1

П рез следващата година ще бъдат назначени 150 здравни медиатори в 78 общини в страната, съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на Седмата национална среща по проект "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика".

Министърът припомни, че здравните медиатори са допринесли за овладяване на епидемията от морбили през 2010 г.

Цел на правителството трябва да е по-лесния достъп на хората от уязвимите групи до здравните услуги, посочи той и допълни, че през тази година са назначени 130 здравни медиатори.

Един от основните проблеми, пред които се изправя здравеопазването у нас, е защо слоеве от обществото пропускат ваксини. Все още има какво да се работи по отношение на имунизацията на уязвимите групи, коментира председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Нигяр Джафер.

Една от целите на правителството е подобряване на обществената информираност за опазване на здравето, както и намаляване на детската смъртност, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред участниците във форума.

Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, съобщи пред април т.г., че годишно се съставят около 10 акта на немарливи родители, пропуснали задължителните ваксинации на децата си.Това са хора, които системно не реагират на повикванията за ваксинация, посочи той.

По данни на Световната здравна организация след въвеждането на мащабните имунизационни календари в цяла Европа, драстично са намалели случаите на заразни заболявания като морбили и рубеола в европейския регион.

Проектът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване на взаимодействието между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и Регионалните здравни инспекции за намаляване на детската смъртност и подобряване на здравната информираност сред обществото.

Инициативата се реализира в контекста на Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@