0
Но одният театър "Иван Вазов" (nationaltheatre.bg) иска да се грижи за музея на своя велик патрон.

Няколко чиновници в Министерството на културата обаче желаят животът им да продължи да вегетира под знака на нищонеправенето. И пречат. Както те и техни предшественици са пречили през последните 20, та и повече години.

Предпочитат една от най-важните за България къщи в центъра на София да продължава да се руши, да мухлясва, да няма телефон, отопление и интернет, електричеството да не е платено, да няма СОТ, дори често да не може да отвори врати за деца и възрастни.

Да бъде лишена от единствения уредник, за пореден път натирен в неплатен отпуск заради липса на пари.

Директорът на Народния театър Павел Васев търси изход от безумното положение и предлага къщата-музей да мине под управлението на Националния културен институт "Народен театър "Иван Вазов".

На пресконференция днес той изложи аргументите си: театърът, без да има нужда от допълнителни средства, е в състояние да поддържа сградата и помещенията в идеален вид и да съдейства за съвместни културни проекти. Да осигури зали за лекции, литературни вечери, концерти, изложби и т.н., посветени на Иван Вазов.

Васев е готов да предостави 400 кв. м площ във фоайетата на втори балкон на театъра, където да се развие експозицията на музея, която в момента отлежава в хранилища, тъй като няма къде да бъде показана.

Предложението е направено в докладна записка до министъра на културата Вежди Рашидов на 13 август т. г. Отговор до днес няма.

Писателката Мирела Иванова, която от десет години е уредник на музея, говори за отношението към българската литературна памет, към паметта на българина изобщо.

И напомня: музеят на Вазов е открит пет години след смъртта на поета, през 1926-а и в продължение на 20 години негов директор е бил Елин Пелин. Самата къща е построена през 1895 г., когато писателят, от когото започва всичко в българската литература, взел огромен заем от държавата.

А още през 1881 г. Вазов настоял пред властите да финансират създаването на Български Народен театър. "Връзката на театъра и писателя не е случайна, тя е съдбовна и изпълнена със съдържание", допълва проф. Милена Цанева, най-задълбоченият изследовател на творчеството на безсмъртния писател.

Проф. Михаил Неделчев: "Народният театър е бил истинският дом на Иван Вазов, той е отивал там всеки ден, всяка вечер..."

За последен път държавата нещо малко, нищожно малко отпуснала за 150-годишнината на Вазов, А тази година, 160-ата го завари без стотинка.

И Мирела Иванова и още неколцина въпреки това успяха да направят честване в театъра, тържество в НДК, изложба с над 150 оригинала на патриарха от фонда на Народната библиотека "Св.СВ. Кирил и Методий". Никой, нито писатели, нито актьори не получи, а и не потърси хонорар...

Възрожденци ли са тези хора? Да, нови възрожденци. Добре е, че ги има, но всичко това не е ли срамно за България?...

Никога не е имало правителство, което да е положило и минимална грижа за музея. Впрочем и за другите литературни музеи. От етажите на властта периодично им казват да се оправят сами.

Тези дни вещите от ликвидирания музей на поета Христо Смирненски били складирани в мазето на жилището-музей на Никола Вапцаров на ул. Хан Аспарух".

На месец музеят на Вазов понякога достига приход от продажба на входни билети - внушителните... 400 лв.

"Как няма да помогнем? Та целият театър го иска!", възкликва Павел Васев. И обяснява - средният дневен приход на Народния театър от билети е 14-16 хиляди лв...

Като получили предложението му, от Министерството на културата обяснили на Васев, че отговор ще има, но вероятно ще се забави. Скоро министерството щяло да прави анализ кои обекти са действително национални културни институти и кои не. Тогава евентуално ще се стигне и до статута на Националния литературен музей...

Още нищо не е ясно. Но Павел Васев е дълбоко убеден в успеха на начинанието си. "Няма да се спра и ще успеем!" - категоричен е директорът на Народния театър "Иван Вазов".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@