След доброволците и държавата се загрижи за бежанците
Източник: netinfo
25

В ицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев днес е на българо-турската граница заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

Те участват в заседание на тактическия оперативен щаб на територията на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, занимаващ се с бежанския проблем. Присъства и Роланд Вейл - представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

След няколко седмици объркване и колебания изглежда най-после държавните власти в България са на път да погледнат сериозно на проблема с влизащите всеки ден в страната десетки и стотици бежанци.

"Капацитетът за прием на бежанци в България отдавна е надхвърлен", каза миналата събота премиерът Пламен Орешарски в интервю за Дарик радио. Това той обясни с фактите, че досега България е стояла настрани от големи бежански вълни. "Сега виждаме, че ние нямаме не само капацитет, а в определена степен нямаме и опит. Затова на първо време потърсих техническа помощ, за да може да се погрижим за един приемлив начин за сирийските граждани за международната общност", каза министър-председателят.

В края на миналата седмица вицпремиерът заяви, че се надява "да не се стигне до хипотеза за бежанска вълна у нас", а властите могат да настанят при нормалнии условия около 1000 бежанци.

Вчера обаче Йовчев сформира Национален оперативен щаб и каза, че през уикенда обстановката драматично се била променила и България ще търси помощ от ЕС за бежанците.

Днес, след заседанието в Елхово, Йовчев заяви, че

няма как да се очаква положителна реакция от населението, там където ще има бежански центрове,

но местата ще бъдат организирани така, че да не създават рискове за местното население.

До две седмици разпределителният център в Елхово ще започне да функционира, обеща вътрешният министър и уточни, че до 10 дни ще бъде извършен необходимият ремонт на учебния корпус на изоставена сграда на интернат. В този временен разпределителен център бежанците ще пребивават от 2 до 5 дни, докато им бъдат обработени документите, извършени прегледи и насочени към местата за настаняване. Първоначалният капацитет на центъра е 150 души, като може да се увеличи до 300 души.

Министър Йовчев посочи, че продължават да се търсят още места за настаняване. „От вчера имаме осигурено помещение за настаняване на 1250 души, но с тези темпове ще бъде запълнено до 10 дни, затова продължаваме активно да търсим сгради, посочи Йовчев. Той каза, че има недостиг на преводачи.

Прокуратурите в Елхово и Свиленград ще бъдат задължени да разглеждат конкретно всеки случай на незаконно преминали държавната граница, а не да бъдат гледани като част от общата картина, обяви главният прокурор Цацаров, след заседанието на оперативния щаб в Елхово.

Цацаров беше категоричен, че Държавната агенция по бежанците трябва да бъде далеч по-активна при изпълнението на своите задължения, тъй като в момента цялата тежест по решаването на хуманитарния проблем пада върху служителите на вътрешните работи. Според него е необходимо служителите на агенцията да работят в разпределителния център в Елхово.

Цацаровсъобщи, че от началото на годината са осъдени 426 души за незаконно преминаване на границата, през цялата 2011 г. осъдените са били 47, а през 2012 г. - 33-ма.

През последните три месеца

сформираната във "Фейсбук" отворена група "Приятели на бежанците"

постоянно събира помощи и на няколко пъти ги занесе до лагерите в селата Баня, Новозагорско и Пъстрогор, Хасковско.

"Казват, че българите се славим с гостоприемството си. Бежанците са не просто наши гости, а гости в нужда. Заедно можем да им помогнем в много трудната ситуация, в която се намират. Семейство по семейство, човек по човек", гласи призивът на хората от групата.

Като най-спешно необходима помощ са посочени зимни дрехи и обувки за възрасти от 10 месеца до 80 години, играчки и кукли за децата, домакински съдове и одеяла. Но на адресите в цялата страна, посочени в профила на групата във "Фейсбук", се приемат и: памперси и дамски превръзки, сапуни, пасти за зъби, книги - на арабски и на английски език, храни (само пакетирани и в срок на годност с документ за произход фактура или касова бележка), кани за вода, тостери, котлони, колички, бебешки чанти, шишета и други аксесоари за бебета и деца.

Четвъртата акция на "Приятели на бежанците" в село Баня беше на 8 септември, когато добоволци занесоха занесоха памперси, зехтин, ориз и книги.
Четвъртата акция на "Приятели на бежанците" в село Баня беше на 8 септември, когато добоволци занесоха занесоха памперси, зехтин, ориз и книги. Източник: bnr.bg

От групата "Приятели на бежанците" напомнят, че е много важно във връзка с техен личен опит и по чисто човешки причини даренията да са добре организирани и да достигат до всички поравно. "По-добре да се забавим 7-10 дни, но да се организираме качествено и да покрием всички, отколкото да създаваме напрежение между хората. Даряването на едни, а на други - не, води до конфликти между самите бежанци, което е разбираемо поради лишенията и несигурността, в която живеят. Нормално е да бъдеш ядосан, когато виждаш, че няколко деца получават якета за зимата, а за твоето няма", пишат иициатоорите във "Фейсбук".

