Какво е шумово замърсяване и как вреди
Източник: Thinkstock/Guliver
19

З начителен дял от населението на страната е засегнато от въздействията на шумовото замърсяване. Дори и с по-ниски нива, при продължително въздействие

шумът може да причини неблагоприятни ефекти върху здравето. 

Това сочат данните от последния Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда у нас, който предстои да бъде приет от Министерския съвет и официално оповестен. Докладът, предоставен на БТА, е изготвен от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и анализира данни от 2013 г. 

Изводите от осъщественото наблюдение и анкетно проучване сочат, че големите градове на България не са станали по-тихи през 2013 г., а в по-голямата част от контролните пунктове, измерените нива на шум надвишават граничните стойности. 

Според изводите в доклада

основният източник на шум у нас продължава да бъде изключително натовареният автомобилен трафик.

Причина за шумовото замърсяване е и липсата на обходни маршрути за транзитно преминаващите транспортни средства. 

Други фактори, допринасящи за наднормените нива на шум у нас, са минималните разстояния между сградите и пътните платна, липсата на достатъчно места за паркиране, както и недостатъчното поставяне на шумоизолиращи екрани. 

Нивата на шум се измерват в 726 пункта в страната, в 528 има превишение 

Националната система за мониторинг на шума в урбанизираните територии се ръководи от Министерството на здравеопазването. През 2013 г. Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са осъществили измервания в общо 726 пункта в цялата страна. Данните показват, че допустимите шумови нива са превишени в 528 от контролните пунктове в страната, което представлява близо 73% от общия им брой. 

Извършените измервания показват, че делът на пунктовете с превишени нива се увеличава в сравнение с 2012 г., през която са били 69% (501 пункта). 

Като неблагоприятен факт се отчита нарастването на пунктовете с шумови нива от 63-67 децибела - повишение с 33% спрямо 2012 г. 

Специалистите отчитат като положителна тенденция намаляването на броя на пунктовете с измерени шумови нива в диапазона 58-62 децибела (с 1,5%), както и тези с нива 73-77 децибела (с 1,8%). 

През 2013 г. отново няма пунктове, в които да се отчитат най-високите стойности на шумови нива - в диапазона 78-82 децибела и над 82 децибела, посочват експертите. Само при седем от общо проверени 440 различни промишлени източници на шум са констатирани отклонения от нормативните изисквания, за което са им дадени предписания. 

Най-много се увеличава шумът в Ловеч, подобрение има в Кърджали 

Повишение на броя на пунктовете с наднормени стойности на шум през 2013 г. се наблюдава в градовете Ловеч – с 10 пункта, София – с 8 пункта, Плевен и Търговище – с по 3 пункта, Бургас, Кюстендил и Попово – с по 2 пункта, Варна, Шумен, Свищов, Ботевград и Самоков – с по един пункт. 

Състоянието в Ловеч е тревожно, увеличаването на пунктовете с наднормен шум с 10 броя спрямо предходната година се свързва с увеличения автомобилен поток в жилищните квартали и в централната градска част, отбелязват специалистите. 

В Плевен превишението на граничните стойности идва от териториите за обществен и индивидуален отдих и в зоните за научно-изследователска дейност, а в Търговище – от интензивния трафик на леки и товарни автомобили, лошото техническо състояние на превозните средства, високата скорост на движение, незадоволителното състояние на пътната настилка и недобрата пропускателна способност на транспортната мрежа, особено в центъра на града. 

Леко подобрение на акустичната обстановка се забелязва в Кърджали, където броят на пунктовете с наднормени стойности на шум са намалели с един. 

Постижението е в резултат на добри градоустройствени решения и намаляване потока от тежкотоварни автомобили по пътните артерии, посочват от ИАОС. 

Нивото на шум в София се задържа трайно над граничната стойност 

В София броят на пунктовете с наднормени стойности на шум през 2013 г. се увеличава с осем. Въпреки изграждането на нови пътни съоръжения (кръстовищата при телевизионната кула на бул. „Драган Цанков“ и на бул. „Акад. Иван Гешов“), пускането в експлоатация на нови участъци и станции от метрото, и свързаните с тях промени в организацията на движение, нивото на шум в голяма част от пунктовете се задържа трайно над граничната стойност, пише в доклада. 

Най-високи шумови нива са регистрирани на пункта при бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Латинка“, следван от пункта при гара „Подуене“ и пункта при бул. „Черни връх“ и ул. „Плана“, вследствие на строителството в района на Семинарията и телевизионната кула. 

През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи е осъществил пилотно проучване за оценка на въздействието на шум в район с наднормена експозиция на шум. Територията на предварително определения обект на изследване, е оградена от високоскоростни градски магистрали, които са основен фактор за емитиране на шум с високи нива до 73 децибела, а именно бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Цар Борис III“ и бул. „Акад. Ив. Гешов“. Стойностите от националната система за мониторинг на шум за този район са над нормата за всички пунктове на измерване през целия период на мониторинг, се отбелязва в доклада. 

Продължително излагане на шум може да въздейства върху нервната система 

Шум с нива около 50-60 децибела оказва вредно влияние върху нервната система на човека и смущава неговия труд и почивка, а между 50 и 80 децибела – затруднява разбираемостта на говора, сочат изследвания, цитирани в доклада на ИАОС. 

Шумът с ниво между 100 и 120 децибела за ниските честоти и 80-90 децибела - за средните и високи честоти, може да предизвика необратими изменения в органите на слуха, а при трайно излагане – да доведе до болестно състояние, посочват специалистите. 

Смята се, че ниво над 120 децибела поврежда слуховите органи. 

Шумовото замърсяване отдавна е признато като проблем на качеството на живот и благосъстоянието, но все повече се признава и като проблем на общественото здраве, се изтъква в европейския доклад „Европейска околна среда – Състояние и перспективи 2015“, публикуван през март тази година. 

Европейските специалисти отчитат, че шумът в околната среда е не само източник на дразнение, но е свързван с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт. 

Смята се, че шумът в околната среда е допринесъл за около 10 хил. случая на преждевременна смърт, дължащи се на коронарна болест на сърцето и инсулт всяка година. 

Почти 90% от въздействията върху здравето, свързани със шума, се асоциират с шума от движението по пътищата. 

Продължителното излагане на шум може да окаже въздействие на централната и вегетативната нервна система, и върху сърдечно-съдовата система, се посочва в доклада на ИАОС. 

При някои хора продължителното излагане на шум може да доведе до проблеми с дихателната система и изменение на респираторния ритъм, както и до проблеми с ендокринната система – изменение на количеството на кръвната захар, повишаване на основната обмяна или задържане на вода в организма, посочват специалистите. 

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности