203
Но олко групи във "Фейсбук", една от които с близо 130 хил. последователи, настояват неизвестният мъж, отрязал безмилостно с трион четирите крака на кученцето Мима от Дряново, да бъде жестоко наказан.

Потресаващият инцидент - саморазправа на съсед срещу собственика на 5-годишното животинче (украинец, заселил се преди 30 години у нас), накара хиляди българи да се обединят така, както рядко се случва.

Вече над 18 хил. са подписали и гражданската петиция в интернет, която иска промяна на Закона за защита на животните в България, за да може престъпникът да получи адекватно наказание.

У нас извършителят не се смята за престъпник, а глобата за подобно деяние е 250 лв., при особена жестокост - до 1000.

В град Дряново пазарният ден вчера също се превърна в ден за събиране на подписи срещу жестокостта, показа репортаж на Би Ти Ви.

И в града, и в Мрежата мнозина са убедени, че човек, посегнал днес на беззащитно животно, може утре да посегне на човек или дете.

Гневът на мнозина във "Фейсбук" е толкова силен, че заглавията на групите и много от коментарите призовават за саморазправа с не по-малка жестокост срещу извършителя.

"Затвор за копелето...", "Да отрежем крака на урода...", "Да умре на бесилката", "Тоя заслужава да му бъдат отрязани краката и ръцете", са само някои от коментарите, призоваващи за осакатяване, мъчения и смърт на изверга.

Срещу тона на подобни изказвания реагираха други потребители на социалната мрежа, отбелязвайки, че

"насилието поражда насилие"

"Призивите за мъст ни принизяват до равнището на този, когото осъждаме. С какво ще сме различни от него, ако искаме отрязани крайници и смърт?", пита например Elisaveta Shapkareva.

Други - с "различно" мнение, напомнят, че почти всички ние ядем месо. "Или май забравихте, че всяка ваша хапка е в резултат на едно убито животно, което ние задружно сме утрепали", пита Alexander Valov.

Потребителят споделя, че му е писнало "от сган, която се обединява около подхвърлените от медиите "новини" и се превръща в "бясната тълпа, която само знае да беси и затваря".

"Огнян Цонев" напомня, че по пътищата на България годишно умират "хиляди кучета, котки и други животни, блъснати от коли, камиони и автобуси". Други - за случаите на отровени животни, като последния от Перник.

Дори синът на собственика - Добромир Дончев, поел грижите за кученцето Мима след преживения от него ужас, казва пред Би Ти Ви, че "това не е единствен инцидент, а просто на него се дава гласност".

Мнозинството граждани обаче изразяват потреса си от садизма, причинил непоносими болки на кучето пазач, оставил го

между живота и смъртта с дни и неспособно да се движи само

Много хора изразяват готовност да помогнат, като събират пари за операция и протези, или дори го осиновят. Лекари, цитирани в новинарски репортажи, обаче смятат, че за съжаление реалистичното решение, което ще спести мъки и на кучето, и на собствениците му, е евтаназията.

Засега фондация "Четири лапи" изпраща Мима в приют в Русе, където специалисти ще проверят възможността за поставяне на протези, съобщи телевизия ПРО.бг.

Преобладаващите настроения в Мрежата са, че гражданската активност е много важна, тъй като "държавата няма да направи нищо - бъдете сигурни в това".

Потребители на "Фейсбук" отбелязват, че ако всичко това се беше случило в друга държава, престъпникът би бил заловен от зоополицаите и поставен зад решетките за дълго време, без възможност да се измъкне от закона.

"Деянието е чудовищно и въпреки това няма как да има затвор за този изверг, просто защото законодателят не го е предвидил, и каквото и да си говорим, то е просто, за да изразим гражданска позиция и нищо повече.

Може и да гледаме по "Анимал планет" за зоополицаите в Америка, където жестокостта към животните е въздигната в престъпление, но България това не е така. За съжаление тук и жестокостта към човешките същества си остава в много случаи ненаказуема", смята "Елица Стоянова".

В Мрежата обаче има дори предложения да се излезе на протест пред парламента, за да се стигне този път до реална промяна в законите.

В отворено писмо на "Четири лапи" до правосъдния министър

Маргарита Попова и вътрешния Цветан Цветанов организацията твърди, че всекидневно получава информация за подобни случаи на садизъм спрямо животни.

"Безусловно е доказано, че насилието спрямо животни е първата крачка към насилие спрямо хората, както и че шокиращо висок процент от проявилите насилие хора в миналото си са измъчвали животни", напомнят природозащитниците.

Те дават пример с инцидент от миналото лято, когато дете беше ранено в ръката, след като неизвестни лица застреляха домашното куче на семейството, с което детето си играело.

Защитниците осъждат липсата на адекватни санкции от страна на институциите в България и факта, че "често контролните органи се отнасят с пренебрежение към случаите на насилие над животни".

Сигналът, който изпращаме към нашите партньори от Европейския съюз, е доста тревожен и неведнъж изпълнителната власт е била обвинявана в мълчаливо толериране на прояви на варварско отношение, изтъкват от "Четири лапи".

Виж репортаж от новините на ПРО.бг по темата:


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@