67

С еместриалните такси на студентите да бъдат намалени от догодина предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в НС от група депутати от левицата, начело със Сергей Станишев, пише "Труд".

Законопроектът връща положението, което съществуваше преди четири години. 

Тогава правителството на ГЕРБ намали издръжката на един студент средно на 693 лв. и в същото време увеличи таксите до 2/3 от размера на субсидията, обяснява "Стандарт". 

Сега предложението е таксите да са 30% от размера на субсидията.

Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., допълва "Сега"

В масовия случай (икономика и педагогика, напр.) държавната субсидия е 693 лв. на година, а студентите плащат по 210 лв. на семестър. С промяната тази сума трябва да стане 105 лв. Мотивите на вносителите са, че вдигането на таксата по време на управлението на ГЕРБ е затруднило голяма част от студентите и ги е насочило към специалности с ниски такси и малка реализация, пише "Труд". 

Намалението ще бъде различно за отделните университети и специалности, тъй като и таксите им не са еднакви. В специалност "Право" например спадът би трябвало да е с около 170 лв. за Алма матер и с над 300 – за УНСС, изчислява "Стандарт".

В специалност"Икономика" студентите на УНСС би трябвало да плащат почти наполовина от сегашните си такси – 207 лв. вместо 426. В Софийския университет таксата в тази специалност би трябвало да слезе надолу с над 130 лв.

С около 200 лв. трябва да поевтинеят пък химия и физика в Алма матер. В момента те са едни от най–скъпите специалности – таксата за година обучение в тях е 750 лв. В медицината обаче намаление няма да има, защото въпреки високите такси в момента тя не е достигнала разрешения от държавата таван. Подобно е и положението в Техническия университет в столицата – таксите от 650 лв. там и сега са под 30% от издръжката, отпускана от хазната, пише "Стандарт".

Ректорите очаквано не подкрепиха предложението,

подчертава "Сега". 

Ако промяната бъде приета, ще трябва да намалим годишните такси за студентите по икономика и администрация и управление, които са 90% от всички студенти в УНСС, от 462 лв. на 207 лв., коментира ректорът проф. Стати Статев. 

Според него университетите, които обучават студенти по най-евтините направления – икономика, администрация, педагогика и туризъм, ще са най-ощетени, тъй като тяхната издръжка е равна на базовата – 693 лв. 

"Това са парите, с които сме възпитали Орешарски, Бобева, Чобанов и учим учителите, които учат нашите деца", коментира проф. Статев. 

Според него промяната трябва да е съпроводена с промени и в другите нормативни документи, с които да се увеличи издръжката на студентите. В противен случай

ще трябва да намаляваме заплатите, ако изобщо някой остане да преподава, или да уволняваме,

посочи ректорът на УНСС. 

Ако се запази сегашният норматив за издръжка на един студент, загубите на СУ от намаление на таксите ще бъдат 3,6 млн. лв., изчисляват от Алма матер. Нужно е тези загуби да бъдат компенсирани с увеличаване на норматива за издръжката на един студент, особено в професионалните направления, се казва още в позицията на СУ. 

"Лично аз съм за това студентите да не плащат такси, а финансирането да бъде в много голяма степен на базата на качеството на обучението. Както и да се въведе много гъвкава система за студентски стипендии", казва ректорът на СУ проф. Иван Илчев пред "Стандарт".

"Ние сме държавни университети и държавата трябва да се грижи за нашето финансиране, защото то гарантира качество. Вместо това тя предлага неща, които дори Дянков не си е позволявал. В момента в най-масовото направление –  "Икономика", ние обучаваме студенти за 693 лв., а издръжката на един ученик е 1200 – 1400 лв.", цитира изданието ректора на УНСС проф. Статев.    

"Такова намаление няма как да се случи.

Ректорите биха приели подобно нещо само ако държавата им компенсира разликата от намалените семестриални такси. В противен случай бюджетът ни ще се срине", подчертава и проф. Запрян Козлуджов, ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Намаляването на студентските такси е една справедлива социална мярка, която ще даде възможност на повече млади хора да имат достъп до висшето образование. 

Знам, че повечето ректори така и не се възползваха от възможността да вдигнат таксите до разрешеното увеличение, защото се съобразяват със социалноикономическата обстановка в страната. Ние също увеличихме издръжката в някои приоритетни направления, освен това отпускаме още 21 млн. лв. бонуси на първите в рейтинговата система. 

Така че това няма да предизвика срив в системата", казва обаче образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@