35

Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне два-три дни, каза в интервю за БТА доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на болница "Пирогов".

Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба, посочи тя.

По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него.

За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне, отбеляза лекарят.

Доц. Анета Хубенова трябва да се внимава с консумацията на гъби - трябва да бъде само на култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ.

Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори и до белтъчна алергия.

Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие. Следва цялото интервю:

По време на коледните празници освен, че се пие прекомерно, така и се яде. Какво ще посъветвате хората?

По отношение на храните опасно е това, че те обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне. Консумацията на гъби, които също се приготвят по време на тези празници, трябва да бъде само на култивирани. Консервирани гъби, които се продават от гъбари по пазарите може да са много опасни.

При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ. Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия. Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.

Вече свършват дългите коледни пости. Как да се премине към консумирането на месни продукти?

Хората, които наистина постят, би трябвало да са добре запознати с плавния преход към друга храна. Преходът трябва да става постепенно, да не се преминава веднага към голямо количество месо. Добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба. Тази преходна фаза е поне два-три дни.

По време на големи празници самотните хора изпадат в сериозни депресии. Възможно ли е да се преодолеят тези рискове?

При самотни или депресивни хора се засилват негативните усещания. Близките на такива хора трябва да бъдат до тях, ако е възможно или поне периодично да ги проверяват къде са и какво правят. Точно тези празници създават тревога и много работа за токсиколозите, но проблемът не е в работата, а в здравето на тези хора.

Какво ще посъветвате предварително хората за предстоящите празнични дни за употребата на спиртни напитки?

Трябва да се спазват няколко неща, за да не се превърнат празничните дни в кошмарни - не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и неъобразяване кой колко може да изпие.

Алкохолът трябва да се приема в много умерено количество, защото по-голямото количество нарушава психическото състояние, стига се до агресия, неадекватност или остро състояние, което да се изяви дори с проблеми в черен дроб или панкреас.

Черният дроб, панкреасът, задстомашната жлеза и стомашно-чревният тракт реагират с не много приятни оплаквания и дори с увреждания, които понякога могат сериозно да повлияят на здравето, включително и с фатален край. Сериозен проблем би могъл да възникне след консумация на метилов алкохол, който се съдържа в ментетата.

Всяка алкохолна напитка, чието производство се контролира, съдържа определено, допустимо количество метилов алкохол, но не в такива стойности, които могат да отровят човека. Нерегламентираният алкохол, включително и домашно приготвеният, може да доведе до жестоки отравяния, които се проявяват обикновено най-рано 10-12 часа след консумацията им, а това е много коварно.

Засягат се всички органи и функции на организма, може да доведе до ослепяване, а може и да се стигне до фатален край, провокиран от мозъчни кръвоизливи, настъпили спонтанно. Отравянето с метанол е много тежко.

Има случаи на алкохолни отравяния, настъпили вследствие на случайно изпиване на една-две глътки антифриз. Тези инциденти не са резултат от умишлена употреба. Безцветният антифриз, който се носи през зимата при по-дълъг път в шишета или в туби в колата, се обърква точно заради липсата на определен цвят и се мисли за алкохол или за вода. Уврежданията от него са много тежки.

Смесването на различни алкохолни напитки е често срещано по преме на подобни празници.

Смесването не се препоръчва, особено преминаването от бира на коняк, водка, мента или уиски. Много често явление е да се пие алкохол от ученици точно по този начин, още повече, че при тинейджърските събирания всеки носи различен алкохол. Поне два-три часа трябва да минат между консумирането на различен по вид алкохол.

Каква храна е най-добре да се консумира, за да е минимално алкохолното влияние или опиянение?

Колкото е възможно трябва да се намали натоварването за организма, особено за болните от хепатит, подагра, диабет. Натрупването на много мазнини или много белтъчини за кратко време, може да причини неблагоприятни ефекти.

Човек трябва да знае и да има мярка в пиенето, а и близките му би трябвало да реагират, ако поведението му стане неадекватно. Половин или един литър вода е достатъчен, за да се направи стомашна промивка и за проясняване до известна степен на съзнанието. Ако човек изпадне в безсъзнание, трябва да се търси медицинска помощ.

Има ли увеличение на броя на децата, консумиращи алкохол, както и на пиещите и едновременно с това пушещи марихуана?

Родителите трябва да са сигурни къде и с кого децата празнуват. Обикновено учениците консумират алкохол. България е на шесто място в Европа по този показател. Много е тревожна тенденцията за едновременно пиене на алкохол и пушене на марихуана, тъй като учениците я смятат за безобидна, а това може да доведе до безсъзнателно състояние. Алкохол в комбинация с наркотик е едно от най-страшните неща, с които сме се срещали в Клиниката по токсикология.

Какъв съвет ще дадете за сутринта след тежка алкохолна вечер - да се пие ли вода или не, какво да се яде?

Може да се пие вода, защото алкохолът ще премине по-бързо през бъбреците и ще бъде изхвърлен от организма. Зелевата чорба също е добро решение, но не всеки може да понесе соления й вкус. Топлата супа или друга течна храна ще подобри състоянието и човек ще се почуства по-освежен.

Вярно ли е, че чаша вода с една-две лъжици захар в нея, действа благоприятно след напиване?

Глюкозата, захарният разтвор, медът са неща, които участват в метаболизма на алкохола и когато се прекали с алкохол може да настъпи състояние на хипогликемия - изчерпване на захарния състав в организма, което може да доведе препилия човек до изпадане в безсъзнание.

При такава ситуация близките обикновено смятат, че опияненият човек "ще поспи и ще му мине", но не е така. Пияният трябва да бъде "напоен" със захарен разтвор, защото захарта в организма му липсва, тъй като тя е участвала в обработването на изпития алкохол. Липсата на захар в кръвта води до тежки последици, до смърт на много мозъчни клетки.

Бързото изтрезняване основно от количеството на ензима "алкохолдехидрогеназа" ли зависи?

Да, този ензим разгражда алкохола. В човешкия организъм той се намира в пет форми в различните органи. Има хора, които при чаша алкохол, независимо дали силно концентриран или не, получават сериозно зачервяване на лицето. Това показва, че алкохолът не може да се разгради, защото липсва в достатъчно количество точно този ензим. Този ензим и неговата активност са заложени генетично. Не може да се твърди, че един едър мъж може да пие и да понесе повече алкохол отколкото една слаба жена. Изтрезняването отново зависи от количеството на ензима "алкохолдехидрогеназа"

Добре ли е да се пие алкохол в планината, ако се налага по-дълъг престой на открито там?

Отново зависи от това кой колко може да пие и в какво моментно състояние е. Би било проблем, ако алкохолът го опияни, да падне в снега и да заспи. Много по-добре е да се пие топла течност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@