. Поради влошаването на сигурността в Либия, посолството временно прекрати дейността си.

Великобритания, Канада, Белгия също обявиха подобни решения да прекратят дипломатическата си дейност и да евакуират дипломатическия си персонал.

Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи снощи, че е решило да изпрати в Триполи още един самолет за евакуиране на руски и чужди граждани. Още една група руснаци се намират в пристанище Рас Лануф.

Те ще бъдат прибрани от ферибота "Свети Стефан-2",


заедно с останалите черногорски граждани, както и около 300 сърби. Фериботът, който вече е в либийското пристанище, тръгна преди три дни от черногорското пристанище Бари.

Той бе нает от руска компания, за която в Либия работят граждани от различни страни в региона.

Близо 100 хил. души, основно египетски и туниски работници, са избягали от насилието в Либия към съседните страни, където Върховният комисариат за бежанците се опитва да им помогне, се посочва в комюнике на организацията към ООН.

Червеният полумесец съобщи днес по-рано, че близо 10 хил. души са се отправили към Тунис само вчера, преминавайки през граничния пост в Рас Жедир, а повечето от бягащите са египтяни. Организацията определи обстановката като "хуманитарна криза" заради нарастващия поток бежанци.
Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер