Форум Промяна: храна за размисъл
Източник: netinfo
1

"Форум Промяна" - новата инициатива за устойчиво бъдеще, организирана от създадената от Маги Малеева Горичка, се състоя през уикенда.

След храната, дома, бизнеса и родителството, сега основната тема беше Промяната. Този толкова търсен, необходим и често трудно постижим идеал беше разгледан от всевъзможни гледни точки - личната и глобалната, страшната и желаната промяна, тази в изкуството, обществото, поколенията, климата...

Ето само няколко от акцентите:

Програмистът, занимаващ се с финанси Алек Андреев говори за баланса между работата "за пари" и доброволното участие в организации с идеална цел. Тезата му е, че повечето съвременни хора работят нещо, което всъщност не им доставя удоволствие, а само финансова сигурност, докато доброволната работа за някоя благородна кауза носи истинското удовлетворение.

Според Андреев обаче не е нужно двете да се противопоставят или между тях да се избира, а напротив - при добра организация успешното им съчетаване е възможно.

Консултантът по бизнес развитие на интернет компании Александър Варов смята, че въобще не трябва да се притесняваме за новите поколения и тяхното развитие. Варов твърди, че това, което по-възрастните наричат неспособност за запазване на концентрация, необразованост и липса на перспектива всъщност са мобилност, бърза ориентация и гъвкавост.

Съвременните тийнейджъри, наричани често и "дигитални жители", просто са издигнали в изкуство умението да живеят тук и сега. При тях водеща е способността бързо да превключват от тема на тема и светкавично да взимат решения. Може би защото, за разлика от предишните поколения, имат напълно свободен и моментален достъп до цялата възможна информация.

Художникът Иван Мудов успя да развесели публиката с представянето на няколко от творбите си. Особено място в тях заема темата за предимството. За да изследва тази идея, Мудов първо е обикалял в продължение на час с колата си по кръговото движение около паметника на Васил Левски в столицата, наслаждавайки се на предимството, което останалите шофьори му дават.

Това очевидно не му се е сторило достатъчно, защото после е повторил изпълнението, само че този път с участието на още 6 коли на натоварено кръстовище в Германия. Резултатът - километрични задръствания във всички посоки и разминаване на косъм с линч от изнервените немски шофьори.

Между тези си две акции художникът съвсем успешно се е изявил като регулировчик на кръстовище в Грац, пременен с униформа на български полицай. Сред другите му проекти са фалшивото откриване на музей за съвременно изкуство на Подуенската гара; клаустрофобичният асансьор, в който подът постепенно те притиска към тавана; леката кражба на предмети от творби на най-известните съвременни авангардисти (за да бъде постоянно в досег с изкуството им) и празният музей, в който посетителите слушат аудио записи с обяснения за иначе липсващите картини.

Мудов дори може да се похвали, че без да има никакъв кулинарен опит е приготвял "турско суши" на живо в ефира на комшийска телевизия с помощта на буркан местни лозови сърмички.

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, който пише за няколко известни американски издания, разказа за драстичните и неочаквани промени, на които е ставал свидетел, преследвайки интересните истории.

Като тази на съдения за военни престъпления Радован Караджич например, който дълго бе издирван от сума ти специални служби по света, а накрая се оказа, че си живее кротко в предградията на Белград и се е посветил на новото си амплоа - народен лечител. Или на македонския журналист, отразяващ серийни убийства в Кичево, само за да се окаже, че той самият е бил търсения масов убиец.

В почивката между отделните лекции гостите на форума имаха възможност да изгледат запис от презентация на индиеца Бънкър Рой. Получил блестящо образование, Рой решава да пренебрегне кариерата в голяма корпорация, за да основе Босоногия колеж -уникално по рода си учебно заведение за хора от селата, които не могат да си позволят формално обучение.

Колежът е единствения, в който притежатели на докторски и магистърски степени нямат право да преподават. Вместо тях, местни хора споделят своите уникални умения и занаяти и така тези автентични знания получават широка известност. В лекцията си Рой цитира и една велика мисъл на Махатма Ганди: "Първо не ти обръщат внимание, после ти се смеят, после започват да се борят с теб, а накрая побеждаваш".

Най-силно впечатление обаче направи лекцията на Мануела Малеева. Известната тенисистка разказа за дейността на фондацията си Swissclinical. Залата беше изправена на крака от разтърсващите истории за деца с ортопедични и други здравословни проблеми от цяла България и промяната в живота им, която фондацията се опитва да постигне.

Част от тази промяна би било съживяването на професията на ортопедичния техник и изграждането на повече ортопедични работилници в страната. Това, което фондацията е безсилна да промени е проблемът с осиновяването на тези деца.

Общото във всички представяния, като че ли беше внушението, че промяната е въпрос на личен избор. Защото започва от всеки от нас. И всеки сам решава дали тя да засегне само него си или и средата, в която живеем.

В крайна сметка, може би сборът от много малки лични промени би помогнал България да стане поне малко по-добро място за живеене.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 43 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности