0

М ежду 21 и 24 май в Лисабон се проведе европейският кръг на международното състезание по космическо право „Манфред Лахс“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" е достигнал до финала на състезанието, а българските студенти са отличени с две награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

Нашите студенти са пледирали пред едни от най-големите специалисти

в сферата на космическото право - проф. Франс Фон Дер Дунк , проф. Армел Керест, както и редица специалисти от Европейската Космическа Агенция (ЕКА) и Офиса по Космическите Въпроси на ООН.

Най-вълнуващият момент беше, когато излязохме да пледираме пред същите тези професори и специалисти, чиито учебници и статии бяхме чели цяла година.

Николета Василева, Недко Радев и Светлозара Стоянова
Николета Василева, Недко Радев и Светлозара Стоянова Източник: Личен архив

Използвахме и част от техните аргументи, за да защитим позициите си по теми като законно ли е извличането на полезни изкопаеми от космически обекти, кога една кибератака нарушава международното право, опазването на космическата среда от вредни влияния и други“, разказват студентите пред Деница Георгиева за Vesti.bg.

Инициатор за сформирането на отбора

е д-р Симона Спасова, която е завършила докторантура по космическо право и сателитни комуникации в Люксембург. Тя е и ръководител на студентите в подготовката им.

Като част от отбора в международното състезание вземат участие Недко Радев (специалност Право, IV курс), Николета Василева (специалност Международни отношения, III курс) и Светлозара Стоянова (специалност Право IV курс).

Недко Радев, Николета Василева, д-р Симона Спасова и Светлозара Стоянова
Недко Радев, Николета Василева, д-р Симона Спасова и Светлозара Стоянова Източник: Личен архив

Това са и имената на студентите, завоювали второ място на състезанието в Лисабон, и взели двете единствени допълнителни награди във формата, а именно - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

 „Mного сме благодарни на Юридическия факултет на СУ, които оказаха финансова подкрепа за участието и заминаването на отбора. Участието в такива състезания наистина изисква много време и съсредоточена подготовка.

В предишния ми университет, такива участия се признаваха и оценяваха като два отделни курса. Предвид, че тук студентите отделиха от свободното си време, в допълнение на всички задължителни занимания, които имаха в университета или на работа, съм изключително впечатлена от ентусиазма и съвестното им отношение. Бяха невероятен екип“, споделя д-р Симона Спасова пред Vesti.bg.

За състезанието и казуса

Състезанието „Манфред Лахс“ е най-голямото по космическо право в света. Провежда се от 1993г. на четири континента - Европа, Азия и Океания, САЩ и Африка, като победителите от континенталните кръгове се състезават на световно ниво.

Европейският кръг на състезанието се организира съвместно от Европейския център за космическо право и Международния Институт по космическо право. Самото състезание представлява симулация на процес пред Международния Съд към ООН, като се развива в писмена и устна фаза.

Тази година казусът засяга тераформирането на планети от Слънчевата система и добива на полезни изкопаеми на Марс, както и легалността на кибератаките в космическото пространство.

Недко Радев, Николета Василева и Светлозара Стоянова
Недко Радев, Николета Василева и Светлозара Стоянова Източник: Личен архив

Тази година отборът на Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" участва за пръв път в състезанието „Манфред Лахс“ и достойно представя България, достигайки до финал.

За студентите обаче това не е първо участие в подобен

формат. Николета Василева е част от отбора на СУ в престижното състезание Jessup, провело се през 2017 г. във Вашингтон, САЩ, където студентите достигат рекордното за България 16-то място от над 140 отбора от цял свят.

Заедно със Светлозара Стоянова Недко Радев е участвал и в състезанието по Международно публично право Telders провело се в Хага през 2017 г. Студентът е представил България и на Състезанието по защита на човешките права EHRMCC в Страсбург през май тази година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Български инженер разработва ракети в компанията Space X

„Следваща цел: Марс“ помагат на дете да стане следващият български космонавт

Българчета спечелиха 11 медала на Международни олимпиади по математика и физика

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@