19
Ие естният психиатър и психотерапевт проф. д-р Георги Лозанов е починал на 86-годишна възраст в Сливен на 6 май, е съобщила на БТА личната му сътрудничка Ванина Бодурова.

Георги Лозанов е признат в научните среди в цял свят като създател на науката сугестология и сугестопедичната методика за обучение по чужди езици, прилагана от него и негови последователи от 60-те години на миналия век.

По стечения на житейски обстоятелства през последните години проф. Лозанов живееше в Сливен, където макар и в инвалидна количка, изнасяше беседи и водеше курсове.

По негова молба на 13 февруари т. г. министърът на образованието Сергей Игнатов го посети в местния парк-хотел "Централ", където възрастният учен се беше настанил. Двамата водиха разговори за запазването на марката на обучението по неговата методика и на завършилите да се издават легитимни сертификати.

През 1965 г. 39-годишният лекар работи като психотерапевт в ИСУЛ. Вместо медикаментозна упойка използува сугестията в будно състояние. Новината за тази операция обикаля света, благодарение на БТА.

Месеци по-късно, д-р Лозанов предизвиква световната научна мисъл, създава повод за интерпретации и се превръща в класик с опита, който прави за запаметяване на 1000 френски думи за един ден. Опитът бил успешен и методът получил широко признание и в тогавашния Съветски съюз, и в САЩ, Франция Великобритания.

През 1978 г. бил наблюдаван от специално пристигнала в София международна комисия на ЮНЕСКО и е бил препоръчан за прилагане по всички предмети навсякъде.

Заради успеха си, особено при преподаването на чужди езици, д-р Лозанов е имал многобройни яростни противници, главно в тогавашните академични среди. Обявяват сугестопедията като метод за "манипулация, промиване на мозъка, програмиране".

До едно време бил подкрепян от Людмила (1942-1981), всевластната дъщеря на Тодор Живков. Но още преди смъртта й се намесили и нейните влиятелни врагове. През 1979 г., след посещението на специалистите от ЮНЕСКО, Лозанов бил спрян на границата, поставен под нещо като домашен арест, който продължил до 1989 г.

През 1991 г. бил закрит Научно-изследователският институт по сугестология, а неговият създател и ръководител д-р Лозанов е уволнен още през 1984 г. От тогава до днес в България методът на Лозанов е осъден на забрава. Новото поколение учители почти не са чували за него, една лекция само е предвидена за студентите-филолози в Софийския университет.

Все пак, през 1971 г. книгата му "Сугестология" е издадена от "Наука и Изкуство", а през 2005 г. "Сугестопедия - десугестивно обучение" - от Издателството на Софийския университет.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@