4

В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите със спиртни напитки достигат 40%. Това съобщиха от Анонимни алкохолици (АА) в България, цитирани от БГНЕС. Почти 90 % от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици.

Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания. Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните ПТП и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).

Хората, които се претоварват с работа, са склонни към алкохолизъм

Повечето злоупотребяващи с алкохол не били алкохолици

41% от битовите травми и трудовите злополуки са следствие от прекомерна употреба.

Всяка година над 2000 семейства у нас престават да съществуват поради системно пиянство.

На 5 декември се навършват 27 години от първата сбирка на Анонимни алкохолици в България. Това е общност от мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем с неконтролираната употреба на спиртни напитки и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето.

Българското АА се ражда на 5 декември 1989 г. В клиниката на 4-ти километър в столицата се провежда първата сбирка на Анонимни алкохолици. Днес

сбирки на АА правят 25 групи в 15 града.

Вече има сформирани групи на АА в затворите в Плевен, София, Стара Загора, както и в психиатричните клиники в Раднево и Суходол. Анонимни алкохолици в България работи в тясно сътрудничество с общопрактикуващи лекари, психолози, психиатри, токсиколози, с общинските центрове за превенция и някои пробационни служби.

В момента в света има 115 326 официално регистрирани групи на Анонимни алкохолици в повече от 100 държави. В тях членуват 2 040 629 души.

Ефективността на програмата на Анонимни алкохолици, според лекарите, се дължи на факта, че на едно място са събрани хора, които имат един и същ проблем. Новодошлите се идентифицират с вече трезвия алкохолик и се вдъхновяват и мотивират да опитат и те да станат като него – да се отърват от теглото си.

Лекарство против болестта алкохолизъм до ден днешен не е открито. Нито терапия, която да поддържа дългосрочна ремисия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@