Днес - частични местни избори
Източник: netinfo
12
Чт тични избори за кмет на София има днес в 24-те района на Столичната община.

На територията на общината са образувани 1409 секции, в избирателните списъци са регистрирани 1 110 258 души.

Допълнително са разкрити 15 "служебни" секции - в болнични заведения, както и в двата следствени ареста.

Отпечатани са 1,5 млн. бюлетини.

Гласува се с интегрална бюлетина,

в която са записани всички кандидати за кмет. Избирателите трябва да отразят в квадратчето, което е посочено пред името на кандидата свой знак, като по недвусмислен начин да изразят своето предпочитание към него.

Интегралната бюлетина се подава от членовете на секционната измбирателна комисия (СИК), подпечатана с един печат. Избирателят влиза в кабината за гласуване, отразява своя вот, сгъва бюлетината по начин да не се вижда вота, след което подава бюлетината за поставянето на втори печат и чак след това я пъха в плика, с който ще се гласува. След това пуска плика в кутията за гласуване.

От 6.00 ч. до 20.00 ч. е забранена продажбата на алкохол в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на общината. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се състоят семейни тържества и обредни ритуали, както и за продажба на алкохолни напитки на едро и продажба на бира.

Осемнадесет са кандидатите за кмет на София.

Номер 1 в интегралната бюлетина е кандидатката на Социалистическия младежки съюз - 43-годишната Мая Грозданова. Тя е юрист, работила е като следовател.

Номер 2 е Христо Атанасов - 43-годишния кандидат на партия "Либертас България", който е бил депутат в 36-то Народно събрание, работил е в системата на отбраната. Собственик и директор на телевизия "Форум", издател и главен редактор на вестник "Евромост".

Трети номер е за партията "Българската левица". Нейният кандидат е 53-годишният й съпредседател Илия Божинов, който е математик по образование, занимава се със социология. Популярен с предизборните проучвания и прогнози от името на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИЗДИ).

Четвъртият по ред в бюлетината е кандидатът на БСП - 43-годишният Георги Кадиев, бивш зам.- министър на финансите, общински съветник в Столичния общински съвет.

Пета по ред в бюлетината е кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София - 47-годишната Йорданка Фандъкова. Подкрепят я СДС, ДСБ и "Атака". Беше зам.- кмет по образованието и културата, избрана за депутат в 41-то Народно събрание, министър на образованието, науката и младежта.

Шести в бюлетината е кандидатът на коалиция "Зелените" - 56-годишният Валентин Симов. Завършил е политически науки с профил „Публична администрация" в Нов български университет. Народен представител в 38-то Народно събрание. Председател на Партията на зелените. След регистрлацията на тази коалиция избухна скандал. Протестира Политическата партия "Зелените", която за кметските избори подкрепя независимия кандидат Теодор Дечев.

Седми е кандидатът на "Съюза на свободните демократи" (ССД) (ssd.bg) - 55-годишният Иван Антикаджиев. Стоматолог, ръководи частна клиника. В правителството на СДС с премиер Филип Димитров е бил зам.- министър на здравеопазването.

С номер 9 е кандидатът на "Българската демократична общност" - 37-годишният Антон Генов. По образование икономист, работил е в неправителствения сектор, има бизнес в сферата на търговията.

Десети по ред е кандидатът на Българската национално-радикална партия - 59-годишният лекар Емил Антонов. Той е автор на 14 книги, сред които "Аз, Бенито Мусолини", "Тяхната борба или как евреите завладяха света" и "Тайните на Юда".

Единайсети е арх. Павел Попов - 64-годишният кандидат на "Ред, законност и справедливост". Преподавател в УАСГ, архитектурен критик и журналист.

Номер 12 в бюлетината е за кандидатката на Българската работническата партия (комунисти) - 57-годишната юристка Татяна Папазова. Тя е доктор на юридически науки, била е съдия, а в момента е адвокат.

Под номер 13 е кандидатът на "Българския бизнес блок" - 58-годишният Кристиян Кръстев, бивш депутат от Бизнес блока, сега председател на партията, бивш професионален баскетболист в ЦСКА.

14-та в интегралната бюлетина е кандидатката за кмет на  Българската работническо-социалистическа партия - 61-годишната Сийка Найденова. Строителен инженер по образование, тя е работила в министерствата на здравеопазването и на отбраната.

Петнайсета в бюлетината е Виктория Данева - 52-годишната кандидатка на Българската комунистическа партия. Тя е с 25-годишен стаж като учител по математика в Националната природо-математическа гимназия.

С номер 16 в бюлетината е кандидатът на Българската работническо-селска партия - 51-годишният Венцислав Кърпачев. Химик по образование, той е сред учредителите на Българското химическо дружество.

Номер 18 в интегралната бюлетина е на Обединената партия на пенсионерите, която издига като кандидат за кмет председателя си - 82-годишния Сава Гърбузанов. Той е с техническо образование и с опит като съдебен заседател, занимаващ се активно с обществена дейност.

Номер 19 в бюлетината е на независимия кандидат за кмет - 44-годишния Георги Жеков. Водещ в телевизия СКАТ, треньор по хандбал, председател на  Българската антикомунистическа партия, той се кандидатира за трети път на кметски избори в София.

Номер 20 в бюлетината е за независимия кандидат - 47 годишния Теодор Дечев - доктор по социология (teodordetchev.blog.bg). Той е бил зам.- министър на труда в правителството на ОДС с премиер Иван Костов, зам.- председател на Съюза за стопанска инициатива.

Днес кмет избират и във Враца (107 секции), Разлог (27), Правец (15), а в село Беглеж секцията е една.  Избират и кмет на столичния район Панчарево.

Във Враца Тотю Младенов оваканти кметския пост, след като стана министър на труда и социалната политика. Сега претендентите са шестима.

До вота в Разлог се стигна, след като кметът инж. Любен Татарски бе избран за народен представител. Състезават се петима кандидати .

В плевенското село Беглеж кандидатите за кмет са четирима.

За кметското място в Правец се борят двама кандидати. Досегашният кмет Красимир Живков е назначен за управител на София-област

Частични местни избори имаше в 18 населени места на 24 октомври, ще има и на 12 декември в други шест населени места.

Националните медии отразяват частичните кметски избори с предавания и с изборни студия.

Българската национална телевизия има новинарски емисии в 10.00, в 12.00, в 16.00 и в 18.00 часа. Изборното студио с водещ Даниел Чипев започва в 18.50 часа. В първия час на предаването ще се търси неочакваната гледна точка към личността на кандидатите за кмет на София. Кои черти от идеалния кандидат притежават те?

Резултатите от "екзит пол" и паралелните преброявания ще представи Васил Тончев от социологическата агенция "Сова-Харис". БНТ ще следи и резултатите от изборите във Враца, Правец и Разлог.

В 19.00 часа Виктор Николаев, Надежда Василева, Светлозара Казасян, Евгения Атанасова и Десислава Маркова ще търсят първите политически реакции на основните фигури в изборите и в политическите събития от последните седмици.

В интернет форума на телевизията Добрина Чешмеджиева ще поддържа дискусията със зрителите. БНТ ще предава на живо и пресконференциите от пресцентъра в зала 6 на НДК.

Би Ти Ви започва да отразява изборния ден в 10.30 часа със студиото "Новите кметове" с включвания от София, Враца, Разлог и Правец. Специални гости в студиото ще бъдат семейство Софиянски и народният представител Петър Курумбашев.

Емисията новини ще бъде от 12.00 часа. Втората част на коментарното студио на Би Ти Ви ще започне от 18.00 часа, с водещ Цветомир Семов. В продължение на час ще бъдат излъчени репортажи по най-наболелите столични проблеми. Пресконференциите за изборния ден ще започнат в 20.00 часа, като до около 21.30 часа ще бъдат представени коментарите от различните предизборни щабове, както и предварителните резултати от гласуването.

Нова телевизия отразява изборния ден с емисии новини в 10.00, в 12.10, в 16.00, в 19.00 и в 22.00 часа, както и с предаването "На четири очи". Новините на "Нова телевизия" в 19.00 часа ще продължат един час.

Програма "Хоризонт" на БНР работи по променена схема с емисии "Новини" на всеки кръгъл час до обед и в рамките на предаването "Неделя 150", а следобед до 18.00 часа - и с водещи новини на 30 минути.

Извънредното предаване за изборите започва след вечерния осведомителен бюлетин (18.15 ч) и ще продължи до края на следизборните пресконференции.

БНР ще съобщава данни от социологическата агенция МБМД.

Дарик радио следи изборния ден с предавания, водени от Михаил Дюзев и от Драгомир Симеонов. В 18.30 часа започва изборното студио, с водещ Кирил Вълчев.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 13 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 26 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 41 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 43 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 46 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната