1 юни е: Честит празник, деца!
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС (архив)
13

Днес честваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, но 1 юни официално е обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г.

Една година по-късно празникът за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

За децата в столицата са подготвени различни прояви.

От 10 часа сутринта пред НИМ в Бояна децата от десет столични района ще имат възможността да се включат в състезания, викторини, рисуване на открито, музикални и забавни прояви.

Програмата включва турнир по многобой, уличен баскетбол, скейтборд и велосипедни демонстрации, музикално парти.

Емоции обещава и

представянето на специализирани превозни средства

на полицията, противопожарната охрана, Бърза помощ и Гражданска защита, на техническите им средства и начин на работа.

От 12 ч. в парк "Оборище" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва в детския празник по безопасност на движението.

От 13 ч. са в МОМН министър Сергей Игнатов ще награди участниците в ІХ олимпиада на Европейския съюз по природни науки, XLV Менделеевска олимпиада по химия и V международен конкурс "Математика и проектиране".

От 18 ч. в НДК Министерството на културата ще представи резултатите от Националния младежки конкурс за изящни и приложни изкуства. Ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще се открие официално изложбата, която е в рамките на Салона на изкуствата.

В конкурса участват със свои произведения 220 ученици от 14 училища по изкуствата

към МК от цялата страна на възраст от 14 до 17 години. Ще бъдат присъдени 39 награди в 13 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, художествена дърворезба, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика, графичен дизайн, детски играчки, иконопис, пространствен дизайн/аранжиране, театрален, кино и телевизионен декор.

От 10 ч. в градинката пред НДК испански майстори-разказвачи ще представят адаптация по едноименната приказка на Ана Мария Матуте "Страната на черната дъска".

В тази приказка, също като в "Алиса в огледалния свят", героите преминават през чудния свят на оживели букви и цифри, за да спасят една изчезнала принцеса.

От 10 до 14 ч. в отсечката между улиците "Неофит Рилски" и "Алабин" ще се движи

ретротрамвай, който ще вози безплатно всички желаещи деца

На сцена на бул. "Витоша" №13 ще има забавна програма с участието на формации от читалищата и училищата в район "Средец", а в разположената наблизо шатра ще се демонстрират логически игри.

Празникът ще продължи и на 2 юни с празничен концерт около езерото "Ариана" с участието на групите "Уикеда" и "Хоризонт", бившия вокалист на "Киора" Стоян Михалев, участника във финала на Евровизия за България през 2009 г. Миша Илиев и млади изпълнители.

По повод Международния ден на детето във войсковите формирования на Българската армия ще се проведе Ден на отворените врати.

Събитието се организира в гарнизоните Пловдив, Плевен, Шумен, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Враца, Хасково, Благоевград, Горна Баня, Карлово, Белене, Асеновград, Свобода и Мусачево войсковите формирования от състава на Сухопътни войски ще отворят врати за гражданите. Те ще могат да разгледат въоръжение и бойна техника.

Авиобазите в Крумово и Безмер от състава на Военновъздушните сили и военноморските бази Варна, Бургас и Чайка също ще отворят врати. В тях ще бъде показана авиационна и морска техника.

С ден на открити врати и финал на националното състезание "Познавам ли моята България?" Националният военноисторически музей отбелязва Деня на детето

Днес започва и Национална кампания за ранно детско развитие:

"Чуй ме сега! Утре може да е късно!", организирана от УНИЦЕФ

Кампанията цели да информира обществеността за важността на ранното детство и нуждата за подкрепа, както и да набере средства за проекта на УНИЦЕФ "Училище за родители - Да пораснем заедно".

Ранното детско развитие включва цялата необходима подкрепа за детето от пренаталното му развитие до осмата му година, за да може да бъде реализирано правото му на оцеляване, закрила и грижа, което ще му гарантира най-доброто развитие.

То обхваща области като стимулиране на бебето, здравеопазване и пълноценно хранене, ранно учене, подкрепа на семейството, развитие на общността и др.

Първите няколко години от живота оказват огромно влияние върху развитието и успеха на детето по-късно - от доброто здраве и резултатите в училище до самоуважението и социалните му умения.

Детският мозък се развива изключително бързо в този период и връзките между нервните клетки в мозъка, се изграждат чрез взаимодействие с най-близките до детето хора и остават непроменени до края на живота.

Емоционалната стабилност и чувството на доверие

се изграждат също през първите няколко години от живота на детето и по-късно стават основа за всички важни взаимоотношения - с връстници, колеги, партньори и по-възрастни, и дори със собствените деца.

Този критичен за развитието на детето период предоставя огромни възможности за човека, но е също така и период, в който тези възможности могат да бъдат изгубени.

Неподходящото възпитание в първите години на развитието на детето по-късно прераства в чувство на неудовлетвореност от живота, нарушава отношенията, води до трудности в обучението, хранителни разстройства, високи нива на престъпност и насилие, зависимости, и други лични и социални проблеми.

Въпреки че всяко дете се развива със свои собствени темпове, много проучвания показват, че развитието е най-бързо в периода преди навършване на три години.

Родителските умения са от решаващо значение за възпитанието на децата, за осигуряване на емоционална подкрепа, насърчаване на тяхното развитие и за установяване на успешна комуникация.

Въпреки това е ясно, че голяма част от младите родители никога не са имали възможност

да учат и да придобият умения за адекватна родителска грижа

Част от кампанията затова е и проектът "Училище за родители - Да пораснем заедно".

Толкова много се знае за родителството, и толкова много неща родителите не знаят, че винаги се намира някой, който твърди, че родителите трябва да бъдат обучавани.

Разбира се, полезно би било родителите да знаят повече, но е много важно как се провежда обучението им.

Датският психолог Йеспер Юл твърди, че обучението на родители може да навреди много на родителите и децата, ако е прекалено опростено и се опитва да представи "рецепти".

Според него родителите никога не трябва да стават "педагози" на децата си, тъй като връзката между тях трябва да остане индивидуална и неподправена. Ако родителите просто механично вършат, каквото ги съветват, това няма да проработи.

Повече от всичко

родителите са модел за подражание за децата си

и трябва да се погрижат за себе си, за своите нужди и собствения си живот. Децата трябва да виждат това от своите родители.

Добре информираните родители обаче, които биват насърчавани да поддържат близка емоционална връзка със своите деца и да оценяват своите собствени потребности като личности, имат много по-голям шанс да отгледат способни и истински щастливи деца. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 8 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 11 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете