Политиците: Кое е важното
Президентът Росен Плевнелиев: Референдумът ще отпуши, ще вкара позитивна енергия, ще мотивира още повече българските граждани, да имат позиция, да я отстояват   
Източник: БГНЕС
169
До обяд, 12 часа, няма сигнали за нарушения, постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) на националния референдум "Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала", съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Към 10 ч. активността на имащите право на клас е била ниска - 2,16 на сто. Най-висока - в Плевенска област - 3,28%, най-ниска в Сливенска област - 1,50%. По същото време активността в град Белене е била 10%, но в някои секции в общината - почти 20%.

Преди обяд гласуваха някои политици.

"Независимо от това колко хора ще излязат да гласуват, също така и какъв ще бъде резултатът от този референдум, той наистина е голям успех за демокрацията в България", заяви президентът Росен Плевнелиев.

След като гласува, той каза: "След 22 години на преход аз категорично заявявам, че България прави една голяма стъпка напред и се доближава до развитите демократични общества.

Плевнелиев припомни, че позицията му винаги е била в подкрепа на референдума като висша форма на пряка демокрация. Фактът, че след 22 години на преход от тоталитарен режим към демокрация, ние достигаме нова степен на политическа зрялост, в която е възможно да се организира референдум, първи в демократичната история на България, е голям успех за страната, каза президентът.

Той вярва, че референдумът ще "отпуши, ще вкара позитивна енергия, ще мотивира още повече българските граждани, да имат позиция, да я отстояват".

Президентът си пожела това да не е последният референдум в неговия мандат.

"Сега българите имат шанса да повлияят върху държавната политика и това е най-важното, защото референдумът е възможност за граждански контрол над властта", заяви председателят на БСП Сергей Станишев след като гласува.

Той напомни, че това е първият референдум в историята на България, който не е наложен от властта, а е предизвикан от гражданите. По думите му това е голям успех за пряката демокрация.

Затова е важно хората да излязат да гласуват да кажат своето мнение по една тема, която е изключително важна за бъдещето на страната, не само на енергетиката, каза Станишев. И подчерта, че със своя глас хората могат да върнат темата за ядрената енергетика отново в институциите.

"Гласувах за по-доброто бъдеще на България", заяви Иван Иванов, депутат от Синята коалиция и председател на инициативния комитет против АЕЦ "Белене", след като даде вота си.

"Искам парите на българските данъкоплатци да бъдат разходвани прозрачно, а не да потъват в бездънните джобове на мафията и на олигарсите", коментира народния представител. И допълни, че средствата трябва да бъдат разходвани разумно и отговорно, за да се създадат по-добри условия на живот на хората - да бъдат инвестирани в здравеопазване, в образование, в повишаване на сигурността на гражданите и в изграждане на европейска инфраструктура.

Ако парите се харчат по този начин, ние наистина ще бъдем едно привлекателно място за живеене в Европа, смята депутатът.

Той е на мнение, че активността на референдума ще бъде далеч по-ниска от тази на последните парламентарни избори. Една от причините според него е, че част от избирателите не са успели да се ориентират в морето от информация.

"Имаше много лъжи и манипулации, което обърка хората", посочи Иванов и допълни, че това е било умишлено направено. Въпреки това смятам, че активността ще мине 20 процента и въпросът ще бъде разгледан отново в Народното събрание, прогнозира Иванов.

Ние, членовете на инициативния комитет и ДСБ, ще продължим нашата битка, която водим още от 2004 г., за да се вземе отговорно решение, заяви Иван Иванов.

"Гласувах на първия демократичен референдум. Съвсем нормално е да се възползвам от него", каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Но той веднага напомни, че "с референдума няма да се постигнат целите". Цветанов обяви, че е гласувал по начин, който смята за правилен за бъдещето на страната.

"Политическите спорове бяха с много лъжи от страна на нашите политически опоненти. Лъжи за това, че ще се развива Северозападна България, че ще има много нови работни места, че токът ще стане много по-евтин, но при икономическите анализи, които бяха направени, стана ясно, че това е проект, който ще струва много пари и българските граждани ще трябва да плащат дълги години. Затова всеки е в правото си да упражни своя вот", каза Цветанов.

"Голямата загадка на днешния ден е как ще гласува ГЕРБ, а не как ще гласува Бойко Борисов", заяви председателят на ДСБ Иван Костов минути след като гласува. За пореден път Костов разви тезата си, че Бойко Борисов бил първоначално да се гласува с "да", после станало "не".

"Нека да видим дали той е в състояние да повлияе на избирателите на ГЕРБ да гласуват. Това е може би най-важният въпрос на днешния ден", добави Костов и призова всички хора да излязат да гласуват.

"Смятам, че е оздравително за българската демокрация периодически да се провеждат референдуми, а не през половин век, заяви председателят на ДПС Лютви Местан след като упражни правото си на вот.

Въпросът на референдума е достатъчно сложен и по тази причина ние разчитаме на зрелостта и мъдростта на нашите избиратели, каза още председателят на ДПС. "Струва ми се, че участието на нашите избиратели ще е съотносимо към средните стойности на активността за страната", добави той.

"Много е важно въпросите за референдумите да бъдат много прецизно формулирани, да има достатъчна информираност, за да сме сигурни, че народът наистина няма да сгреши. Длъжни сме да се отнесем към българските граждани с достатъчна честност и доблест, а не да скриваме зад референдума собствената си неспособност да носим политическа отговорност за взетите решения", добави той.

Местан постави и въпроса за отговорността при взимането на решения след национални допитвания.

"Смятаме, че не е целесъобразно референдумите да се превърнат в политическа мода. При референдумите целокупният български народ се ситуира като един политически субект и това поставя въпроса за отговорността, ако взетото решение нр р е съзвучие със стратегическите интереси на държавата. При представителната демокрация има ясен политически субект с ясна отговорност, плаща се със загуба на избори, а може да се носи и по-тежка отговорност, ако решенията се окажат вредни за страната", подчерта той.

В родния си град Хасково гласува министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Гласувах с надеждата да сложим край на една 30-годишна агония, особено тежка в последните пет-шест години. Много от хората, с които съм говорил, смятат, че като не гласуват, това означава, че не подкрепят въпроса. Което не е точно така, защото, в крайна сметка, ако имаш мнение, трябва да го изразиш, а не да пасуваш", каза министър Добрев.

"Не очакваме особена избирателна активност, не очакваме тя да стигне 50 процента. Хората не виждат този референдум като избори - някои може да не се чувстват подготвени да гласуват по този въпрос", отбеляза министърът.

Според него трябва да е съвсем ясно, че този референдум се отнася само за АЕЦ "Белене". "Цялата кампания се води за "Белене", въпросът беше зададен с "Белене" и бе преформулиран не за да включва и АЕЦ "Козлодуй", а за да бъде съобразен с Конституцията. Така, че отговорът на днешния въпрос - "да" или "не", е изцяло и само за АЕЦ "Белене", посочи Делян Добрев.

Очаквайте още подробности.

Коментари 169
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

169 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"