Кратки истории за големи хора, които търсят Промяната
Източник: netinfo
1

Д ве сестри работят за възстановяването и здравето на деца с онкологични заболявания, а проект създава всекидневна работилница, в която помага на деца, застрашени от отпадане в училище.

Друг проект се бори да даде равен достъп до качествено образование на деца 6-13 г. от малките и труднодостъпни села от Айтоска община, морски клуб във Варна спомага деца от социално слаби семейства да намерят своята реализация, а читалище приема за своя мисия да създаде условия за общуване между хората.

Зад всички тези проекти, организации и фондации стоят хора, българи, с непримирим дух и желание да помогнат на обществото да се развива, приема и живее по-добре в рамките на страната ни.

Представяме ви 5 от 18-те проекта, които участваха тази година в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА и преминаха през тримесечна интензивна обучителна програма за социални предприемачи, наречена Акселератор, в която научиха ценни и полезни съвети как да развият своите идеи.

Фондация “АРТОН България”
Фондация „АРТОН България” работи за възстановяването и здравето на деца с онкологични заболявания. Те провеждат първата болнична програма по арт терапия, музикотерапия и психотерапия за деца с онкологични заболявания, в трите университетските клиники. С нея се обучават специалисти, провеждат се изследвания за оценка на постигнати ефекти, изготвят се планове за оздравяване и повишаване качеството на живот на децата.

Ралица и Светлана Чивгънови са сестри, съоснователи на фондация “АРТОН България”. Ралица е координатор, а Светлана - изпълнителен директор на Фондацията.

- Какви бяхте като деца?
- Ралица: Добри, красиви, прекрасни!
- Светлана: Аз съм съгласна! Бяхме и много свързани и подкрепящи се и може би това ни накара и във времето да продължим заедно.

- Ако Вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Светлана: Инатливо и много борбено! Щеше да иска, да не слуша, да прави това, което то е решило, че е най-добро, защото си вярва, че има някакви сили извън него.

- Порасна ли Вашето дете по време на Акселератора?
- Светлана: Нашето дете е борбено и все върви срещу много стени. Но в Акселератора се огледа и видя, че всъщност е много важно да си отвориш очите и да повярваш, че светът е пълен със също толкова много прекрасни и силни други деца. Ние се събрахме с прекрасни хора, които ни вдъхновяват всеки ден и на всяка среща.
- Ралица: Има още много да расте, но определено направи много сериозен скок. Едни идеи пораждат други идеи, другите - пораждат следващи - това е един постоянен процес на надграждане.
- Светлана: Всеки човек, както и нашето дете АРТОН, трябва да вярва, че има смисъл да се бориш, има смисъл да се опитваш да събаряш стени, да провокираш, за да създаваш промяна.

Проект “Академия Мечти”
Проектът „Академия Мечти“ е всекидневна работилница, в която деца, отпадали или застрашени от отпадане, наваксват пропуските си, постигат индивидуални лични цели и работят целенасочено за умения, които ще им помогнат да бъдат самостоятелни и отговорни към собственото си бъдеще и бъдещето на общността, в която живеят.

Част от основния екип на “Академия Мечти” е Милена Димитрова Милена работи като обучителен специалист в екипа на фондация “Заедно в час”. Милена и другите момичета от екипа на “Академия Мечти” са доброволци в съботно училище в квартал „Факулета“, целящо да повиши четивната грамотност, математическите умения и мотивацията на ученици, отпаднали от училище или застрашени от отпадане.

- Какво дете беше?
- Непослушно и май малко мързеливо.

- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Хм…  щеше да бъде дете - лидер. Щеше да бъде дете, което кара другите деца нещо да правят. Дете, което има идеи и иска да си ги осъществява, дори те да са малко луди.

- Порасна ли твоето дете по време на Акселератора?
- Малко се кротна! Не мога да преценя дали това е порастване, но май да. Взе и да приоритизира - ако преди искаше да се къпе на канала и да лови риба едновременно, сега избира само да се къпе на канала!

