278

Б ългария отбелязва 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В цялата страна са предвидени редица официални прояви и събития, част от които започнаха още на 5 септември в град Съединение. Кулминацията на честванията ще бъде в град Пловдив, където държавният глава ще участва в тържествената церемония на площад "Съединение" и ще произнесе слово.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история.

С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Честит ден на Съединението! България отбелязва 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Четете повече за Съединението в линка в биото. . . #българия #българи #софия #пловдив #варна #бургас #bulgaria #bulgarian #mybulgaria #bulgariaofficial #bulgariantourism #ig_bulgaria #allbulgaria #bulgariangirl #follow #bulgarianboy #daily #sofia #travel #traditional #instagood #instatravel #trip #history

A post shared by Vesti.bg (@vesti.bg_) on

Център на тържествата по случай празника е Пловдив.

Повече от 200 души се включиха в 43-ия Международен мемориален маратон "Съединение" и избягаха разстоянието от град Съединение до Пловдив.

Източник: БГНЕС

Честванията на годишнината от Съединението започнаха тази сутрин с тържествен молебен в катедралния храм "Света Богородица". Той бе отслужен от пловдивския митрополит Николай. В словото си подчерта, че е тъжно, че днес българският народ е разединен.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествената света литургия.

"Ние трябва да следваме лозунга "Съединението прави силата". Всеки българин трябва да си го повтаря всеки ден. Бъдещето на България трябва да ни обединява", заяви пред журналисти Цвета Караянчева.

На молебена присъстваха председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители от Пловдив и областта, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и граждани.

Източник: БГНЕС

Честванията продължават с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на площад "Римски стадион". 

Както преди 133 години, камбанен звън извести началото на Съединението в града под тепетата. Повече от 100 доброволци се събраха, за да възпроизведат паметния момент. В четвъртък вечер, в центъра на града, пък има възстановка на събитията около Съединението. За първи път четниците ще носят раници, изработени по снимки от паметния ден. 

Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад "Съединение", по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Историята на днешния празник

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

Първоначалният замисъл е присъединяването на областта да стане заедно с присъединяването на другите откъснати от Княжеството български области. След като това се оказва невъзможно, главно поради неподходящата международна обстановка, на преден план излиза задачата да се реализира поне присъединяването само на Източна Румелия.

Първите опити за осъществяване на тази задача

се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.

Борбата взема организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той се нагърбва с изпълнението на задачата само с революционни средства, по примера на дейците на Априлското въстание през 1876 г.

През лятото на 1885 г. е избран нов състав на БТЦРК, който, без да се отказва от подготовката на масова революционна борба, издига лозунга за обединение на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг. Предприемат се бързи действия за спечелване на някои командири на Източнорумелийската милиция.

Решено е акцията да се проведе към средата на септември 1885 г.,

но започналите големи демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се ускори. Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център.

Сутринта на 6 септември те, заедно с частите на Източнорумелийската милиция, обкръжават конака и арестуват намиращия се в него главен управител – Г. Кръстевич. Вместо да се възползва от дадените му права по силата на Органическия устав и да повика незабавно турски войски от Цариград, Кръстевич, като родолюбец, предпочита да се предаде доброволно.

Веднага след провъзгласяването на Съединението е сформирано Временно правителство

начело с д-р Г. Странски, което поема управлението на Областта до пристигането на княз Александър I Батенберг. За главнокомандващ източнорумелийската милиция е назначен майор Д. Николаев. 

Веднага след съставянето си, Временното правителство обявява военно положение в Областта и издава заповед за мобилизиране на мъжкото население, годно да носи оръжие. Заедно с това то отправя и покана до княз Александър I Батенберг да поеме управлението на обединена България.

Временното правителство просъществува до 9 септември 1885 г., когато в Пловдив пристига князът и възлага функциите му на Комисарство на Южна България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 278
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

278 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Свят Преди 1 минута

По думите ѝ официалните резултати от изборите нямат значение

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 29 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака