13

М инистерството на образованието и науката взе решение, че няма да се зачита седма задача в матурата по български език и литература.  

„Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задач, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, решението на МОН е тази задача да не се зачита в изпитния вариант.“

Това заяви на брифинг заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. 

Тя уточни, че тази задача носи една точка на всеки един ученик,

но отново подчерта, че граматична грешка в подусловие "Б" на седма задача от матурата по БЕЛ няма.

В седмата задача или в седмия въпрос от матурата по български език и литература в 12-и клас са дадени четири изречения и учениците трябва да открият в кое от тях не е допусната граматична грешка - или кое е правилното изречение. В отговорите на матурата от МОН посочват, че верният отговор е "Б", в който е изречението:

"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".

За седмата задача обаче родители на зрелостници сигнализираха, че в нея няма нито един верен отговор.

ВИЖТЕ ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ОТ МАТУРИТЕ ПО БЕЛ ТУК.

Директорът на Института за български език при БАН проф. Светла Коева заяви на брифинга, че приветства решението на МОН, и че в отговор "Б", който е даден за верен, граматична грешка, както са зададени граматичните правила в предговора на официалния Правописен речник, няма.

„В изречението има семантична неточност, но тези правила още не са написани в днешните граматики, не само за българския език, но и за други езици, не разполагат с тези правила“, обясни проф. Коева.

Тя уточни, че тези правила, които ги няма, биха могли да се отнасят за глаголи за изразяване на психическо състояние, като възприемам и плаша.

Същевременно зрелостниците, които се явиха на задължителна матура по втори предмет работиха по вариант I.

Дванадесетокласниците можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета. Най-много ученици заявиха участие в изпита по биология – 13 820.

Английски език посочиха 13 744, а география и икономика – 6904. Над 10 000 зрелостници предпочетоха вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

В 10 ч. започна и националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас. Те пишат по вариант II. Изпитът се състои от 2 модула. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@