45

Председателят на Съюза на българските художници (СБХ) кани Давид Черни да покаже творбата, с която трябваше да гостува в Пловдив, в столичната галерия "Шипка" 6.

В отворено писмо до медиите и ръководството на "Баня старинна" Ивайло Мирчев казва, че "изкуството се нуждае понякога от скандал, но не и от репресии".

В началото на седмицата кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани Черни (DavidCerny.cz) да бъде допускан до територията на която и да е общинска собственост в града.

Чешкият художник беше поканен да участва в изложбата на Емил Миразчиев "Отражения от бъдещето", която се открива на 10 октомври в общинската галерия "Баня старинна".

Миразчиев обаче заяви, че ще покаже творбата на колегата си, дори ако за това бъде арестуван.

"Каним организаторите на изложбата в Пловдив и г-н Давид Черни да покажат въпросната творба в залите на СБХ - ул. "Шипка" 6, София. В момента на втория етаж в галерия "Шипка" 6 се провежда международната изложба "На руло", куратор Пенка Минчева, в която Давид Черни ще бъде показан.

Тъй като това отворено писмо съставяме в петък, 9.10.2009 г., а изложбата в Пловдив се открива утре, на 10.10.2009 г., въпросната творба може да бъде експонирана по същото време в София, без присъствието на полиция и без каквито и да е други ограничителни мерки и скандали", се казва в писмото на СБХ.

Ивайло Мирчев пише, че съюзът е организация на свободни художници, които защитават правото на творчески изказ, без значение дали го харесват.

Нека дискусиите между творби и публика, а не между творчество и власт, бъдат решаващи за културните процеси, се призовава в писмото.

Давид Черни нашумя у нас в началото на годината с инсталацията "Ентропа", изложена в Брюксел по повод началото на чешкото председателство на ЕС. На нея България беше представена като турска тоалетна.

Това предизвика остри реакции у нас, страната ни поиска макетът да бъде свален.

По-късно художникът обясни, че когато бил дете и идвал на почивка в България, е виждал точно такива тоалетни. Това била неговата асоциация със страната ни. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@