14
Нд д 80% от смъртните случаи в България през последните десетилетия са причинени от хронични незаразни болести.

Сред тях са сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените новообразувания, хроничните респираторни болести и диабета.

Това сочи статистика, изготвена по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013-2020 г.), съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Ограничаването на рисковите фактори, водещи до хронични незаразни заболявания е сред основните цели на разработваната от министерството програма.

Тя ще бъде насочена към подобряване здравето на населението и повишаване качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и инвалидизация, причинявани от хроничните незаразни болести.

На проведената работна среща партньорите по проекта обсъдиха допълнителни предложения, след което окончателният вариант на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2013-2020 г.) и Плана за действие към нея ще бъдат разгледани от ръководството на МЗ и публикувани на сайта на ведомството за 14-дневно обществено обсъждане.

Според изнесена тази година статистика 1/3 от българите са с висок риск от сърдечно заболяване, а осем от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени при добра профилактика и избягване на основните рискови фактори, водещи до преждевременна инвалидност и смъртност.

Близо половин милион българи пък страдат от диабет, от които 3000 са деца, като това заболяване засяга все по-млади и се превръща в истински бич на XXI век. Същевременно България е на последно място в Европа по качествено лечение на болестта.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@