137

П омагаме на бежанците у нас и не ги делим по вяра, но правителството не трябва да допуска повече бежанци. Това се казва в извънредно обръщение от Светия синод на БПЦ – Българска патриаршия за кризата с бежанците.

През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора.

Вълна, която придобива всички белези на нашествие“,

се казва обръщението.

„Нека няма никакво съмнение за това, че Православната църква изпитва състрадание и призовава към солидарност с всички тези хора, които вече са попаднали сред нас и действително, а не мнимо, се нуждаят от грижа и материална подкрепа според възможностите ни“, продължава текстът.

В него се отбелязва също, че Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. „Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена“, заявяват от Синода.

„Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство

в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци“,

посочват патриархът и митрополитите от Светия синод.

Според тях, за тези, които вече са тук, е редно, като православни християни и като общество, да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не.

Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като държава,

се посочва в обръщението от Синода.

Изхождайки от това виждане, БПЦ призовава българското правителство, ако то е правителство на християнска държава, на всички форуми и във всички международни организации, в които то участва, да постави най-остро и категорично въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия Изток и Северна Африка и за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи, призовават от Светия синод.

И настояват правителството да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност.

„Искаме правителството да постави пред международните организации въпроса как е гарантирана междурелигиозната толерантност в Египет, Сирия, Ирак и какви мерки ще вземе световната демократична общност за гарантиране на спазването на този принцип в тези страни“, настояват от Синода.

Преди дни премиерът Бойко Борисов предупреди, че страната ни е заплашена от вълна от над 10 млн. бежанци:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@