Проект “My English Holiday”
Проектът е вдъхновен от идеята да даде равен достъп до качествено образование на деца 6-13 г. от малките и труднодостъпни села от Айтоска община, независимо от етническата им принадлежност. Мая Ботева и Златина Милева пътуват с кола до тези села и  въоръжени с лаптоп, учебни песни, видеа и добро настроение преподават английски на място в малки групи. Осмислят свободното време на децата, повишават самочувствието им и  стимулират развитието им.

Мая и Златина са специалисти по английски и български език с опит в работата с деца от малцинствата.

- Какви бяхте като деца?
- Златина: Палави… е, готини бяхме, аз де!
- Мая: И аз бях! Малко мъжкарана бях, обичах да си играя с момчетата и винаги търсех някакви предизвикателства.
- Златина: Аз много обичах да правя театрални постановки и да съм като режисьор - да казвам: “Ти сега отиди там, ти направи това…”

- Ако вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Мая: Адски любопитно щеше да бъде! Щеше да е на възраст между 5 и 7 години, още нямаше да е тръгнало на училище и щеше да е много любознателно и любопитно.
- Златина: И щеше да иска да опита от всичко!

- Порасна ли вашето дете по време на Акселератора?
- Мая: Порасна, не само защото се запозна с нови големи лели, чичковци и батковци, а защото си намери още 3-4 насоки за продължаване на развитието. Когато човек има избор пред себе си, той вече е пораснал. Това е много важно - да имаш свободата на избора пред себе си!

Морски клуб „Приятели на морето“ - Варна
Морски клуб „Приятели на морето“ - Варна е организация с идеална цел на доброволци и специалисти, обединени за популяризиране и развитие на добрите морски традиции, любов към морето, дух на отговорност и ангажираност към проблемите на околната среда. Клубът изгражда социално предприятие "Заедно на борда”, за да подпомогне интеграцията и професионалната реализация на деца и младежи в неравностойно социално положение чрез обучение и сертифициране по две морски специалности – „Водолаз“ и/или „Водач на плавателен съд до 40 бруто тона“. Този вид квалификация е международно призната и е търсена на пазара на труда. Не на последно място, успешно преминалите обученията добиват ново самочувствие - стават част от морската общност.

Дарина Иванова е един от основателите на Клуба и негов председател. Дарина започва да се занимава с гмуркане случайно, но то остава за нея любов завинаги. Днес тя е професионален старши водолазен инструктор по гмуркане и яхтинг.

- Какво дете беше?
- Дарина: Изключително буйно! Не плувах много, желанието за плуване се появи по-късно.

- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Дарина: Плуващо!

- Порасна ли твоето дете по време на Акселератора?
- Дарина: Порасна… и то много. Не толкова порасна, ами се разви - в посока повече интересни дейности и повече начини да събира подкрепа.

Народно читалище “ „Иван Вазов – 2014“
Народно читалище “ „Иван Вазов – 2014“ е независимо сдружение, учредено в обществена полза от повече от 150 души в края на 2014 година в район Подуяне в гр. София. Мисията му е свързана със създаване на условия за общуване между хората, подпомагане и организиране на културни проекти, развитие социална и образователна дейност. Екипът на читалището работи по създаването на иновативен модел на читалищна дейност, насочен към нуждите на децата и подрастващите, прилагащ социални иновации, включващ активно използване на информационни технологии, съвременни форми на изкуство и медии.

Орлин Денков е икономист, председател на Народно читалище “ „Иван Вазов – 2014“

- Какво дете беше като малък?
- Орлин: Бях умерено дете - имах по-обрани, но и по-палави моменти. Най-палавият момент беше когато направих пожар в блока, в който живеех. Нямаше сериозни последици, но понесох тежко наказание!

- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Орлин: Щеше да е детето от квартала!

- Порасна ли твоето дете по време на Акселератора?
- Орлин: Аз мисля, че порасна и то много, защото успя да погледне от друга гледна точка и тя допълни онова, което то беше в началото.

Акселераторът на ПРОМЯНАТА е тримесечна интензивна обучителна програма, която се провежда за втора поредна година като част от ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for Change. Акселераторът е част от процеса на селекция и дава възможност на участниците да подобрят проектите си преди да продължат в конкурса. Той предлага специализирани обучения за социални предприемачи.