Днес

дарителска кампания за събиране на помощи за сирийските бежанци

започна Районното мюфтийство в Кърджали. Даренията се правят в молитвените домове в големите села. "В рамките на мюфтийството има 250 населени места, но ние наблягаме на по-големите, където има повече хора. Това е втора за нас кампания. Преди месеци пак събирахме помощи. Тогава изпратихме на сирийските бежанци у нас два буса с одеала, дрехи и продукти. И сега разчитаме на милостта и солидарността на хората", заяви районният мюфтия Бейхан Мехмед. С оглед на предстоящия празник Курбан байрам дарения се приемат и под формата на жертвени животни. Дарителската кампания в Източните Родопи ще продължи до 10 октомври.

БТА съобщи, че около 40 български приемни семейства са готови да приютят сирийски деца, настанени в бежанските лагери у нас. “Трябва да се погрижим за децата, без значение от какъв произход са, каква вяра имат и какъв език говорят. Бежанските лагери не са най-доброто място за отглеждане и развитие на едно дете, затова е важно да положим усилия и за тях”, каза Цветелина Милославова, координатор на Асоциацията на приемната грижа. По неофициални данни в бежанските лагери в България до неотдавна са пристигнали 70 сирийчета без родители, но вече са много повече. В същото време в близо 300 български приемни семейства няма настанени деца.

Видинската митрополия обяви, че е готова да приюти бежанци от Сирия

в два от манастирите, които стопанисва - Лопушанският и Чипровският. Това решение е изразил Величкият епископ Сионий - викарий на Видинския митрополит Дометиан, съобщи БТА. Двата манастира ще предоставят безплатно убежище. Епископ Сионий е изпратил и официално писмо до Агенцията за бежанците. Той е посочил, че в Светата обител имат възможност да се грижат за хората, които бягат от войната и търсят подслон за себе си и за децата си. В Сирия живее и голям брой православно население. Епископът е изразил убеденост, че със своите действия Видинската митрополия извършва богоугодна и хуманна дейност и подава ръка в тежък момент на хората, бягащи от войната.

Европейският съюз трябва да остане с отворени граници, сърца и портфейли за сирийските бежанци,

заяви в интервю за "Дойче веле" еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева. Тя отбеляза, че от два милиона сирийски бежанци досега в ЕС са пристигнали едва около 50 000, като основната част от тях биха желали да се завърнат в родината си. Георгиева уточни, че досега 31 хуманитарни работници са загинали в Сирия при изпълнението на служебния си дълг.

Еврокомисарят посочи, че сирийската криза е първият случай, в който Съветът за сигурност на ООН не успява да действа в интерес на мира и да се обедини дори около два прости принципа, като приеме резолюция, в която да призове да не бъдат избивани цивилни хора и хуманитарни работници. Тя определи сирийската криза като най-тежката за последните десетилетия и прогнозира, че обстановката ще се влошава.

Днес пък от офиса на евродепутата Ивайло Калфин бе съобщено, че

делегация на Европейския парламент ще инспектира съоръжения, изградени с европейски средства

по българо-турската и гръцко-турската граница от 18 до 20 септември. Делегацията е съставена от членове на Комисията за бюджетен контрол, която следи за правилното разходване на средствата от Европейския бюджет. Двете граници са външни за Европейския съюз и Съюзът има ангажименти по охраната им. Депутатите ще проверят и борбата с контрабандата, тъй като митата са собствен приход на европейския бюджет.

Посещението било планирано отдавна и не е свързано с кризата със сирийските бежанци, но то ще даде възможност на българските власти да покажат и да обяснят на място проблема с недостатъчния капацитет за настаняване на бежанците и да поискат съдействие от ЕСФ, е коментирал Ивайло Калфин.

Евродепутатите ще се запознаят с работата на транзитния център за настаняване в Пъстрогор, който е построен с европейски средства. В първия ден от визитата делегацията ще е в София, където ще има срещи с министър Цветлин Йовчев, с директора на Агенция "Митници" Кирил Желев и с директора на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Рекорден брой секции за гласуване в чужбина</p>

Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина

България Преди 12 минути

Секции ще бъдат разкрити в 68 държави

Ебрахим Раиси

Ебрахим Раиси спечели изборите за президент в Иран

Свят Преди 1 час

"Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята му в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г.

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

Теми в развитие Преди 4 часа

Местата за ваксинация през уикенда в столицата станаха осем

Защо е важно да не пропускаме закуската

Защо е важно да не пропускаме закуската

Любопитно Преди 6 часа

Ново проучване доказва ползите от първото хранене за деня

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

България Преди 6 часа

Главата на православната църква беше приет в болница преди дни

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 6 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 7 часа

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Стойчо Кацаров разкри кога да очакваме нов пик на коронавируса

Теми в развитие Преди 7 часа

Според здравния министър ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките

<p>Километрични опашки по пътя за Гърция</p>

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

България Преди 8 часа

Проверките на границата се извършват бавно

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 8 часа

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Теми в развитие Преди 9 часа

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Теми в развитие Преди 10 часа

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Ковид-19. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

България Преди 10 часа

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 11 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 19 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 20 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите