1

„Ако има ухапване от кърлеж, най-важното е той бързо да бъде свален от кожата. Колкото по-малко стои кърлежът в човешкото тяло, толкова по-добре”, коментира за Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„След всяка разходка в парка майките трябва да проверяват децата, а когато сме сред природата – да проверяваме и себе си. По-хубаво е да сме с дълги панталони и чорапи”, съветва специалистът.

„Сами можем да махнем кърлежа с пинцета, ако се скъса хоботчето, то се вади с чиста игла. Не трябва всеки път да ходим на лекар, ако имаме кърлеж, можем и сами го извадим”, подчерта той.

Според проф. Кантарджиев, когато човек види кърлеж на себе си, махне го, дезинфекцира мястото, трябва да се приеме антибиотик заради бактериите, които се пренасят от кърлежите. За децата – макролиден антибиотик, за възрастните – тетрациклинов антибиотик, но личният ни лекар трябва да каже какъв точно антибиотик.

Той препоръча преди да излезем на разходка да използваме репелент.

Много важно е любителите на кучетата да направят нещо за своите кучета, а и за бездомните, подчерта проф. Кантарджиев.

„Неприбраната реколта направи така, че имаше много плъхове и мишки. Още януари месеца се повиха първите случаи на туларемия. Това е инфекциозно заболяване, което се предава основно от кърлежите, но беше почти изчезнало. В последните 10 години имахме по 1-2 случая на година. Досега имаме 16 случаи, имаме случаи в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Ямбол. И наводненията, и дъждовете са опасни. Увеличава се броят на мишките, на плъховете и оттам – броят на кърлежите”, коментира проф. Кантарджиев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@