Кандидатите, преминали през Акселератора, продължават в следващият етап на конкурса през ноември, когато чрез онлайн гласуване публиката ще има възможност да избере трите проекта финалисти, които ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА през 2017 г.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папата отрича тези слухове</p>

Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Свят Преди 3 часа

"Никога не съм се замислял по този въпрос. За момента - не, за момента - не. Наистина", каза папата

Международната космическа станция

Руски космонавти на борда на Международната космическа станция отпразнуваха завладяването на Луганска област

Свят Преди 6 часа

Руската космическа агенция "Роскосмос" описа успеха на руската армия като „ден на освобождението, който се празнува както на земята, така и в космоса“

Зеленски

Зеленски: Възстановяването на Украйна е обща задача за целия демократичен свят

Свят Преди 8 часа

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна се нуждае от план за възстановяване на стойност 750 милиарда долара

коронавирус

COVID-19 в Китай: Локдаун за 1,7 милиона жители в източна провинция

Теми в развитие Преди 8 часа

Те няма да имат право да напускат домовете си, освен за да бъдат тествани

В "Слънчев бряг" е неутрализирана схема за пласиране на наркотици

В "Слънчев бряг" е неутрализирана схема за пласиране на наркотици

България Преди 8 часа

Престъпната схема е била с участието на т.нар. викачи по заведенията

<p>Здравното министерство слива две болници в София</p>

Сербезова взе решение за вливане на МБАЛББ „Св. София“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

България Преди 9 часа

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София“

Змийския остров

Украйна: Издигнахме знамето си на Змийския остров

Свят Преди 9 часа

"Военната операция приключи и…Змийският остров беше върнат под украинска юрисдикция", каза на брифинг Наталия Хуменюк

<p>Заради неприятелски действия:&nbsp;Путин няма да поздрави Байдън днес</p>

Песков: Путин няма да поздрави Байдън за 4 юли

Свят Преди 9 часа

"Това е свързано с факта, че сега се стигна до кулминацията на недружелюбната политика на САЩ към нашата страна", заяви Песков

Младежи пребиха с дървени колове възрастен мъж в Галиче

Младежи пребиха с дървени колове възрастен мъж в Галиче

България Преди 9 часа

Двамата нападатели – 15-годишен жител на Галиче и мъж на 23 г. от Ихтиман, са задържани в ареста с прокурорско постановление за 72 часа

Земетресение с магнитуд 4,1 разтърси Румъния

Земетресение с магнитуд 4,1 разтърси Румъния

Свят Преди 9 часа

Трусът, чийто епицентър е бил в окръг Бузъу, е бил на дълбочина 130 километра

.

Денков: Бъдещите учители трябва да изкарат стаж в "трудни" училища

България Преди 9 часа

Трябва да се работи за повишаване на качеството на образованието във всички училища, изтъкна акад. Денков.

<p>Почина изтъкнатият учен акад. Цветан Цветков</p>

Почина изтъкнатият специалист по криобиология и лиофилизация акад. Цветан Цветков

България Преди 9 часа

Името му завинаги ще бъде свързано с разработване на първото българско космическо меню, предоставено на двата полета в Космоса с българско участие, с което нашата страна зае трето място в света, след страните производители на храни за Космоса – САЩ и Русия

.

Катастрофа на АМ Тракия, двама души са пострадали

България Преди 9 часа

По първоначални данни има двама пострадали

Лисичанск

"Ад на земята": Какво разказват украински войници на източния фронт

Свят Преди 10 часа

„Командирите не се интересуват от това дали си психически пречупен. Ако сърцето ти бие, ако имаш ръце и крака, трябва да се върнеш обратно", разказва Олексий, член на украинската армия

Георги Свиленски

Свиленски: Преди да говорим за министерства, трябва да се обединим около приоритетите

България Преди 10 часа

Представихме нашите приоритети, които са утвърдени на Национален съвет, каза Свиленски, който участва в експертните разговори за изготвяне на управленска програма на правителство

Дамиен Абад

Рокада във френското правителство

Свят Преди 10 часа

Кризула Закаропулу, държавен секретар по развитието в оставка, срещу която има две жалби за изнасилвания, извършени в гинекологичната ѝ практика, запазва своя пост