10

П равославната църква почита днес паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в мъчения за Христовата вяра през 126 г. по времето на римския император Адриан (117-138 г).

17 септември е и Денят на столицата ни София.

На 25 март 1992 г. Столичният общински утвърждава 17 септември като празник на София.

София, чието име означава "мъдрост", била благочестива жена с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите ѝ отправили гореща молба към Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел. И наистина – когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите ѝ момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.  

По случай празника на столицата

днес официално ще бъде открит Музеят за история на София, който в осем различни зали, представя постоянната експозиция за историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в. Посетителите ще могат да видят и двете временни експозиции, които представя музеят – етнофолклорната изложба "Дух и материя" с шевици и носии, както и изложба, посветена на урбанизацията на София.

От 12.00 часа в Столичната библиотека ще бъде представена изложбата "София - бъдеще през миналото", проследяваща развитието на града през годините. 

Ден на отворените врати организира на празника на София "Метрополитен ЕАД" от 10.00 ч. до 14.00 ч. в рамките на кампанията Европейска столица на мобилността. Всички желаещи да видят как се управлява столичното метро са добре дошли в централния диспечерски пункт на адрес бул. "Тодор Александров" 42.

Софийската филхармония ще отбележи Деня на София с концерт от 20.00 ч. в зала "България" под диригентството на Константин Илиевски. В програмата на празника са Концерт за пиано, хамерклавир, харпсихорд и оркестър Baroqus Ex Machina от Георги Арнаудов.

В 11.00 ч. в общинския театър "Възраждане" с вход свободен децата ще могат да гледат спектакъла "Джуджето Дългоноско". От 11.30 ч. до 16.30 ч. в парка "Заимов" за най-малките е предвидена празничната програма "Приказната къщичка".

Кулминацията на тържествата по повод Деня на София ще бъде в Софийската опера и балет, където в 18.30 ч. започва церемонията за връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@