2
Пв вата зала за активно естествено раждане ще бъде открита в столичната болница "Св. Лазар", обяви нейният директор д-р Тияна Николова на пресконференция.

В залата няма родилно легло, тя е оборудвана с различни столчета, топки, масажори, надуваем басейн, стол за раждане в клекнала поза, релаксираща музика и др.

По думите на специалиста клекналата поза за раждане облекчава родилката, докато легналата поза е облекчение за лекарите.

Акушерки от частни и държавни болници ще бъдат обучавани да водят подобни раждания, тъй като жената има право да избере в каква поза да роди, подчерта д-р Николова.

Обучението ще бъде в София, Пловдив, Варна и Велико Търново и ще се ръководи от Мери Шварц, акушерка от Холандия и вицепрезидент на неправителствената организация Humpar, която подкрепя естественото раждане.

Обучението е и със съдействието на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова откри днес реновираното отделение по асистирана репродукция в общинската Първа АГ-болница "Св. София".

Отделението работи от 1988 г. и е единствената общинска структура за ин витро процедури в страната.

От Столичната община са инвестирали близо половин милион лева, от които 280 хил. в нова апаратура.

За изминалите над 20 години чрез асистирана репродукция от общинското отделение са се родили 630 бебета. През последното десетилетие средно по 100-150 двойки ползват услугите му.

Еднократната процедура, заплащана от националния фонд за асистирана репродукция, е 5000 лв., а цената на един цикъл в общинската структура - 3000 лв.

Това означава, че пациентите не доплащат, за разлика от другите частни заведения за асистирана репродукция, където често доплащането е от 1000 до 3000 лева.

Откриването на обновеното отделение съвпада с днешния църковен празник на Св. Мина, който е закрилник на семейството, посочиха от болничното ръководство.

През май от здравното министерство обявиха, че доплащането за ин витро процедури, които се финансират от "Фонд за асистирана репродукция", ще бъде преустановено. Фондът дава 5000 лв.

От миналия месец у нас и болни от рядкото заболяване Таласемия майор вече ще могат да се подлагат на ин витро процедури.

Над 3200 кандидатки трябваше да получат финансиране за ин витро до края на годината, като сумата е до 5000 лв. за провеждането на една процедура.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@