29

Засилен трафик се очаква по пътищата днес, в края на коледните празници. От КАТ препоръчват шофьорите да тръгват на път добре отпочинали и достатъчно рано, за да избегнат нощното каране.

От Пътна полиция предупрежават, че ще има засилено полицейско присъствие по пътищата. Основните проверки, както и преди началото на почивните дни, ще са за превишена скорост, неправилно изпреварване и алкохол.

Над 30 хил. моторни превозни средства и над 120 хил. лица са преминали през граничните пунктове с Гърция от началото на почивните дни за Коледа, съобщи главен инспектор Бойко Божков, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" – Смолян, цитиран от Агенция "Фокус".

Около 15 хил. моторни превозни средства са влезли в България, а около 14 400 автомобила са пътували в посока Гърция, поясни главен инспектор Божков.

Около 66 хил. лица от Европейския съюз са влезли в България, а 54 хил. българи са посетили Република Гърция.

Преминаването през граничните пунктове се осъществява нормално и не се образуват колони от чакащи автомобили, като от полунощ до днес на обяд през всички пунктове са преминали 6 хил. моторни превозни средства и в двете посоки.

По думите на главен инспектор Божков се очаква в следобедните часове трафикът да се засили, тъй като утре е официален работен ден.

Пътищата са проходии при зимни усливия,

съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради мъгла обаче е намалена видимостта в много райони на страната.

До 150 - 200 метра е ограничена видимостта край шуменските села Миланово и Радко Димитриево, съобщиха от Областното пътно управление в Шумен. Три машини продължават работата по обработването и опесъчаването на пътните участъци в региона. Във вторник са използвани над 20 тона сол за обработка на пътищата в района на Миланово.

До 150 метра е ограничена видимостта в Севлиево поради мъгла, съобщи дежурният в Областно пътно управление - Габрово. Пътните настилки са мокри, частично заледени. Няма затворени пътни участъци и ограничение за МПС.

Най-топло е времето на прохода Шипка, където температурата е плюс 8 градуса. Видимостта там е добра. Температурите в областта са от минус 1 до плюс 1 градуса.

Пътищата в град Пловдив и областта са проходими при зимни условия. Пътните настилки са преобладаващо сухи, по високите места - заснежени, заледени, почистени и обработени.

Намалена видимост поради мъгла до 150 м има по поречието на река Марица в Пловдив.

Проходът Троян –Кърнаре остава затворен за всички МПС. Затворени пътища и участъци и временно въведени ограничения за движение на МПС има по пътя Пловдив-Бяла черква-Косово, движението трябва да се осъществява задължително с вериги по пътя Павел баня-Брезово-Пловдив. Пътят между Стряма и Калековец е затворен до изграждане на мост над р. Стряма, пътят Михилци-Хисаря-Калояново също е затворен заради пропадане на мост на р. Тикла. Затворен остава и пътят Поройна –Тополово.

От 12 ч. до 22 ч. днес се въвежда забрана за движение на автомобили над 10 тона по републиканските пътища. Изключение ще се прави само за превозващите бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Ограничението ще е в сила и:

∙ на 28 декември 2012 г. – от 16 часа до 22 часа;
∙ на 1 януари 2013 г. – от 12 часа до 22 часа.

Информация за пътната обстановка и прогноза за времето по часове в Sinoptik.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@